Jēkabpils gaida uz amatierteātru festivālu «LAIPA IX»

No 2015. gada 27. līdz 29. novembrim Jēkabpils Tautas namā norisināsies nu jau devītais amatierteātru festivāls "LAIPA". Festivāls Jēkabpilī notiek kopš 1999. gada un ir iemantojis popularitāti gan amatierteātru trupu, gan skatītāju - jēkabpiliešu un pilsētas viesu vidū.

Festivāla ietvaros trīs dienu laikā būs iespēja redzēt desmit izrādes visdažādākajām gaumēm – gan drāmas, gan komēdijas.

Festivālu 27. novembrī plkst. 18:00 atklās mājinieki – Jēkabpils Tautas teātris. Turklāt jēkabpiliešiem pirmizrāde – igauņu dramaturga Andrusa Kivirehka traģikomēdija "Gaiši zilais vagons" režisores Intas Ūbeles interpretācijā. Luga ir piesātināta ar asprātīgu smeldzi un ilgām.

Lugas darbība notiek mūsdienās kādā daudzstāvu mājas dzīvoklī, kur satiekas seni draugi - bijušie skolas biedri. Ir dzimšanas dienas ballīte. Bet stāsts nav par dzimšanas dienu, stāsts ir par to, kā mēs "transformējamies" laikā, savās atmiņās, sajūtās, pieredzē... Un - kas ir tās dvēseliskās traumas, kas neļauj brīvi elpot?

Režisore Inta Ūbele: "Igaunijā ļoti populārais dramaturgs Andruss Kivirehks lugu "Gaiši zilais vagons" ir tik gudri uzrakstījis, ka dažādu paaudžu skatītājs saskatīs sev zināmas, saprotamas, komiskas un atpazīstamas situācijas, bet galvenā doma, manuprāt, ir par to, vai mēs vēlamies, vai nevēlamies akceptēt to, kas ar mums ir noticis."

Lomās: Kārlis Ozols, Pēteris Draņevičs, Aivars Eglītis, Uldis Urtāns, Raivis Pavlovičs, Zane Ozola.

Izrādes ilgums ~ 2 h

Kokneses amatierteātris šogad uz festivālu ved savu jaunāko iestudējumu - Māras Svīres leģendu "Gredzens gredzenā". To redzēsim Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē sestdienas - 28. novembra rīta pusē - plkst.10:30.

Lugas darbība notiek Kokneses pilī 17. gadsimta sākumā, kad pils atradās zviedru un poļu karaspēka aplenkumā. Skan dūdas un bungas, virmo kaislības, skaudība, nodevība, mīlestība....

Izrāde kļuva par "Gada izrādi 2014" Zemgales novadā. Izrādē piedalās visu paaudžu aktieri.

Lomās: Jānis Madžulis, Ēriks Lejiņš, Edijs Lapuks, Sandis Migla, Kārlis Lišmanis, Rita Čerkovska, Anete Baikova vai Kristīne Paegle, Aija Sproģe vai Tija Spilberga, Paula Šumska, Jānis Spulle, Uldis Bērziņš, Dita Šteinfelde, Dana Grunda, Ingus Pugačovs, Jānis Ķilis.

Režisore Inguna Strazdiņa

Izrādes ilgums ~ 1 h 30 min

Plkst.12:30 Tautas nama Kamerzālē Lielvārdes Tautas teātris izrādīs Monikas Zīles komēdiju "Trīs košas dāmas".

Monikas Zīles luga "Trīs košas dāmas" ir stāsts par trim sirdsdraudzenēm, kurām jaunības gadi jau aiz muguras, un dzīvē neko daudz vairs nevar mainīt. Dzīves līkloči viņas ir ieveduši dažādās dzīves situācijās, no kurām izgrozīties ir palīdzējusi viņu savstarpējā sapratne, iejūtība un draudzība. Kopā pavadītie studiju gadi, kuri atmiņās tiek izdzīvoti ne reizi vien, liek šīm dāmām sajust dzīves krāsainās puses.

Negaidīti jauko dāmu draudzīgajā trijotnē iezogas greizsirdība un gandrīz izjauc šo jauko, idillisko kompāniju. Kā šie notikumi risinās – redzēsiet Lielvārdes Tautas teātra izrādē.

Režisors Kārlis Lišmanis

Izrādes ilgums ~ 1 h 20 min

Pēcpusdienā - plkst.15:00 Tautas nama Lielajā zālē redzēsim Broņislava Valpitra komēdiju "Patentēts inteliģents" Rēzeknes Tautas teātra un režisores Māras Zaļaiskalns interpretācijā. Izrādē gan dziedāšana, gan dejošana!

