Vīndaris Šarls Filiponā: Latvijas iedzīvotāji tuvojas vēsturiskās saldā šampanieša izvēles beigām

Rīgu apmeklēs viens no izcilākajiem Šampaņas reģiona vīndariem Šarls Filiponā (Charles Philipponnat). Vīnogāju īpašnieks un gandrīz piecsimt gadu vecās Philipponnat šampanieša darītavas vadītājs izcēla šampanieša lietošanas kultūras attīstības tendences Latvijā un Eiropā, kā arī pastāstīja par šī leģendārā franču dzēriena degustēšanas noslēpumiem.

Vīndaris, kura šampanieša darītava savulaik ir bijusi Francijas karaļa Luija XIV galma oficiālā piegādātāja, bet mūsdienās nodrošina ar šampanieti pasaulslaveno Kannu kinofestivālu, pievērsa uzmanību ar šampanieša lietošanas kultūru saistītajām tendencēm. ''Agrāk Latvijā bija pieņemts galvenokārt dzert saldo un pussaldo šķirņu dzirkstošo vīnu, bet pēdējos gados Latvijas iedzīvotāji ir sākuši saprast, ka labam šampanietim vienmēr ir zems cukura saturs. Es ļoti pozitīvi vērtēju to, ka Latvijā attīstās šampanieša lietošanas kultūra. Ir jāņem vērā, ka tā ir tendence visā Eiropā — mēs tuvojamies vēsturiskās saldā šampanieša izvēles beigām. Ja vīns ir labi gatavots, ar labu aromātu un bez trūkumiem, nekas nav jāslēpj ar cukuru. Turklāt, uzlabojoties tehnoloģijām, tagad šampanietis ir daudz kvalitatīvāks nekā pirms 30 gadiem,'' sacīja Šarls Filiponā.

Šarla Filiponā padomi

Eksperts pastāstīja, ka šampanieti palīdzēs izvēlēties informācija uz etiķetes. Pirmām kārtām uz etiķetes jābūt norādei, ka dzēriens ir ražots Šampaņas reģionā Francijā. Tieši tur, izmantojot īpašu metodi, tiek ražoti pasaules labākie dzirkstošie vīni. Speciāls kods uz priekšējās etiķetes ļauj saprast, kas ir ražotājs. NM norāda lielražotāju, kas vienlaikus ir arī savas produkcijas pārdevējs. Tas parasti garantē augstāko dzēriena kvalitāti. MA norāda, ka uzņēmums pārdod, bet neražo vīnu. RM — šampanieti ražo mazas saimniecības, kas piegādā vīnogas lielražotājiem un izmanto viņu simboliku, bet šampanieša kvalitāte ir ievērojami zemāka. CM — vīnu ir ražojuši nelieli kooperatīvi, un tā kvalitāte var izrādīties samērā viduvēja. Tāpēc noteikums ir šāds: ja gribat saņemt garantēti lielisku rezultātu, labāk izvēlieties lielas vīna darītavas šampanieti. Mazu ražotāju produkcijai parasti dod priekšroku izsmalcināti pazinēji, kas meklē jaunus iespaidus.

''Šampanieša garšu un vieglumu var baudīt jebkurā laikā,'' uzskata Šarls Filiponā, turklāt vīndaris atspēko stereotipu, ka svarīgu informāciju par šampanieti sniedz burbulīši. ''Aizmirstiet par burbulīšiem, tos radīt nemaz nav tik grūti! Pats galvenais ir garša. Dzeriet šampanieti kā aperitīvu vai pamēģiniet to saskaņot ar maltīti, ar jūras veltēm vai gaļas ēdieniem, un jūs atklāsit, ka šampanietis ir kas vairāk nekā tikai dzirkstošais vīns,'' saka Šarls Filiponā.

Šarla Filiponā pieci šampanieša degustēšanas ieteikumi:

1.    Šampanietis ir jāglabā tumšā un vēsā vietā. Tas nepieder pie vīniem, kuru īpašības glabāšanas laikā uzlabojas, taču to var uzglabāt divus trīs gadus, bet dzirkstošos vīnus no labas ražas vīnogām pat ilgāk.

2.    Ledusskapī vai dzesēšanas traukā pudeli liek tikai vienu divas stundas pirms dzīrēm. Šampanieti atdzesē līdz 5–8 °C. Vēlāk turiet glāzi aiz kājiņas, lai ar rokām nesildītu dzērienu.

3.    Ielejiet šampanieti lēni, pa glāzes sieniņām, turot pudeli 45 grādu leņķī. Vispirms glāzē jāielej trīs ceturtdaļas dzēriena un pēc tam jāpielej pārējais. Šāda vienkārša procedūra palīdzēs labāk atklāties aromātam.

4.    Apvienojiet labu šampanieti ar labu ēdienu un labu kompāniju.

5.    Analizējiet šampanieša garšu, nevis burbulīšus.

Par Philipponnat šampanieša darītavu

Philipponnat šampanieša darītavai piederošais vīnogājs Clos des Goisses ir viens no reģiona visaugstvērtīgākajiem un krāšņākajiem vīna dārziem, jo vidējā temperatūra šeit ir par 1,5 °C augstāka nekā citos apgabalos, bet augsne satur vairāk krīta nogulu. Tie ir ideāli vīnogu nogatavošanās apstākļi.

Philipponnat šampanieša darītavas saimnieki ļauj vīnogām savās plantācijās lēni nogatavoties dabiskos apstākļos, neizmantojot ķimikālijas un citu neorganisko mēslojumu. Bieži vien ogas turpina nobriest jau salā, tāpēc to sula kļūst salda un piesātinātāka. Garšu vēl intensīvāku padara dzēriena nogatavināšanas ilgums. Lai gan vīna darīšanas likums paredz vismaz trīs gadus ilgu nogatavināšanu, Philipponnat dzērieni tiek izturēti vairāk nekā septiņus gadus.

Philipponnat šampanieša darītavas pagrabos visu gadu ir iespējams uzturēt nemainīgu vēsumu, neizmantojot nekādas modernās ierīces. Šos pagrabus ir būvējis jau pats darītavas dibinātājs pēc rasējumiem, ko izstrādājis viens no Šampaņas reģiona labākajiem vīndariem. Vēl viena uzņēmuma Philipponnat raksturīga iezīme ir tā, ka visi saimniecības dzirkstošie vīni tiek gatavoti tikai no viena gada ražas un tikai vienā vīna dārzā savāktām ogām.

Latvijā Philipponnat šampanieti var nopirkt veikalā Noble Wine.

No Philipponnat šampanieša darītavas vēstures

1522 — gleznainā Šampaņas reģiona pašā sirdī, pilsētiņā Mareuil-sur-Ay tiek nodibināta Philipponnat šampanieša darītava.

1697 — Filiponā tiek piešķirtas tiesības uz ģerboni.

1910 — Ogists un Pjērs Filiponā atjauno darītavu pēc kara un no jauna iekopj vīnogājus pēc briesmīgās filokseras epidēmijas.

1935 — Pjērs Filiponā iegādājas uzņēmuma pērli: lielisko vīna dārzu Clos des Goisses.

1997 — Philipponnat šampanieša darītavu iegādājas Bruno Paijārs, un tā kļūst par Lanson-Boizel-Chanoine Champagne Group daļu.

1999 — Ogista mazdēls Šarls Filiponā atver jaunu vīna darītavu, un pašlaik kopējais vīna ražošanas apjoms ir aptuveni 500 tūkstoši pudeļu gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17140985sec.