Kopīgiem spēkiem aicina atjaunot Preiļu pili līdz Latvijas simtgadei

Preiļu novads ir bagāts ar kultūrvēsturiskajām vērtībām, un Preiļu vēstures mantojuma lielākais lepnums ir Preiļu muižas komplekss ar skaisto parku un pili - izcilo  Latgales 19. gadsimta historisma laika muižu arhitektūras paraugu. Jau 1382. gada hronikās Preiļi minēti kā Borhu dzimtas īpašums.

Preiļu pils celtniecība bija ievērojams notikums tālaika Latgales kultūras dzīvē, un tagad Preiļu pils kopā ar parka apbūvi ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.  

Ziņas par to, kāda šī arhitektūras pērle izskatījās agrāk, aizkustina vietējo iedzīvotāju un ciemiņu sirdis. Mēs esam pārliecināti, ka tā priecēs mūs arī tuvākajā nākotnē.  Lai Preiļu pils no jauna dižotos starp simtgadīgā parka kokiem, celtnes renovāciju atlikt nedrīkstēja. Pašvaldība ir lēmusi par pils atjaunošanas darbu uzsākšanu, un ir paņemts kredīts 492 853 eiro apmērā. Plānots piesaistīt finansējumu arī no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) projekta ar specifisko atbalsta mērķi, kas paredz saglabāt un aizsargāt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus.

Aicinām Jūs, darbīgos un aktīvos cilvēkus, iesaistīties Preiļu pils atjaunošanā, lai, sagaidot mūsu valsts simtgadi, mēs atkal priecātos par  neogotikas pērli, ko savulaik radīja grāfu Borhu dzimtas pārstāvji. Kopīgiem spēkiem mums izdosies atjaunot Preiļu pili kā autentisku kultūrvēsturisko mantojumu.

Preiļu pils pēc tās atjaunošanās darbosies kā tūrisma objekts, kurā tiks radīti jauni tūrisma produkti. Vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem būs iespēja sajust, sadzirdēt, izgaršot grāfu Borhu laika noskaņu.

Preiļu novada dome un nodibinājums "Viduslatgales pārnovadu fonds" aicina ikvienu, kuram ir dārgs mūsu novada kultūrvēsturiskais mantojums un tā saglabāšana, ar ziedojumiem atbalstīt Preiļu pils atjaunošanu. Ziedot iespējams, ieskaitot naudu nodibinājumam "Viduslatgales pārnovadu fonds" ar norādi – Ziedojums Preiļu pils atjaunošanai.

Rekvizīti šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46437407sec.