Ko lai iesāk Mikeļs, kurš tik ļoti grib precēties, bet izredzētā ir ciema smalkākā jaunkundze, kura par precēšanos ij nedomā, bet, ja precēšoties – zina teikt skolas saimniece – tad tikai ar "teleģentu personu". Kas tā par "ligu" un kā lai tādu dabū? Kur aitas, tur cirpēji! Un par palīgiem un padomdevējiem naivajam un paslinkajam, bet uzņēmīgajam lauku puisim, piesakās gan Pabiru partijas vietējās nodaļas dibinātājs Misiņa kungs, gan veiklie tirgoņi Abrams ar kundzi, gan citi labvēļi...

Lomās: Oskars Lustiks, Vija Dikule, Ināra Apele, Daina Sprice, Aldis Leidums, Guntars Kozlovskis, Kaspars Balodis, Ilmārs Dreļs, Pīters Daugulis, Linda Lonska, Marts Dreļs, Armands Rancāns, Sandra Juste, Dace Visocka.

Izrādes ilgums ~ 1 h 5 min

Valkas pilsētas teātris Aspazijas drāmu "Ragana" Tautas nama Kamerzālē rādīs pulksten 17:00. Tiek uzskatīts, ka Aspazija drāmu nav pabeigusi.

Drāmu "Ragana" Aspazija uzrakstīja tālajā 1894. gadā. Drāmas sižeta pamatā ir jauna ragana Liesma, kura kopā ar citām raganām dzīvo mežā, bet viņas dzīves uzskati nesaskan ar veco raganu. Liesma vēlas no dzīves kaut ko vairāk – mīlestību, pārticību, laimi...

"Valkas pilsētas teātra izrādē darbība no meža tiek pārnesta uz mūsdienām – pilsētas izgāztuvi, līdz ar to tēlu rīcībā spēcīgi iezīmējas konflikts starp ilgām pēc sistēmas, kurai pakļauties, un nespēju pretoties zemiskiem instinktiem, kurus pamodina ārējie apstākļi", komentē izrādes režisors Aivars Ikšelis.

Lomās: Evgenia Kozlova, Vilis Daņilovs, Aleksandrs Primaks, Gunita Gendrjuka, Lāsma Engere vai Daina Kreile.

Režisors Aivars Ikšelis

Izrādes ilgums ~ 50 min

Otro festivāla dienu plkst.18:30 noslēgs visu teātra trupu uznāciens uz Tautas nama Lielās skatuves un Kristijona Donelaiša "Pavasara lustes" lietuviešu - Škapiškios teātra un režisores Vitas Vadoklutes interpretācijā.

Iestudējums ir unikāls lietuviešu interpretācijā, viena no labākajām izrādēm 2014. gadā. "Pavasara lustes" balstīta Kristionas Donelaiša poēmā "Mjataj" (Gads). Jāpiebilst, ka, svinot Lietuvas literatūras klasikas 300. gadadienu, Donelaiša darbus interpretēja visā Lietuvā.

Pavasarī, kad kūst sniegs, cilvēki atrod Kristionas Donelaitiša grāmatu. Tie pārlapo grāmatas lapas, un uzbur pamošanos dabā, putnus, kukaiņus, cilvēku rūpes pavasarī. Kad visi pie garā galda svin Lieldienas, sākas bezjēdzīgas pārēšanās. Vecs vīrs atgādina, ka pabarot vajag ne tikai miesu, bet arī dvēseli...

Lomās: Jonas Uziela, Gintarė Jankevičiūtė, Nijolė Bagdonavičienė, Vilma Sungailaitė, Vaidas Šlapelis, Ligita Rudokaitė, Auksė Meilutė, Džiugas Meilus, Jurgita Pakalnytė, Pranas Nakrošis, Žydrūnas Petuchovas, Gražina Gūrienė, Žydra Andrijauskienė, Mintautas Lekavičius, Lukas Andrijauskas, Vita Vadoklytė.

Izrādes ilgums ~ 35 min

Svētdien, 29. novembrī plkst. 10:30 Tautas nama Lielajā zālē redzēsim Māras Zālītes drāmu "Margarita", ko iestudējis Anikščais teātris (Lietuva) režisora Jonas Buziliauskas vadībā.

Lai arī Māra Zālīte Faustu uzskata par galveno atslēgu, lai izprastu mūsdienīgo Eiropas kultūru, luga nav par nemiernieku un individuālistu, jaunās Eiropas simbolu Faustu, viņa slāpēm pēc zināšanām un vēlmi uzvarēt par katru cenu, bet gan par pieticīgo un trauslo Margaritu.

