Dodies uz tradicionālo Simjūda gadatirgu Valmierā

2015. gada 10. oktobrī no plkst. 9.00 līdz 16.00 Valmieras rātslaukumā un vecpilsētas teritorijā notiks tradicionālais Simjūda gadatirgus, kas jau no sen seniem laikiem ir pēdējais lielais tirgus pirms ziemas sezonas, kad ļaudīm jāparūpējas par dažādu krājumu iegādi. Šogad Simjūda gadatirgum aprit 20 gadu kopš tā atjaunošanas 1996. gadā.

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma stāsta: "Simjūda gadatirgū aicināti piedalīties dažādi amatnieki un mājražotāji, kuri ar lielu gādību sarūpējuši gan pārtikas produktus, gan saimniecībā noderīgas lietas. Piemēram, tirgū būs nopērkami uz kļavas lapām cepti maizes kukuļi, mājās sieti siera rituļi un raudzēti vīni, dziednieciskas zāļu tējas un dažādi našķi – medus, rieksti, sukādes, rozīnes, ledenes un piparkūkas. Turklāt tirgus jau vēsturiski ir vieta, kur iegādāt īstas, mājās gatavotas un aromātiskas garšvielas, kas gatavošanas procesu padarīs vēl baudāmāku." Tāpat Simjūdā ikviens varēs atrast dažādus koka amatniecības darinājumus, sākot no pavisam maziem ikdienas darbarīkiem un beidzot ar lielām dārza mēbelēm. Apmeklētājiem būs iespēja jau laikus sarūpēt Ziemassvētku pārsteigumus, jo būs plašs klāsts ar dažādām rotaslietām, veidotām no akmens, kaula, metāla, upes pērlēm un stikla, apģērba gabaliem, darinātiem no vilnas, lina un ādas, kā arī dažādu novadu keramikas izstrādājumiem un mājas interjera lietām.

I. Blūma uzsver: "Gadatirgū būs pārstāvēta gandrīz visa Latvija, tādējādi ļaujot apmeklētājiem piedzīvot dažādu Latvijas pušu īpatnības. Piemēram, sastapsim īpaši daudz kurzemnieku, kā arī būs tirgotāji no Ogres, Bauskas, Carnikavas un citiem Latvijas novadiem. Īpaši jāuzsver Carnikavas viesi, kuri turpat uz vietas vārīs īstu nēģu zupu, kā arī ceps nēģus uz oglēm." Tā vien šķiet, ka viss Valmieras centrs būs pārvērsts lielā virtuvē, kur savstarpēji jauksies kūpinātu zivju, ceptas maizes, grauzdētu riekstu, putraimdesu, šķovētu kāpostu un dažādu sildošu dzērienu aromāti.

Atzīmējot Simjūda atjaunošanas 20.gadadienu, sagatavota arī īpaša kultūras un izklaides programma, par ko stāsta Valmieras muzeja direktores vietniece, Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne: "Pasākumus vienos viduslaiku tematika, tāpēc kultūras programma tiks koncentrēta pilsdrupu teritorijā. Vēlamies, lai cilvēki izjūt īpašo atmosfēru, ko piedzīvoja ļaudis senajā Valmierā. Ikviens varēs aktīvi piedalīties radošajās amatnieku darbnīcās, izmēģinot jostu celošanu, aušanu, pastalu gatavošanu, filcēšanu, kalšanu, podniecību un maizes cepšanu, klūgu pīšanu, koka grebšanu, svilpavnieku gatavošanu un dzijas krāsošanu. Radošās darbnīcas piedāvās biedrība "Beverīnas amatnieki", Tautas lietišķās mākslas studija "Valmiera", Višķu amatnieku ciems, adītāja Inta Brikmane un Valmieras muzejs." Apmeklētājiem būs pieejams viduslaiku spēļu laukums, kurā īstu bruņinieku vadībā ikviens varēs pārbaudīt spēku, veiklību un izturību šķēpu mešanā, zobenu kaujās, maisu cīņās, podu sišanā (var nākt ar saviem vecajiem māla podiem), cietokšņa ieņemšanā un loku šaušanā. Tāpat interesenti varēs pastaigāt ar garajām kājām, izmēģināt zeķu metamo un šaušanu no īsta lielgabala, kā arī rāpties grēku stabā. Īpašs pārsteigums – umurkumurs. Protams, neizpaliks dažādas tirgus lustes, ko nodrošinās Liepājas cirks un tirgus sieva ar Čāpiņ’ Jāni. Būs zīlnieču telts, levitējoša dzīvā skulptūra, mīms, leijerkastnieks, cirka tēls ar monociklu un dažādi stāstnieki no Vidzemes Stāstnieku festivāla. Turklāt restorāns-picērija "Krizdolis" vārīs īstu viduslaiku zupu un piedāvās nobaudīt krambambuli. "Tautiskas izdarības ar dziedāšanu un rotaļām piedāvās Valmieras Kultūras centra vokālais ansamblis "Trīnes", Valmieras 5.vidusskolas bērnu folkloras kopa "Sudmaliņas", Valkas folkloras kopa "Sudmaliņas", un, protams, neatņemama tirgus sastāvdaļa būs ragu mūzika, ko spēlēs Valmieras Kultūras centra pūtēju orķestris "Signāls"," norāda G. Medne.

Simjūda gadatirgus atklāšana gaidāma plkst.10.00 ar pilsētas rātskungu dalību un īpaša tirgus karoga uzvilkšanu mastā. Kā vēsta nostāsti, viduslaikos tirgošanās bija atļauta, kamēr mastā plīvoja karogs. Līdz ko tas tika nolaists, tirgošanās bija jāpārtrauc. Tiesa gan – tajos laikos Simjūda gadatirgus ilga pat trīs dienas.

Aicinām ikvienu apmeklēt Valmierai tik īpašo notikumu – Simjūda gadatirgu, kas ik gadu tiek kupli apmeklēts. Tā būs iespēja satikt paziņas un draugus, kā arī izbaudīt īpašo tirgus auru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.0000248sec.