Jelgavas Tornī sākas lekciju cikls par latviešu tautas tērpu

Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī tiek aizsākts lekciju cikls, kas veltīts latviešu tautas tērpam.  Pirmā lekcija "Tautastērps kā nacionālais simbols" notiks 11.februārī, pl.18:00, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī. Lekcijas ietvaros būs iespēja tikties ar Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas pētnieci Aneti Karlsoni.

Mūsdienās viens no latviešu tautas identitātes simboliem ir tradicionālais tautas tērps jeb latviskais apģērbs, kādu to redzam dziesmu un deju svētkos, folkloras festivālos, tautas mākslas gadatirgos un citur. Mūsdienās redzamais tautastērps, lai arī vizuāli līdzīgs un atdarina galvenokārt 19. gadsimta latviešu zemnieku svētku tērpu, savā būtībā pieder citai tradīcijai, kuras aizsākums meklējams 19. gadsimta 80. gadu latviešu kultūras dzīves norisēs. Par latviskās kultūras simbolu tas kļuva 1880. gados, saistībā ar Latviešu vispārējiem dziesmu svētkiem. Turpmākajos gadu desmitos dažādi mainījās un attīstījās priekšstati par īpašu svētku tērpu kā latviskuma izteicēju. Lekcijā kopā ar Aneti Karlsoni būs iespēja izsekot šo priekšstatu attīstībai no 19.gadsimta nogales līdz mūsdienām.

Lekcijas ietvaros Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena klātesošos iepazīstinās ar projektu "Katram savs tautas tērps".

Jelgava Sv.Trīsvienības baznīcas tornī notiekošā lekciju cikla mērķis ir sniegt pamata zināšanas par latviešu tautas tērpa vēsturi, par tā darināšanu, rotāšanu un komplektēšanu. Nākamās lekcijas cikla ietvaros plānotas 10.martā un 7.aprīlī.

Vairāk informācijas un pieteikšanās lekcijai pa telefonu 63005447 vai e-pastu [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50876093sec.