Drāmā Margaritai dota iespēja parādīt savu sievišķību, aklo mīlestību pret Faustu, spēju upurēt sevi un nožēlot grēkus.

Izrādes ilgums ~ 1 h

Zanes Pamšes un Ērika Hānberga drāmu "Dūdotāji" plkst.12:00 Tautas nama Kamerzālē izrādīs Ausekļa Limbažu teātris.

Gadā ir tikai divas dienas, kurās mēs neko nevaram iesākt. Viena ir vakardiena un otra – rītdiena. Tādējādi šodien ir īstā diena, lai mīlētu, ticētu, darītu un, galvenokārt, dzīvotu! Tas, kurš neizdzīvo tagadni, nedzīvo nemaz. Ko dari tu? Mācies no pastmarkas – tā gūst panākumus, turoties pie vienas lietas tik ilgi, kamēr mērķis ir sasniegts.

Režisore Inta Kalniņa

Izrādes ilgums ~ 1 h 10 min

Teātra studija "Haritas" uz Tautas nama Lielās skatuves kāps pulksten 14:00. Režisores Daces Liepnieces vadībā iestudēta komēdija tikai pieaugušajiem pēc Vudija Allena lugas "Centrālparks" motīviem – "Mēs tā nedarām".

...Ne jau šeit un ne jau tagad... Tikai Amerikā, tikai pie Centrālparka, tikai tālajos septiņdesmitajos varēja notikt kas tāds...

Attiecību samezglojums kādā piecstūrī: divi viņi un trīs viņas. Kādas vērtības kļūst par prioritātēm brīdī, kad cilvēks sev jautā - kā nodzīvota dzīves pirmā puse?

Lomās: Agnese Švāne, Ligita Zaula, Madara Kanele, Toms Ancītis, Dainis Klimkāns.

Pirmizrāde 2014. gada 25. oktobrī

Izrāde ilgums - 1 h 20 min

Festivālu noslēgs Ozolnieku novada amatierteātris ar Šīlas Dileinī drāmas "Medus garša" iestudējumu Daces Vilnes režijā. Izrādi redzēsim Tautas nama Kamerzālē plkst. 16:00.

Šīla Dileinī lugu uzrakstījusi 1958. gadā 19 gadu vecumā, tas ir viņas pirmais un arī plašāk pazīstamais darbs. "Medus garša" ir vēl viens stāsts par alkām pēc laimes, mīlestības un tuvības, par maldiem, kritieniem, izmisumu un vilšanos, par mātēm un bērniem. Skatītājiem ir dota iespēja sekot līdzi izrādes varoņu gaitām, atrodoties aktieriem gluži blakus. Jāpiebilst, ka ir respektēts lugas darbības laiks – amatierteātra iespēju robežās atgriezīsimies 20. gadsimta 50. gadu beigās.

Lomās: Antra Leite, Ineta Freimane vai Villija Pakalne, Raimonds Balševics, Harijs Helvigs, Ivars Mozga vai Paulis Kožurovs.

Pirmizrāde 2010. gada 16., 17. aprīlī

Izrādes ilgums ~ 2h

Visas izrādes apspriedīs eksperti: Latvijas Radio žurnāliste Ruta Rikše, scenogrāfs Ivars Noviks, režisore Dzintra Klētniece un teātra zinātnieks, režisors Jānis Siliņš.

Biļete uz vienu izrādi maksā 2,- EUR, bet abonements uz visām izrādēm – 5,- EUR Biļetes nopērkamas Jēkabpils Tautas nama kasē. Visas biļetes piedalīsies izlozē.

Paldies atbalstītājiem –

Nikolajam Anuškevičam, Jēkabpils "Gaļas Namam", SIA veikalam - kafejnīcai "Čiriks", viesnīcai "Daugavkrasti", SIA "Jēkabpils Siltums", T/C "Aura", SIA "AJV grupa", biedrībai kristīgai paaudžu kopībai "Tilts", SIA "Ceļavējš", SIA "EVA būve", veikalam ''Sēta'', SIA ''Lutra'', SIA ''Indira'', veikalam ''Māsu dārzs '', SIA ''S-Akcents'', veikalam ''Pastaiga'', veikalam ''Laima'', SIA ''Domino'', suši bāram ''Sakura'', grāmatnīcai ''Aisma'', veikalam ''Dialogs'', veikalam ''Beta'' Bebru mikrorajonā, veikalam ''Ilma'', SIA ''Futurus FOOD'', ''Brīvās Daugavas'' redakcijai!

Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Līvānu TIC
,


Jēkabpils novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48288989sec.