Jēkabpilī atklās unikālu runājošo pudeļu parku

2016. gada 30. jūnijā Jēkabpilī tiks atklāts unikāls "Mangaļi" minerālūdens parks, kurā runājošas pudeļu instalācijas vidē aicinās iedzīvotājus ikdienā dzert vairāk ūdeni. Šis ir viens no deviņiem parkiem, kas tapuši pēc dabīgā minerālūdens "Mangaļi", uztura speciālistu un skolēnu iniciatīvas.

Ikviens aicināts piedalīties parka atklāšanā - 30. jūnijā plkst. 12.00 Jēkabpilī Kena parkā (Dambja ielas galā). Pasākumā varēs uzzināt interesantus faktus par ūdeni, kas tapuši kopā ar bērniem un uztura speciālistiem.

Latvijā iedzīvotāji par maz uzturā dzer ūdeni. Tāpēc, lai pievērstu sabiedrības uzmanību ūdens nepieciešamībai pilnvērtīga organisma funkcionēšanai, dabīgais minerālūdens "Mangaļi" dažādās Latvijas pilsētās ierīko runājošā minerālūdens parkus, kas ar skolēnu audio vēstījumiem stāsta, kāpēc mums ir jādzer ūdens.

Jēkabpilī instalācijas atradīsies Kena parkā, un tās veidotas kopā ar Jēkabpils pamatskolas skolēniem, kas veidojuši un ierunājuši runājošās minerālūdens pudeles. Parks Jēkabpilī darbosies līdz šī gada 4. jūlijam.

Līga Sakne, SIA "CIDO Grupa" bezalkoholisko dzērienu kategorijas Baltijā vadītāja, projekta autore: "Sabiedrībai kopumā ir labas teorētiskās zināšanas, ka uzturā ir jādzer daudz ūdens. Diemžēl realitātē mūsu ūdens patēriņš ir daudz mazāks par veselības organizāciju un uztura speciālistu ieteikto daudzumu. Tāpēc kopā ar skolām un uztura speciālistiem uzsākām projektu, kurā dažādās vietās ar runājošām minerālūdens pudelēm vidē stāstīsim, cik daudz un kāpēc mums ir jādzer ūdens. Ceram, ka šādā veidā iedrošināsim iedzīvotājus uzsākt jaunu apņemšanos un arī to pildīt, mainot ūdens dzeršanas paradumus."

Kopumā runājošās vides instalācijas tiks izvietotas deviņās pilsētās - Siguldā, Cēsīs, Liepājā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Jēkabpilī un Ventspilī, noslēdzot ceļojošo izstādi Rīgā, kur instalācijas tiks izvietotas Rīgas svētku laikā.

Runājošā minerālūdens parks katrā pilsētā tiek veidots kopā ar vietējo skolu bērniem kā radošās darbnīcas. Bērni piedalās projektā kā vēstneši, kas izstrādā savu ūdens veselīguma programmu, apglezno pudeles un ierunā audio vēstījumus.

Lizete Puga, uztura speciāliste: "Ūdens organismā veido aptuveni 50 – 75% ķermeņa masas. Dzīvības procesi organismā var notikt tikai ūdens klātbūtnē, tāpēc tas ir organismam tikpat svarīgs kā gaiss. Ūdens dzeršana starp ēdienreizēm arī samazina vēlmi našķoties, uzlabo sirds veselību un muskuļu darbību. Ja mūsu organismā trūkst ūdens, tad to uzreiz izjūtam ar enerģijas trūkumu un nespēku. Katru dienu mēs zaudējam aptuveni 1,5 – 2,5 litrus šķidruma ar svīšanu, elpošanu, urīnu un citiem organisma procesiem, karstā laikā un pie fiziskas slodzes pat vairāk. Līdz ar to, līdzsvaram mums ir jāuzņem tikpat daudz ūdens."

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food Safety Authority) iesaka sievietēm katru dienu uzņemt vismaz 1,6 litrus jeb 8 glāzes ūdens, bet vīriešiem – vismaz 2 litrus jeb 10 glāzes litrus ūdens. Savukārt skolas bērniem – vismaz 1,5 litrus ūdens dienā. Aptuveni 25% no nepieciešamā daudzuma mēs uzņemam ar ēdienu, bet atlikušie 75% jāuzņem dzerot ūdeni.

Projekta "Mangaļi runājošais parks" autors ir Latvijā ražotais dabīgais minerālūdens "Mangaļi", kurš ir pārliecināts, ka Latvija, pateicoties tās tīrajiem un kvantitatīvajiem pazemes ūdens resursiem, ir minerālūdens lielvalsts. To, ka Latvija var lepoties ar pazemes ūdeni, apliecina Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums. Viņi izpētījuši, ka dabīgā minerālūdens "Mangaļi" 213 m dziļumā iegūtais ūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus, kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam. Jāmin, ka no šī urbuma iegūtais minerālūdens "Mangaļi" ir viens no visiecienītākajiem dabīgajiem minerālūdeņiem Latvijā, kas, pateicoties tā ilgajai filtrācijai caur iežiem, ir vienlaikus arī vērtīgiem minerālsāļiem – magniju, kalciju un citiem – bagāts un saglabā augstu tīrības pakāpi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45031691sec.