Lielākais izaicinājums – mazajam Hip-hop dejotājam radīt noturīgu interesi par nodarbībām

Bērni un jaunieši Latvijā mūsdienu dejas apgūst tikpat labi kā viņu vienaudži pasaulē, un pēc pusgada treniņiem lielākā daļa spēj piedalīties sacensībās, pieredzes bagātākie katru gadu godam pārstāv Latviju sacensībās arī citur Eiropā. Pēc Latvijas mūsdienu deju skolas "Dance of street" vērojumiem, treneriem lielākais izaicinājums ir radīt noturīgu interesi par nodarbībām, jo tikai ar pacietīgu darbu un vecāku atbalstu tiek izkopta bērnu stāja, pašpārliecinātība, drosme uzstāties un prasme skaisti dejot.  

"Mūsdienu deju kultūra viennozīmīgi aizrauj bērnus un jauniešus ar to, ka tieši tādu mūziku klausās un tā dejo visā pasaulē. Būtībā mazais puika vai meitene, kurš apgūst "Show dance", "Streetdance show", "Hip-hop dance", "Break dance", "Disco dance" vai jebkuru citu mūsdienu deju stilu, satiekot šādu dejotāju no kādas citas Eiropas valsts vai pat Amerikas, uzreiz atradīs kopīgu valodu gan uz skatuves, gan dzīvē. Tas labi redzams starptautiskajās mūsdienu deju sacensībās, kurā aktīvi piedalās arī Latvijas labākie dejotāji," uzsver Latvijas mūsdienu deju skolas "Dance of street" direktors Oļegs Pavlovs. Viņa vadītās skolas audzēkņu skaits sasniedz gandrīz 500 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir tieši bērni un jaunieši. Viņu vecāki ātri novērtē bērnu iegūto labo stāju, lokanību, fizisko izturību un mērķtiecību, lai arī paši viņi šīs vērtības sāk apzināties tikai pēc gadiem vai pat pieaugušā vecumā.

Dejas norūda raksturu un stiprina organismu

Viena no Latvijas mūsdienu deju skolas "Dance of street" trenerēm Jekaterina Larčika specializējas deju stilā "Dancehall": "Mani piesaista iespējamo kustību daudzveidība, mūzika, kā arī šai dejai raksturīgā kultūra – deja, kas mani raksturo!" Jautāta, ko trenere ieteiktu vecākiem, kuri savas atvases vēl plāno vest uz deju nodarbībām, Jekaterina saka: "Jo agrāk bērns uzsāks treniņus, jo lielāka ir viņa izaugsmes perspektīva. Treniņi galvenokārt notiek vakaros, ir stundu gari. Protams, ka tā ir atbildība vecākiem. Jānāk uz visiem treniņiem, nevis tā – bērns uz vienu aizgāja, tad pēc mēneša vēl uz vienu."

Tas, kā bērni apgūst deju – cik ātri iemācās soļus, sāk dejot, spēj uzstāties, atkarīgs no bērna vecuma. "Pamatsoļus var iemācīties divos mēnešos. Patiešām sākt dejot var jau aptuveni pēc pieciem mēnešiem. Protams, mēs visi esam dažādi, tieši tāpat bērni ir dažādi – kāds var iemācīties dejot ātrāk par pieciem mēnešiem, cits iemācīsies vēlāk."

Piemēram, Jekaterina dejo no piecu gadu vecuma: "Dejot sāku latviešu tautas deju kolektīvā "Pērlīte". Mamma mani trīs reizes nedēļā veda uz deju nodarbībām, bet 12 gados es aizgāju uz estrādes dejām, kur līdz 15 gadiem daudz ko iemācījos – skaisti dejot, izpildīt tiltiņu, akrobātiskos vingrinājumus. Šāda sagatavošana vēlāk ļoti palīdzēja, kad man ļoti iepatikās Hip-hop dejas." Jāatzīmē, ka bērnu un jauniešu vidū vispopulārāk ir mācīties tieši "Hip-hop" dejas un "Break dance", liecina Latvijas mūsdienu deju skolas "Dance of street" novērojumi.

Arī Jekaterina par Hip-hop saka: "Sapratu, ka tā jau ir cita deja, cita kultūra! Mums bija daudz sacensības, čempionāti gan Latvijā, gan ārzemēs. Jau vēlāk pēc studijām Rīgas Tehniskajā universitātē sapratu, ka nevaru bez dejām un tā nokļuvu "Dance of Street". Pa šiem gadiem deju vidē esmu ieguvusi daudz draugu, paziņas, un esmu priecīga gan par savu darbu, gan, ka strādāju kopā ar daudziem, kurus esmu iepazinusi tieši deju vidē."

Ja arī daļa mūsdienu dejās mērķtiecīgi izkopj savu stāju un stiprina organismu, tad daudziem bērniem un jauniešiem tomēr ļoti svarīga ir iespēja sevi parādīt sacensībās, un par šo laiku Jekaterina stāsta: "Pirms katram sacensībām mēs cītīgi gatavojamies, treniņi notiek intensīvāk, dažreiz aizņem arī vairāk laika ne tikai stundu. Bērnam arī jāpadomā par sacensību tērpu, es, kā trenere, arī nekad neliedzu savu padomu. Ja bērns sacensībās uzvar, viņš visbiežāk saņem balvas, kausu, diplomus. Redzu, ka svarīgākais – ceļas viņa pašapziņa un pārliecība par saviem spēkiem. Ja bērns neuzvar, arī tas viņam ir stimuls strādāt tālāk, saprast konkurenci, ka ne vienmēr ir iespēja būt pirmajam."

Jekaterina strādā arī ar pieaugušo deju grupām, tādēļ ir pārliecināta: "Ja vēlaties dejot, nav nekādu šķēršļu – dariet to! Katrs var izvēlēties sev piemērotu deju stilu un treneri." Interesanti, ka reizēm tieši bērnu ietekmē sāk trenēties arī mammas – vienā zālē dejo mamma, otrā meita.

Latvijas mūsdienu deju skolas "Dance of street" audzēkņi bērnu un pieaugušo grupās pie Latvijas vadošajiem "Show dance", "Hip-hop dance", "Break dance" un citu stilu treneriem jau 25 gadus apgūst šo deju pamatus, stiprina savu fizisko sagatavotību, uzstājas pasākumos, kā arī ar panākumiem startē sacensībās. Latvijas mūsdienu deju skolas nodarbības bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem notiek Lāčplēša ielā 27, Rīgā. Viens no Latvijas mūsdienu deju skolas "Dance of street" audzēkņu lielākajiem izaicinājumiem ir sagatavoties Latvijas atklātajam čempionātam un Latvijas atklātajai kausa izcīņai ielu dejās, kas katru gadu Rīgā pulcē vairākus tūkstošus pašmāju un ārvalstu dejotājus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.62670088sec.