Talsu novada muzejā būs apskatāmas rozes

Talsu novada muzejā  22. un 23. jūlijā būs skatāma rožu izstāde.  Piedāvājumā - Dailas un Bruno Trubiņu audzētās rozes no  Tukuma novada "Rozītēm".  No visām pasaules rozēm viņi cenšas atlasīt veselīgākās, skaistākās un piemērotākās rozes Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

Visas pasaules tautas ir mīlējušas rozi jau no senseniem laikiem. Rozes apbur ar ziedu formu, nokrāsām, ar auguma daiļumu, bagātīgo ziedēšanu un neatkārtojamo, brīnumaino aromātu. Sākumā cilvēki rozes izmantoja ārstniecības nolūkos un audzēja savās apmetnēs ierīkotajos dārzos. Vēlāk tās kultivēja jau līdz ar citiem augļaugiem. Garšīgos, aromātiskos un ar C vitamīnu bagātos rožu augļus un ziedu vainaglapas lietoja uzturā, ārstniecībā un kosmētikā.

Mūsdienu rožu sortimentā ir augi dažādiem nolūkiem: tējhibrīdrozes (lielziedu rozes) - grieztiem ziediem, floribundrozes (ķekarrozes) - parastiem dārziem, klājeniskās rozes (mazās krūmrozes) - līdzeniem stādījumiem, krūmrozes - atsevišķām vietām, stīgotājrozes - sienu apzaļumošanai, miniatūras rozes - maziem dārzu nostūriem. Rožu ziedi ir gandrīz visās krāsās, tikai īsti zilo māte daba rozei nav paredzējusi.

Roze ir harmoniska it visā, tā ir vienkārša, eleganta, cēla, romantiska, noslēpumaina. Tā ir pati pilnība. Rozi dievināja, to pielūdza. Rozes tēls ir daudzveidīgs: tā ir pašas pilnības, jaunības, mīlestības, maiguma, kaisles, skaistuma, prieka, cēluma, lepnuma, gudrības, klusuma un noslēpuma simbols. Ziedu karalienes vārdu roze ir iznesusi cauri gadsimtiem un joprojām ir tikpat populāra. Tā ir iemantojusi nedalītu cilvēces mīlestību arī mūsdienās. Neviens cits augs nesagādās tik daudz prieka kā bagātīgi ziedošs, aromātisks un ar mīlestību izaudzēts rožu krūms. Dailas un Bruno devīze ir :

Roze - ziedu karaliene!
Kur zied rozes, tur mīt eņģeļi!
Lai katrā dārzā būtu pa eņģelim! 

Krāšņo ziedu audzētājus Dailu un Bruno Trubiņus  būs iespējams satikt izstādes  atklāšanas laikā 22. jūlijā plkst. 10.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67765999sec.