Arī Valmierā notiks Zinātnieku nakts pasākumi

Piektdien, 30. septembrī, Rīgā, Jelgavā, Salaspilī, Rēzeknē, Daugavpilī, Valmierā, Liepājā, Ventspilī un Papē notiks Zinātnieku nakts pasākumi, piedāvājot ikvienam interesentam atklāt zinātnes noslēpumus. Šo Eiropas mēroga pasākumu Latvijā rīko Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Zinātnieku naktī durvis apmeklētājiem vērs laboratorijas, kas ikdienā nav pieejamas apmeklētājiem, būs iespēja vērot aizraujošus eksperimentus un zinātnes šovus, piedalīties ekskursijās un pašu rokām veikt pētījumus. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, piemēram, interesenti varēs iesaistīties tematiskā spēlē “Ceļojums šūnā”, kas ietvers viktorīnu un kontrolpunktu meklēšanu.

Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes studenti kopā ar Elektronikas un datorzinātņu institūta darbiniekiem organizēs konkursu jauniešiem un studentiem, kura laikā dalībniekiem būs iespēja izveidot savus robotus. Savukārt Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar ķīmiķu izmantotajām iekārtām un metodēm, kā arī uzzināt, kāds ir zinātnieku redzējums par koksnes izmantošanas iespējām šodien un nākotnē.

Latvijas Nacionālajā botāniskajā dārzā, Salaspilī, pasākums būs tematiski veltīts ģenētikas pētniecībai, bet Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), Jelgavā, astoņas fakultātes un zinātniskie institūti demonstrēs zinātnisko pētījumu rezultātus par dabas resursu efektīvu un saprātīgu izmantošanu, akcentējot Saules enerģijas izmantošanas iespējas. Ekskursijām būs atvērti jaunuzceltie un atjaunotie LLU zinātnes un studiju centri.

Ventspils augstskolā interesentus sagaidīs robotu un dronu demonstrācijas un lāzeršovi. Būs iespēja arī doties ekskursijā uz satelītu komunikācijas laboratoriju un Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru. Tikmēr Vidzemes Augstskola Valmierā aicinās uz izstādi un radošo darbnīcu par zinātnieku hobijiem un piedāvās iesaistīties diskusijās ar zinātniekiem par to, kas sagaidāms dažādās nozarēs nākotnē.

Zinātnieku nakts vairāk nekā 250 Eiropas un tās kaimiņu valstu pilsētās notiks jau vienpadsmito reizi. Šo pasākumu ir iniciējusi Eiropas Komisija, lai saistošā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus sabiedrībai un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Ar pilnu Zinātnieku nakts pasākumu programmu var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.lv/zinatniekunakts.

Informācija par Zinātnieku nakti Eiropā:
http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htm


Tāpat kā visā Eiropā, arī Vidzemes Augstskolā (ViA) š.g. 30. septembrī notiks Zinātnieku nakts pasākumi. Augstskola un Valmieras integrētā bibliotēka Zinātnieku nakts ietvaros piedāvās radošās darbnīcas, zinātnieku fotogrāfiju izstādi, demonstrējumus zinātniskajās laboratorijās, konkursus u.c. aktivitātes, kurām šogad ViA zinātnieki ir piešķīruši tūrisma, ģeogrāfijas, mākslas un kultūras, kā arī tehnoloģiju dimensiju. Pasākumi tiks veltīti dažādu nozaru zinātnes sasniegumu un zinātnieka profesijas popularizēšanai. Visas aktivitātes vieno interaktivitāte, radoša pieeja, zinātniskums un sadarbība ar zinātniekiem. Pasākumu programma:
Zinātnieku fotogrāfiju IZSTĀDE “PASAULE IR BRĪNIŠĶĪGA” - zinātnieku pieredzējumi dažādās pasaules valstīs; iespēja ikvienam izstādes apmeklētājam izzināt dažādus galamērķus no cita un neierasta skatu punkta.
Norises vieta: ViA, Tērbatas iela 10 (no plkst.18:00)
RADOŠĀ DARBNĪCA “TŪRISMA NĀKOTNES LABORATORIJA” - gaidāmas vizualizētas animācijas (būs iespēja animācijas radīt arī pašiem dalībniekiem), nākotnes prognozēšana ar iesaistošiem spēles elementiem. To, sniedzot vērtīgus padomus, palīdzēs izdarīt Dr.geogr. Andris Klepers.
Norises vieta: ViA, Tērbatas iela 10 (no plkst.18:00)
DEMONSTRĒJUMI VIRTUĀLĀS UN PAPILDINĀTĀS REALITĀTES UN MOBILO TEHNOLOĢIJU LABORATORIJĀS - iespēja ieskatīties 3D spēles izstrādē un pašā spēlē, virtuāli izpētīt un izstaigāt Valmieras pilsētas vēsturisko Rīgas ielas posmu un redzēt pilsētu pirms II Pasaules kara postījumiem. Kāda izskatījās Valmiera pagājušajā gadsimtā un kā tas ir - izstaigāt to, izmantojot virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijas?
Norises vieta: ViA, Tērbatas iela 10 (no plkst.18:00)
Valmieras Valsts ģimnāzijas “JAUNO ASTRONOMU SKOLAS” PREZENTĀCIJA
Norises vieta: Valmieras bibliotēkas bērnu apkalpošanas nodaļa, Cēsu iela 4 (no plkst. 18:00)
RADOŠĀS DARBNĪCAS, PRAKTISKĀS NODARBĪBAS, TELESKOPA APGUVE
Norises vieta: Valmieras bibliotēkas bērnu apkalpošanas nodaļa, Cēsu iela 4 (no plkst. 19:00)
ERUDĪCIJAS KONKURSS - TESTS “KURŠ NO ZINĀTNIEKU TIPIEM ESI?”
Norises vieta: Valmieras bibliotēkas bērnu apkalpošanas nodaļa, Cēsu iela 4 (no plkst. 19:00)
Visu vakaru – grāmatu izstāde “Astronomija: no senatnes līdz mūsdienām”
“Dullais Didzis Visuma līkločos” (dvd materiāli); “Ņūtona ābola meklēšana”
Norises vieta: Valmieras bibliotēkas bērnu apkalpošanas nodaļa, Cēsu iela 4

Visas aktivitātes apliecinās, ka zinātne ir brīnišķīga un zinātnieki ir pieredzes bagāti, vienkārši cilvēki, kuri ar savām zināšanām ļoti labprāt dalās arī Zinātnieku naktī.

Uz pasākumiem tiek gaidīti:
Pirmsskolas vecuma bērni
Skolēni - no 1.klases līdz vidusskolai
Skolēnu skolotāju un vecāki
Studenti - potenciālie jaunie zinātnieki
Ģimenes - zinātnes sasniegumu "lietotāji"
Ikviens interesents -- sabiedrība kopumā

"Eiropas Zinātnieku nakts 2016" ir Eiropas Komisijas iniciēta aktivitāte, kas Eiropas valstīs un pilsētās šogad notiek jau vienpadsmito reizi. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to valstu vidū, kuras 2016. gada 30. septembrī organizē dažādus pasākumus vairāk nekā 200 Eiropas pilsētās, lai saistošā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus, ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos un piedalīties zinātniskos eksperimentos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69792986sec.