Valmierā iespējams apmeklēt Bruņinieku skolu

Kas ir bruņinieki, cik smags bijis viņu aizsargtērps, kādi sadzīves apstākļi valdīja viduslaikos – šos un vēl citus faktus skolēni saistošā veidā uzzina, apmeklējot un līdzdarbojoties Bruņinieku skolā Valmieras muzejā.

Nodarbības veidotas, balstoties uz skolu programmu bāzes. "Muzeja pedagoģiskās programmas ir veidotas tā, lai bērns saprastu, jo izlasīt ir viens, bet piedzīvot – kas cits. No mūžizglītības šī programma atšķiras ar to, ka tā ir saistīta ar skolas programmu, ko apgūst kādā konkrētā vecumā, šajā gadījumā - 7.klasē. Protams, tas neliedz arī citiem piedalīties. Mums ir nākuši arī pieaugušie, ģimenes, ekskursantu grupas," skaidro Bruņinieku skolas vadītājs, vēsturnieks Alberts Rokpelnis.

Nodarbības pirmajā daļā Bruņinieku skolas vadītāji - vēsturnieki Liene Rokpelne un Alberts Rokpelnis - pastāsta par sadzīvi viduslaikos, uzzina, kāds priekšstats ir skolēniem. "Parasti ir pārsteigums, ka tajos laikos dižciltīgās meitenes izprecināja jau 12, 13 gadu vecumā, savukārt dižciltīgajās ģimenēs dzimušie zēni mājas, lai apgūtu amatu, pameta 7, 8 gadu vecumā. Skolā tiek mācīta noteikta programma, bet šeit mums ir iespēja vairāk izrunāt dažādas nianses," stāsta Liene Rokpelne. Savukārt nodarbības otrā daļa aizrit, darbojoties praktiski: skolēni izspēlē vairognesēja iecelšanu bruņinieka kārtā, meitenēm izšujot vai dziedot jāpierāda, ka viņas būs gatavas precībām, notiek pat bruņinieku turnīrs, izmēģinot, cik izmanīgam un spēcīgam jābūt, lai ar zobenu pāršķeltu ābolu vai kartupeli. 

Bruņinieku skolas aktīvāko sezonu atsāks jaunajā mācību gadā, savukārt vasarā kādu no nodarbības elementiem izmēģina tūristi, kā arī ir interesenti, kuri muzejā piedāvāto sasaista ar savu sarīkojumu tēmām.

Bruņinieku skola nav vienīgā Valmieras muzeja izglītojošā programma. Iecienīta ir arī Senā skola, kas ļauj uzzināt par mācību norisi 19., 20. gadsimta izglītības iestādēs, zinības apgūstot sveču gaismā, rakstot ar krītu uz mazām tāfelītēm un pat tupot uz zirņiem, ja sanācis nogrēkoties. Tāpat arī ir nodarbības arheoloģijā, pirms Ziemassvētkiem ceptas piparkūkas, notiek kreklu apgleznošana kopā ar muzeja mākslinieci, sveču liešana, stāsti par ģimenes godiem, gadskārtu svinībām, maizes un piena ceļš, uzzinot, kā šie produkti rodas, muzejā var iepazīt garšaugus, ārstniecības augus, gatavot senos mūzikas instrumentus un piedalīties vēl citās nodarbībās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.5424099sec.