Jaunie ģeologi un vides zinātnieki Valmierā popularizē Latvijas dzīļu vērtības

Latvijas jaunie ģeologi un vides zinātnieki viesojās Valmierā, lai popularizētu nebijušu patriotisma projektu "Latvijas dzīļu atklājēji" un lai pierādītu, ka Latvija ir viena no dabīgā minerālūdens lielvalstīm pasaulē. Projekta ietvaros jaunieši dodas ekspedīcijā pa Latviju un izglīto par projektu, iesaistot kustībā "Latvija – minerālūdens lielvalsts" un bērnus jauno ģeologu skolā.

Ar Valmieru Latvijas dzīļu atklājēji uzsāk Vidzemes ekspedīciju, apmeklējot Valmieras novada domi un Valmieras Viestura vidusskolu (7.klase). Valmierā tiek turpinātas jauno ģeologu skolas aktivitātes, iesaistot skolēnus zemes dzīļu izzināšanā un pazemes ūdens filtrēšanās cauri zemes dzīļu slāņiem paraugdemonstrējumos. Nākamajās nedēļās dzīļu atklājēju komanda turpinās ekspedīciju Vidzemes novados, popularizējot projekta ideju "Latvija - minerālūdens lielvalsts". Nākamais novads būs Cēsis.

Latvija – minerālūdens lielvalsts

Kā projekta "Latvija – minerālūdens lielvalsts" simbolu jaunie ģeologi un vides zinātnieki izvēlējušies vienu no dziļākajiem un senākajiem Latvijā iegūstamā dabīgā minerālūdens Mangaļi dziļurbumiem, un tā minerālūdeni speciālā ekspedīcijā Eiropā salīdzinās ar citu valstu pazemes ūdeņiem. Latvijas dzīļu atklājēju mērķis ir veicināt iedzīvotāju patriotismu un pierādīt, ka, neskatoties uz Latvijas teritorijas nelielajiem izmēriem, varam sacensties ar Eiropas lielākajām valstīm, kā, piemēram, Itāliju, Franciju un Vāciju u.c.

Latvija nekad nebūs naftas un zelta ieguves lielvalsts, tomēr viena no mūsu nozīmīgākajām dzīļu bagātībām ir uzturā lietojamie pazemes ūdeņi, kas citviet pasaulē ir izsīkstoši vai piesārņoti. Pateicoties ģeoloģiskajai uzbūvei, mēs varam lepoties arī ar izciliem dabīgo minerālūdeņu resursiem.

Jānis Bikše, ģeologs, viens no projekta iniciatoriem: "Šis ir ambiciozs projekts, jo vēlamies lauzt mītus un izaicināt citas valstis, pierādot, ka arī Latvija kādā jomā ir lielvalsts. Pēc aptuveniem aprēķiniem Latvijas dzīlēs ir aptuveni 0,5 m3/d uz cilvēku. Latvijas dzīļu atklājēju mērķis ir izglītot sabiedrību, kādas vērtības slēpj mūsu dzīles."

Latvijas dzīļu atklājēji šonedēļ vēl uzsāka ekspedīciju Vidzemē, viesojoties Valmieras novadā, bet nākamo nedēļu dosies ekspedīcijā uz Latgali.

Iniciatori – jauniešu domu grupa

Projekta iniciatori ir jaunie ģeologi un vides zinātnieki, kas pašlaik studē vai ir pabeiguši studijas Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē, un to domubiedri. Projekta ietvaros jaunieši izveidojuši kustību "Latvija – minerālūdens lielvalsts" un dodas ekspedīcijā uz Latvijas pilsētām, popularizējot un izglītojot par projektu. Vienlaikus Latvijas dzīļu atklājēji veic izpēti senākā dabīgā minerālūdens un izvēlētā projekta simbola Mangaļi dziļurbumam (410 m), lai jau jūlijā dotos ekspedīcijā uz dažādām Eiropas valstīm un izaicinātu tās, pierādot, ka Latvija ir minerālūdens lielvalsts.

Vienlaikus viņu piedzīvojumiem var sekot līdzi sociālajos medijos – facebook.com/dziluatklajeji un draugiem.lv/dziluatklajeji, kā arī tviterī @dzīluatklajeji. Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43384695sec.