Foto: Ludzas Amatnieku centrs
Autors: Ludzas Amatnieku centrs
Avots: Ludzas Amatnieku centrs
Ludzas amatnieku centrs, Tālavijas ielā 27a, Ludza, 4. aprīlī 10.00 aicināja apgūt seno žogu izgatavošanas mākslu Latgales lauku sētā. Šoreiz mācījāmies būvēt zedeņu žogu. Meistars Antons Soldāns izstāstīja par seno žogu veidiem Latgales sētās, derevņās, to pielietojumu, izejmateriāla sagatavošanu, būvēšanas paņēmieniem, un ierādīja, kā vislabāk to darīt. Interesenti varēja saņemt informāciju un zīmējumus, fotogrāfijas ar žogu, vārtu veidiem Latgales sētā.
Sestdien, 5. aprīlī 11.00 kopā ar folkloras kopu "Rīkšova" un saimnieci Veroniku Rimšu izzinājām visu par Latgales lauku sieriem. Latgaļu kukņā vārījām ķimeņu biezpiena sieru un svaiga piena sieru. Taču saimnieces izstāstīja vēl vairākus biezpiena vārīto un ari nevārīto, zem sloga spiesto sieru veidus, baltos un dzeltenos, ar dažādām piedevām. It kā jau nekā sarežģīta nav, bet kā jau katrā darbiņā –i savi noslēpumi un knifiņi, lai rezultāts izdotos lielisks. Vislielākā interese bija par saulē vai pie krāsns žāvētajiem cietajiem sieriem, ko kādā no Latgaļu tirgus pasākumiem vācu pircēji nosauca par Latgales parmezānu, to parasti ņēma līdzi darbos izbraukumā, kad sieru ilgu laiku vajadzēja saglabāt ēdamu. Tā ir lieliska uzkoda pie alus. Mācījāmies sasiet tādu biezpiena sieru, kā to darīja mūsu vecmāmiņas savās sētās. Padziedādami latgaļu dziesmas un strādādami visi kopā Latgaļu kukņā daudz iemācījāmies un no sirds atpūtāmies un papriecājāmies- jo tieši tā laukos parasti strādāja ar prieku un dziesmu kopā- tā vislabāk veicās darbi!
Vairāk informācijas interneta vietnē www.ludzasamatnieki.lv un www.turisms.ludza.lv
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.