Zaļums, kas atsvaidzina maltīti

Mēs nedzīvojam siltās zemēs, pat ne tuvu. Tāpēc pavasari pēc drūmā rudens un bargās ziemas ir ļoti grūti sagaidīt, un tas pirmais zaļums.... tas ir tādā vērtē!

Ilze un Juris Lipski jau sen saprata, ka viņu aicinājums ir lauki un darbošanās pie zemes, tik pirmie gadi pagāja taustoties un meklējot, ko tad īsti audzēt, kas viņu zemē vislabāk augs, un galu galā - ko pašiem būtu vislielākais prieks audzēt.

Kas sākumā iesākās kā savas ēdienkartes atdzīvināšana ar zaļumu, kad vēl aiz loga sniegs, pārvērtās par ideju - audzēt zaļumus taču varētu ne tikai vasarā, bet visu cauru gadu. Un kad jo īpaši tie pietrūkst? ZIEMĀ!

Tagad sākušies drēgnie rudens vakari, dārzos ainava kļūst arvien rūsganāka un rūsganāka, drīz sāks pietrūkt zaļums. Ilze saka - "Es bez zaļuma nevarētu. Tāpēc nu jau trešā sezona sāksies, kopš mēs audzējam dīgstus jeb mikrozaļumus. Līdz šim tos tā vairāk reklamē svaigēdāji, gan Sarma Melngailis, gan Viktorija Butenko, gan Anna Vigmora.. un neko jaunu nepateikšu - manuprāt, mums no svaigēdājiem būtu daudz ko mācīties. - Ko tieši? Vienkārši vairāk ēst zaļumus, svaigā veidā, nezaudējot neko no vērtīgā sastāva. To arī centos iedvesmot, kad atlasīju receptes grāmatiņai "Zaļās receptes" (meklējiet grāmatnīcās), kur atradīsiet nodaļas gan ar dīgstiem, diedzējumiem, gan nezālēm. Līdz nezālēm vēl ir jāpaciešas līdz pavasarim, bet dīgsti - tā ir ekstra, zaļums, ko ir iespējams iegūt tūlīt, vienalga cik grādi būtu aiz loga, snigtu, lītu vai puteņotu.

Kas dīgstos ir tik īpašs? Šajā sākuma posmā augs ir visvērtīgākais, satur vairāk minerālvielas, vitamīnus un enzīmus, un ir patiešām maza vitamīnu bumba, citāts iz Butenko grāmatiņas "Zaļā dzīve": "Lielākajā daļā dīgstu ir bagātīgs B vitamīna daudzums, tajos ir daudz vairāk uzturvielu nekā pilnībā attīstītu augu lapās, jo dīgstiem straujajā augšanas periodā ir nepieciešams daudz vairāk barības vielu."

Kā dīgstus ēd? Plūc un ēd tāpat, papildina jebkuru ikdienas ēdienu, sākot no maizītēm, biezpiena, omletēm, beidzot ar zupām, sautējumiem, un, protams, liekot klāt zaļajiem kokteiļiem.  Zaļums atsvaidzina maltīti un papildina tā uzturvērtību.

Zaļumus iespējams pasūtīt, sazinoties ar Ilzi personīgi un sociālajā vietnē Twitter meklējot @absolut_ilze. Ilzi var satikt arī tirdziņos. Svaigāko informāciju iespējams atrast arī mājražotāju katalogā www.latvijasmajrazotaji.lv , kā arī sekojot Ilzes blogam www.absolutsed.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49608588sec.