Atrodi dižkoku - aicina ziņot par dižkokiem Jelgavas novadā

Lai apzinātu vietējās teritorijas dabas bagātības un veicinātu sabiedrības interesi un izpratni par norisēm dabā, šoruden Jelgavas novada pašvaldība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi aicina apzināt dižkokus Jelgavas novadā.

"Dižkokiem piemīt ne tikai augsta ainaviska vērtība. Tajos nereti mīt retas un aizsargājamas putnu, kukaiņu, piepju, ķērpju un sūnu sugas. Līdz ar to dižkoku apzināšana var palīdzēt šo sugu izpētē un aizsardzībā," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģiona administrācijas vecākā eksperte Vita Caune.

"Ņemot vērā to, ka dižkoki dažkārt iet bojā vecuma, slimību vai cilvēka saimnieciskās darbības dēļ, potenciālo dižkoku uzskaite un aizsardzība ir svarīga, lai dižkoku skaits nākotnē nesamazinātos," papildināja V.Caune.

Lai apzinātu, kur, kādi un cik daudz šīs senās pagātnes liecinieku ir Jelgavas novadā, līdz 2015.gada 30.decembrim interesentus aicinām savus dabas novērojumus - esošos un potenciālos dižkokus - fiksēt datu anketā vai informāciju brīvā formā, norādot koku sugu, apkārtmēru, atrašanās vietu, un nosūtīt uz e-pasta adresi [email protected]. Anketas ir atrodamas pagastu un skolu bibliotēkās un Dabas aizsardzības pārvaldes interneta vietnē. Anketu un ziņas var sūtīt arī ar pasta starpniecību Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālā administrācija, "Meža māja", Ķemeri, Jūrmala, LV2012 vai nogādāt novada pašvaldībā (vai arī sūtīt uz e-pasta adresi [email protected]), vai skolas vai pagasta bibliotēkā. Par atradumiem dabā aicinām ziņot arī telefoniski, zvanot 26872625.

Pēc ziņojumu apkopošanas Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki kokus apsekos, un tie tiks reģistrēts dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols" un ņemti valsts aizsardzībā.

Līdz 2010. gadam bija noteikti citi, lielāki dižkoku izmēri, piemēram, ozoli no 5 m, liepas no 4,5 m, priedes no 3 m. Līdz ar to Jelgavas novadā varētu būt daudz līdz šim nezināmu un nereģistrētu dižkoku. Ar ziņām, cik dižkoku ir reģistrēti Jelgavas novada pagastos, var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā, dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols".
Informācijai

• Par dižkokiem uzskatāmi koki, kas ir sasnieguši noteiktu apkārtmēru 1,3 m augstumā: ozoli 4 m, liepas 3,5 m, kļavas 3,5, bērzi 3 m, priedes 2,5 m. Citu, retāk sastopamu koku, kas varētu būt dižkoki, izmērus var atrast Ministru Kabineta 2010. gada 16. marta noteikumu Nr. 264 "Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi").

• Dabas aizsardzības pārvalde apkopo informāciju arī par potenciālajiem dižkokiem – tiem, kuriem līdz dižkoka apkārtmēram pietrūkst 10% vai mazāk. Piemēram, kā potenciāli dižkoki tiek reģistrēti ozoli ar apkārtmēru no 3,6 m un liepas ar apkārtmēru no 3,15 m.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45620203sec.