Valmiera gatavojas Mākslas mēnesim 2015

18.martā Valmieras muzeja Izstāžu namā mākslinieciskās noskaņās tika aizvadīta īpaša preses konference, kuras laikā klātesošie tika iepazīstināti ar spilgtākajām aktivitātēm un norisēm, ko valmierieši un pilsētas viesi varēs izbaudīt Mākslas mēneša laikā – aprīlī.

''2014.gada nogalē tika sapulcināta darba grupa, ko vienoja kopīgs mērķis – gribam, lai Mākslas dienas Valmierā atdzimst un iegūst jaunu, spilgtu un radošu veidolu. Vēlamies, lai iedzīvotāji izprot kultūras un mākslas daudzšķautņaino raksturu, tāpēc šogad dažādus pasākumus piedāvā ne tikai kultūras iestādes, bet arī skolas un uzņēmumi, tādējādi sperot pirmo soli radošās partnerības virzienā. Strādāsim, lai panāktu, ka nākotnē Valmieras Mākslas dienas brauks izbaudīt arī iedzīvotāji no citām Latvijas pilsētām,'' par ieceri ''ienest'' Mākslas mēneša programmā jaunas vēsmas stāsta Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums.

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma norāda, ka Mākslas dienas Valmierā ir tradicionāls un īpašs pasākums, kas ticis atzīmēts jau 20.gadsimta 70.gados. ''Valmieras muzejs šogad piedāvās nozīmīgu ekspozīciju – Vidzemes mākslinieku darbu izstādi ''Es mīlu tevi tā...''. Tradīcija apkopot Vidzemes mākslinieku darbus vienā izstādē tika ieviesta 20.gadsimta 80.gados kā vairāku zināmu mākslas meistaru sadarbības projekts. Pirms trim gadiem Vidzemes mākslinieki un mākslas izstāžu kuratori nolēma, ka tradīcija jāatjauno, reizi gadā dodot iespēju satikties profesionāliem māksliniekiem, kuru ''saknes'' ir Vidzemē. Savukārt skatītājiem tas ļautu vienuviet ieraudzīt jaunākos darbus. Jāatzīmē, ka izstādē tiks eksponēti 77 mākslinieku darbi, kas nav vecāki par diviem gadiem.'' Tāpat Valmieras muzejā 16.aprīlī plkst.17.00 notiks stāstu pēcpusdiena, kur runās par atļauto un aizliegto mākslā un par mākslas vēstures līkločiem.

Interesenti varēs ne tikai klausīties, bet arī praktiski darboties, radot mākslas darbu.

Viena no aktīvākajām Mākslas mēneša līdzdalībniecēm arī šogad ir Valmieras Valsts ģimnāzija (VVĢ), kas ik gadu Valmieras pilsētai dod lielu ieguldījumu mākslas jomā – gan aicinot dažādāko mākslas žanru pārstāvjus veidot izstādes Valmierā, gan arī organizējot starptautiskus mākslas projektus. Piemēram, no 16. līdz 18.aprīlim katru dienu plkst.20.00 mākslas projektā ''Ainuaina'' pie VVĢ sporta angāra klātesošie būs liecinieki un līdzautori projektam trīs daļās – sienas gleznojumam, instalācijai un audiovizuālai performancei. Skatītājus aizraujošā ceļojumā vedīs performances autori Kristaps Krievs, Raitis Hrolovičs un biedrības ''Grafikas kamera'' vadītāja Ieva Nagliņa. Jāpiebilst, ka Valmieras Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Zemļickis ir pārliecināts, ka 20.gadsimta 80.gados aizsācies Valmieras tēlniecības uzplaukums. Proti, no 1984. līdz 1989.gadam Valmierā regulāri tika rīkoti mākslas simpoziji, kā laikā tika radītas daudz dažādas skulptūras. Vienu no tām – skulptūru ''Tēlnieks'' – Mākslas mēneša laikā izvietos Stacijas ielas skvērā, tādējādi skulptūrai dodot otro elpu. Tās autors – Gvido Buls.

Savukārt Valmieras Kultūras centra direktors Toms Upners atzīmēja pasākumus, kas gaidāmi Kultūras centrā un kas mākslas mīļotājiem ļaus ikdienas rutīnu aizstāt ar nesteidzīgu ''kultūras deserta'' baudīšanu. ''14.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centra kamerzālē notiks Valmieras kultūras kartes īpašnieku tikšanās – saruna ar rakstnieci, vairāk nekā 20 grāmatu autori Ingunu Baueri. Pasākuma laikā rakstniece iepazīstinās klātesošos ar savu daiļdarbu tapšanas radošo procesu, iedvesmas avotiem, kā arī atbildēs uz interesentu jautājumiem. 23.aprīlī plkst.19.00 Mākslas mēneša ietvaros Valmierā ar koncertprogrammu ''The Listening'' viesosies izcils franču-šveiciešu duets Sūzanna Abuela (vokāls) un Stefans Oliva (klavieres). Abi skatuves mākslinieki Latvijā uzstāsies pirmo reizi. Savukārt 17.aprīlī plkst.19.00 Kultūras centrā skanēs Valsts kamerorķestra ''Sinfonietta Rīga'' (diriģents Normunds Šnē) un vijolnieces Evas Binderes koncerts,'' stāsta T. Upners.

Bagātinot Mākslas mēneša pasākumu programmu, mākslas ''Galerija Laipa'' aicinās valmieriešus un pilsētas viesus pievērsties ekoloģiskajām problēmām, ar ko saskaramies ik dienas. 10.aprīlī plkst.19.00 galerijā tiks atklāta konceptizstāde ''Jūra pie viena pleca'', kas būs veltījums Baltijas jūrai. ''Rosinām apmeklētājus aizdomāties par to, cik būtiski ir saglabāt mūsu jūru tīru un ''veselu'' un kā mēs to katrs varam izdarīt. Šo pašu tēmu akcentēsim Vidzeme Fashion pre-party, kas notiks 23.aprīlī plkst.20.00. Pasākumā paralēli sarunām par modi apmeklētāji varēs aplūkot īpašas kolekcijas, kas ieturētas dabai draudzīgā virzienā – lins, dabīgie aksesuāri, otrreiz pārstrādāti audumi un detaļas. Kā mēle tiks izmantota speciāli radīta instalācija, kas imitēs pastaigu pa jūras krastu,'' atklāj mākslas ''Galerijas Laipa'' vadītāja Karlīne Cercina.

Jāpiemin, ka radoša improvizācija un mākslinieciska maģija tiks radīta arī Valmiermuižā, Valmieras Mākslas vidusskolā, Valmieras sākumskolā, Vecpuišu parkā, Valmieras Jaunatnes centrā ''Vinda'', Vidzemes Augstskolā un citviet pilsētā. Kopīgos mākslas projektos vienosies partneri, kas līdz šim nav redzēti savstarpējā mijiedarbībā. Pilnīgi jauna un unikāla būs Mākslas mēneša ietvaros īstenotā radošā partnerība starp ražojošiem uzņēmumiem, iestādēm un māksliniekiem, atklājot mākslas klātbūtni ikdienas procesos, kā arī liekot paskatīties uz norisēm no cita skatupunkta.

Mākslas mēneša 2015 logo un vizuālo identitāti izstrādājis Valmieras Mākslas vidusskolas 4.kursa audzēknis Jorens Bemberis, un tā ideja ir attēlot krāsas triepienus.

Pasākumu programma pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā ''Mākslas mēnesis 2015''. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāls ''Valmieras Ziņas''.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41537285sec.