Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā būs taka kokos

Jūlijā valmieriešiem un pilsētas visiem būs iespēja apmeklēt jaunu aktīvās atpūtas un tūrisma objektu Valmieras pilsētā. SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs" apsaimniekotais Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parks tiks papildināts ar aizraujošu taku kokos. Vairāk par takas izveidi, elementiem, kas to veidos, drošības jautājumiem un to, kā taka iekļausies Sajūtu parka ainavā, stāsta Artis Jansons, SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs" valdes priekšsēdētājs.

"Jau no brīža, kad SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs" kļuva par Gaujas Stāvo krastu teritorijas apsaimniekotāju un kad izveidojām Sajūtu parku ar tajā iekļauto baskāju taku un četrām skriešanas trasēm, mūsu mērķis bija rūpēties par teritoriju un attīstīt to, rodot arvien jaunus, aizraujošus tūrisma piedāvājumus. Ideja par taku kokos jau sen bija mūsu plānos, beidzot to izdevies arī realizēt," atzīst A. Jansons.

Unikāls dizains un aizraujošs nobrauciens pār Gauju

Veidojot konstrukcijas vizuālo risinājumu, nolemts radīt universālu, dažādām vecuma grupām un fiziskām prasmēm veicamu pamattaku, kas būtu vizuāli pievilcīga un kas iekļautos Sajūtu parka ainavā. "Izstrādātāji veidos taku ziemeļnieciski elegantā un atturīgā stilā, tās elementos iekļaujot universālus ģeometriskos kodus, sadzīves priekšmetus, simbolus. Taka vizuāli būs atšķirīga no ierastajām sportiskajām trasēm. Vēlamies panākt, lai izveidotā vide un infrastruktūra maksimāli saplūstu ar dabisko. Tās elementi un posmi drīzāk būs oriģināli dizaina risinājumi, jo takas apmeklētājiem vēlamies piedāvāt meditatīvu sajūtu piedzīvojumu," stāsta A. Jansons.

Takas mērķauditorija būs bērni vecumā no 4 gadiem, jaunieši, pieaugušie un seniori. Lai nodrošinātu iespēju taku apmeklēt dažādām iedzīvotāju grupām, tiks uzstādīta ne tikai unikāla drošināšanas sistēma, kas Latvijā nekur citur vēl nav izmantota, bet plānots realizēt arī dažādas takas konfigurācijas. Proti, būs dažāds elementu augstums (5-12 metri) un vairāki takas atzari, kas atšķirsies sarežģītības pakāpē. Tāpat takas sākumā paredzēts uzstādīt treniņu platformu, kur profesionālu instruktoru uzraudzībā apmeklētāji varēs apgūt drošināšanas sistēmas nianses.

A. Jansons atklāj: "Takas sākums plānots Jāņa Daliņa stadiona iežogotajā teritorijā. Katrs no posmiem būs kā tilts/laipa vai viegli veicams pārbrauciens. Piemēram, pirtsslotu tilts, dažādu toņu bungas vai "Tālavas taure". Posmi būs gan izglītojoši, gan vizuāli pievilcīgi. Trases pēdējais elements plānots kā nobrauciens pa trosi pāri Gaujai. Turklāt paredzēti pat divi nobraucieni – viens 187 metrus garš, otrs – 131 metru garš. Garākais no tiem šobrīd būs līderis Latvijā. Kopumā takā būs izveidoti 32 elementi."

Nepārtrauktā drošināšanas sistēma un eko stiprinājumi

Lai nodrošinātu takas apmeklētājiem maksimālu drošību, tiks izmantota Šveices firmas "Kanopeo" ražotā nepārtrauktās drošināšanas sistēma "Saferoller", kas ir šobrīd augstākais standarts drošības, dizaina un funkcionalitātes ziņā. Sistēma novērš iespēju cilvēkam patstāvīgi atbrīvoties no drošināšanas troses trases vidū. Proti, drošināšanas trīsis tiks uzlikts uz troses takas sākumā, un tikai beigās pēc pārbrauciena instruktors to noņems. Papildus drošināšanas sistēmai apmeklētājiem būs jāizmanto alpīnisma ķiveres un alpīnisma sistēmas.

"Tāpat gribu uzsvērt, ka cilvēkiem nebūs jāsatraucas par to, vai trases konstrukcijas neradīs bojājumus koku stumbriem. Uzstādot elementus, tiks izmantota Latvijā unikāla virvju parka enkuru sistēma – Eko enkuri-stiprinājumi. Tiem ir liela izturība, tie ir saudzīgāki kokiem (tiem augot, enkurus var atlaist vaļīgāk), salīdzinājumā ar klasiskajiem stiprinājumiem tiem ir mazāka abrazīvā iedarbība uz koka stumbru, kā arī tie ir "draudzīgāki" takas apmeklētājiem," uzsver A. Jansons.

Pašreiz norit takas projektēšanas darbi, bet konstrukciju izgatavošanu plānots uzsākt jūnijā. Paredzēts, ka taku kokos valmierieši un pilsētas viesi varēs apmeklēt jau jūlija vidū. Trases izveidi finansē SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs", un izmaksas ir 40 293 EUR (t.sk., PVN). Atbilstoši publiskā iepirkuma rezultātiem konstrukcijas projektēšanu, izgatavošanu, uzstādīšanu un apkopes darbus veic SIA "Ežu tornis".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63313699sec.