Ogrē jaunatvērta auto kolekcija «Tehnika no pagātnes»

Pavisam nesen- šīs vasaras viducī - Ogre ir kļuvusi par vienu aizraujošu apskates objektu bagātāka. Kopš jūlija ikviens interesents, iepriekš piesakoties, Ogrē, Druvas ielā 8 var apskatīt gana saistošu kolekciju ''Tehnika no pagātnes'', kurā savu triumfu svin dažnedažādi braucamrīki no vēl nesenās mūsu vēstures. Kolekcijas izveidotājs- ogrēnietis, SIA ''Medeo''īpašnieks Jānis Buka.

Kad 8 gadus atpakaļ Jānis par lētu naudu nolēma iegādāties savu pirmo žiguli, kuru tolaik pat īsti nebija kur novietot, viņš  nenojauta, ka nedaudz vēlāk padomju laika spēkratu kolekcionēšana un vākšana kļūs par viņa nopietnu aizraušanos. Tagad Jānis tikai nosmej: ''Tas bija slimības pirmsākums, kas sāka progresēt.''

Pirmajam žigulītim piepulcējās nākošais, tad vēl viens, vēl... Pamazām cilvēki uzzinot, par Jāņa aizraušanos, piedāvāja fotogrāfijas, plakātus, motorollerus,motociklus un citas lietas.

Sākumā Jānis nenojauta, ka pamazām sācis veidot kolekciju. Viņam vienkārši patika padomju laikos ražotās mašīnas, patika tā vēsts, kuru šie auto atnesa līdz  šodienai. Jāni suģestēja arī toreizējo auto īpašnieku rūpīgā attieksme pret savu spēkratu.

Un viņš turpināja iegādāties VAZ, GAZ, Moskvičus... Līdzi tiem nāca stāsti, kas lika atdzīvoties iegādātajiem braucamajiem. Jānis Buka rāda žiguli, kuru nopircis no liepājniekiem un kuram dots mīļvārdiņš ''Šarlote''. Daudzus gadus tas bijis vienīgais transportlīdzeklis saimniekiem, ar kuru regulāri viņi devušies uz Lietuvas tirgu, lai vestu preces gan turp, gan atpakaļ. Savukārt, pirmo Jāņa īpašumā iegādāto žiguli, saimniekam, kurš ilgu laiku strādājis Rīgas elektrorūpnīcā, par labu darbu piešķīris Augusts Voss. Kad saimnieks šo žiguli nodeva Jāņa lietošanā, līdzi nāca precīza, ar roku rakstīta  instrukcija par auto lietošanu .

Jānis Buka smej, ka pie 15. iegādātās automašīnas, viņa aizraušanos novērtējusi arī sieva Gunta. Tagad grūti būtu iedomāties, ja milzīgajā angārā , kur novietota milzīgā kolekcija, nebūtu viņas palīdzīgās rokas- katra automašīna jau prasa aprūpi, kaut vai tik elementāru kā putekļu noslaucīšana vienu reizi divās nedēļās.

Šobrīd Jāņa Bukas kolekcijā ir 33 padomju laika auto, šo kolekciju bagātīgi papildina padomju laikā ražoti motocikli, motorolleri, spēļu kājminamās automašīnas un ne tikai. Zem uzrunājoša melnbaltā plakāta angārā skatītāju skatienus piesaista benzīntanks, nedaudz tālāk šķelmīgi pretī raugās padomju laiku gāzēto dzērienu aparāti, kuru klātbūtne bija tik pierasta vēl 50 gadus atpakaļ Latvijas iestādēs.

Jāņa Buka kolekcija var lepoties ar daudz ko- gan ar gaumīgi sakārtotām telpām, gan ar 10 īpašām automašīnām, kurām piešķirts ''Vēsturiskā spēkrata'' sertifikāts (speciāla komisija tās ir novērtējusi kā autentiskas, kurās ir saglabātas visas oriģinālās detaļas).

Starp bagātīgo padomju laiku auto klāstu,  šeit atrodas arī ''amerikāņu auto'' - 1963. gadā ASV ražotā ''Buick LeSabre'', un šāds modelis ir vienīgais Baltijā, ar kuru ik pa brīdim tīk izbraukt pašam saimniekam.

Kolekcija jeb kā Jānis Buka to sauc par muzeju, runā ar mums. Stāsti katrai lietai ir savi, tie rosina iedziļināties.

Kolekciju ''Tehnika no pagātnes'' Ogrē, Druvas ielā 8 var apskatīt, ieprieš piesakoties pa tālruni: 29238787.

P.S 16. augustā, Latvijas Antīko automobiļu klubs un Rīgas Motormuzejs organizē starptautisko seno spēkratu salidojumu ''Rīga Retro 2014''. Tajā ,kā katru gadu, šoreiz ar oranžas krāsa moskviču, piedalīsies arī ogrēnietis un  unikālās kolekcijas ''Tehnika no pagātnes'' radītājs Jānis Buka.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.15086985sec.