Karstvīns silda un dzesē vienlaikus - interesanti fakti par ziemas dzērienu

Ziemassvētku tirdziņā uzkost karstu desu vai sauju piparkūku, piedzerot karstvīnu – daudziem no mums tas kļuvis par neatņemamu svētku gaidīšanas laika sastāvdaļu. Karstvīns, gatavots uz sarkanā vai baltā vīna bāzes, pievienojot garšvielas, sasilda rokas, atdzesē pēdas un ātri sakāpj galvā. Kāpēc tas tā, mēģināsim noskaidrot.

Jau antīkajā pasaulē vīns tika uzlabots ar pipariem, lauru lapām un safrānu, saldināts ar medu, - tas aprakstīts senākajā zināmajā pasaules pavārgrāmatā De re coquinaria („Par ēdiena gatavošanu”).

Jāatceras, ka vīna temperatūra sildīšanas laikā nedrīkst pārsniegt 80 grādus, jo augstākā temperatūrā alkohols iztvaiko, negatīvi ietekmējot dzēriena garšas kvalitāti. Galvenās garšvielas karstvīna gatavošanā ir cukurs, kanēlis, krustnagliņas, citrona miza un zvaigžņveida anīss. Svaigi gatavotu karstvīnu var atpazīt pēc mirdzoši sarkanas krāsas. Ja vīns tiek ilgāku laiku uzturēts karsts, tas kļūst brūngans.

Karstais dzēriens ir klasiska izvēle ziemas mēnešos, taču izrādās, ka tā sildošā iedarbība ir tikai iedoma. Alkohols paplašina asinsvadus, tāpēc ķermeņa ārpusei kļūst silti, taču vienlaikus šis siltums tiek paņemts no ķermeņa iekšienes. Iekšējiem orgāniem tādā situācijā ir grūti saglabāt nepieciešamo temperatūru, un šis ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki alkohola reibumā nosalst ātrāk.

Kāpēc reibums no karstvīna iestājas ātrāk? – siltuma ietekmē gremošanas sistēma ir labāk apasiņota un alkohols spēj organismā izplatīties ātrāk. Viena krūzīte karstvīna ar 10 alkohola saturu palielina alkohola līmeni asinīs aptuveni par 0,25 promilēm. Otrs iemesls, kāpēc galva pēc karstvīna dzeršanas sāp vairāk un nepatīkamāk, - nereti karstvīna gatavošanai netiek izmantoti labas kvalitātes vīni. To nepatīkamā garša vienkārši tiek nomākta ar garšvielu un cukura palīdzību.

Un vēl viens ieteikums – vislabākais līdzeklis pret karstvīna traipiem ir sāls. Svarīgi ir sāli uz vīna traipa uzbērt iespējami ātri – sāls higroskopiskā struktūra ātri uzsūc šķidrumu no auduma. Pēc tam atliek to vienkārši noslaucīt nost, un ideālā gadījumā traips būs prom. Ja traips ir jau pažuvis, sāls nepalīdzēs. Tādā gadījumā var mēģināt vīna traipu no auduma izņemt ar bezkrāsainu stiklu tīrīšanas līdzekli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41708899sec.