Vecpuišu parkā izveidota koncertzāle «Valmiera»

1913.gadā astoņi kungi, tostarp arī ārsts un kādreizējais pilsētas galva Georgs Apinis, īstenoja ideju – izveidot Valmierā visiem pieejamu parku. Kungi, no kuriem lielākā daļa tolaik bija vecpuiši, dāvināja pilsētai teritoriju ar nosacījumu, ka te vienmēr jābūt publiskam parkam. Neilgi pēc tam uzcēla paviljonu. Gadsimtu vēlāk paviljonā notiek vērienīgas pārmaiņas, lai interesenti varētu iepazīt tā īpašo gaisotni un vēsturisko vērtību.

Jaunais nosaukums izvēlēts, jo uzsvars likts uz kvalitatīvas koncertzāles izveidi. "Esam darījuši visu, lai šeit būtu brīnišķīga skaņa. Zāles akustisko projektu izstrādājis atzīts būvakustikas eksperts Andris Zabrauskis. Paveikto jau atzinīgi novērtējis Valmieras Mūzikas skolas direktors Aivars Cepītis. Kvalitatīvas mūzikas baudīšanai svarīga katra detaļa – pat tas, cik smagiem jābūt aizkariem, kādiem jābūt sienu un griestu parametriem, reljefam, jāizmanto speciāli akustiskie materiāli," portālam "Valmieras Ziņas" stāsta koncertzāles "Valmiera" direktore Linda Apine. Padomāts gan par vizuālo noformējumu, gan funkcionalitāti, gan arī to, lai ēka būtu ērti pieejama arī cilvēkiem ratiņkrēslos un māmiņām ar maziem bērniem.

"Plānoti plaša spektra mākslas un kultūras pasākumi. Šeit ir iespēja uzvest izrādes. Balkoniņš koncertzālē neformāli jau nodēvēts par Džuljetas balkonu. Otrā stāva telpas piemērotas ģimeņu pasākumiem, privātiem banketiem, uzņēmumu semināriem, mācībām. Pirmajā stāvā iespējams rīkot korporatīvās balles. Tāpat var organizēt dažādas meistarklases, galda spēļu vakarus. Esam vienojušies par sadarbību ar Valmieras Mākslas vidusskolu un Valmieras Mūzikas skolu, lai atbalstītu talantīgos jauniešus un dotu viņiem iespēju plašākai sabiedrībai atrādīt savu sniegumu."

Esot pilsētas centrā, bet vienlaicīgi arī parka aizsegā, koncertzālē "Valmiera" īpaši gaidīti jaunie pāri ar tuviniekiem, lai atzīmētu ģimenes dibināšanas dienu.

"Brīnišķīga deju grīda, akustika, modernas telpas, tepat esošais restorāns – manuprāt, labākā vieta kāzām, lielo notikumu svinot mūsdienīga dizaina telpās mājā ar īpašu vēstures auru."

Koncertzāles "Valmiera" atklāšana plānota maija sākumā, tad arī būs Atvērto durvju diena. Linda stāsta, ka gandarījumu sniedz cilvēku emocijas, pirmo reizi ieraugot atjaunotās telpas, tāpēc rūpīgi strādāts, lai šeit būtu interesanti atgriezties, turklāt ne tikai apmeklētājiem, bet arī māksliniekiem, aizskatuvijas telpas pielāgojot viņu vajadzībām. Savukārt restorāns būs atvērts ne tikai pasākumu laikā, bet arī ikdienā, gardu kafiju un kūkas piedāvājot jau no plkst. 8.00. Siltākā laikā būs pieejama arī vasaras terase. "Pilsētas pašvaldībā notiek darbs arī pie parka sakopšanas, lai tas būtu gaišāks un drošāks, lai vairāk cilvēku te nāktu atpūsties. Es gaidu pavasari, lai varētu sākt stādīt puķes ap paviljonu. Vēlos, lai cilvēkiem šeit ir patīkami uzturēties.

Daudziem ēka saistās ar konkrētām atmiņām – kāds te spēlējis basketbolu, kāds – tenisu, cits dejojis. Šeit ir pieņemti svarīgi lēmumi. Turklāt paviljonā no 1914. līdz 1966.gadam noritēja visa Valmieras sabiedriskā dzīve. Esam centušies iespēju robežās palikt pie vēsturiskā ēkas veidola. Kāpņu margas, kas ved uz otro stāvu, ir izdevies saglabāt no pirmsākumiem, jumta tornītis ir atjaunots. Paskatoties vecās bildes, ēkas ārpuse gandrīz nav mainīta. Manuprāt, šeit ir jūtama vēsturiskā aura un arī astoņu kungu – parka dibinātāju – labvēlība."

Parku pilsētas iedzīvotājiem dāvināja Dr. Georgs Apinis, Eduards Lācers, Kārlis Vītiņš, Jānis Velēns, Augusts Akmentiņš, Kārlis Eliass, Antons Meneks un Dāvis Gūbins, katrs iemaksājot 1000 rubļus dalības maksu publiska parka iekārtošanai.

Pēc parka atklāšanas, kas notika 1914.gada 14. un 15.jūnijā, laikrakstā "Valmieras Ziņotājs" cita starpā arī raksta: "Parka iekārtošana un apstādīšana jau izvesta. Ir celta prāva, glīta zāle un telpas bezalkohola bufetes un saimniecības vajadzībām ar verandu. Parka apstādījumi, zāles laukumi, glītais paviljons, kā arī ar garšu un prašanu bagātīgi iekārtotā bezalkohola bufete, lasāmais un spēļu galds atstāj vislabāko iespaidu. Sestdien, 14.jūnijā, notika jaunā pilsētas parka atklāšana. Mācītājs Ed.Pavasara kungs pēc nodziedātā "Lai Dievu visi lūdz" sirsnīgos, jaukos vārdos iesvētīja parku par prieka, miera un atpūtas vietu. Pilsētas galva B.Mušes kungs pēc valsts himnas nodziedāšanas pasludināja parku par atklātu." (Laikraksts "Valmieras Ziņotājs", 1914.gada 21.jūnijs, nr.25.)

Rekonstrukcijas darbu ietvaros nomainīts 2012.gadā ugunsgrēkā cietušais jumts un pārsegums starp pirmo un otro stāvu. Ir uzstādītas jaunas komunikācijas, kā arī ventilācijas un apkures sistēma. Lielajā zālē, kur savulaik atradās boulinga iekārtas, ir izbūvēta multifunkcionāla telpa aptuveni 200 vietām. Tai īpaši izstrādāts akustikas projekts, lai nodrošinātu labu skaņas kvalitāti. Zālē ir stacionāra skatuve un telpas māksliniekiem. Vēl pirmajā stāvā ir telpas restorānam, kas savienotas ar vasaras terasi. Otrajā stāvā izbūvētas vairākas mazākas zāles, ko varēs izmantot banketiem, semināriem un citiem lietišķiem vai svinīgiem pasākumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65757203sec.