22. jūlijs vēsturē: Tiek veikts pirmais lidojums vienatnē apkārt zemeslodei

Tagad, kad lidojumi ar lidmašīnām nav nekas neierasts, katru dienu virs savām galvām dzirdam lidmašīnu rūkoņu un ceļošana no vienas pasaules malas uz otru neprasa ne nedēļas, ne mēnešus, ir grūti iedomāties, kā būtu dzīvot laikā, kad transportu veidi un ātrumi nebija tik ļoti attīstīti. Taču šajā datumā, 22. jūlijā, tika veikts pirmais lidojums apkārt zemeslodei vienatnē.

Amerikāņu pilots Villijs Posts 1933. gadā veica pirmo lidojumu vienatnē apkārt zemeslodei, taču slavens šis pilots ir ne tikai ar šo lidojumu, bet arī ar jauna rekorda uzstādīšanu lidojumam apkārt pasaulei,  savu pienesumu un pieredzi lidošanā lielos augstumos, ieguldījumu informācijas iegūšanā par gaisa straumēm un aviācijas skafandra izgudrošanu.

1931. gadā rekords pasaules apceļošanā piederēja dirižablim Graf Zeppelin un Hugo Eckeneram, kas pasauli apceļoja 21 dienas laikā. Tāpēc Posts kopā ar savu stūrmani Haroldu Getiju nolēma šo rekordu lauzt un kļuva par pirmajiem, kas ar lidmašīnu aplidoja apkārt zemeslodei. Šo lidojumu abi piloti veica  astoņās dienās un 16 stundas, apstājoties 14 reizes.

Pēc pāris gadiem, kad Posts vēlējās aeronavigācijas skolu, viņš nevarēja savākt gana lielu naudas summu, jo cilvēki izteica šaubas par viņa lauciniecisko izcelsmi un nepietiekamās teorētiskās zināšanas. Lai pierādītu šādu viedokļu nepatiesumu, Posts nolēma atkārtot lidojumu apkārt zemeslodei, taču šoreiz to darot vienatnē. Savu lidmašīnu šim lidojumam viņš gatavoja aptuveni gadu, tajā ievietojot  vēl līdz galam neizveidoto autopilota ierīci un radio virziena meklētāju.

1933. gada 15. jūlijā Villijs Posts uzsāka savu ceļojumu apkārt pasaulei, kura laikā nācās apstāties aptuveni 10 reizes, lai uzpildītos, salabotu autopilotu, iegūtu kādas līdzi nepaņemtas kartes, nomainītu lidmašīnas propelleri un veiktu citus remontdarbus. Savu ceļojumu Villijs pabeidza 22. jūlijā turpat kur sāka – Floida Beneta lidlaukā (Floyd Bennett Field) – septiņas dienas un 18 stundas pēc lidojuma sākuma, tādējādi pārspējot savu iepriekš uzstādīto rekordu.

No 2003. līdz 2011. Villija Posta lidmašīnu ikviens interesents varēja aplūkot Nacionālā gaisa un kosmosa muzeja (National Air and Space Museum) Stīvena F. Udvara-Hezija centrā (Steven F. Udvar-Hazy Center), Virdžīnijas apgabalā ASV. Taču tagad lidmašīna ir pārvietota uz Nacionālā gaisa un kosmosa muzeja galeriju "Laiks un navigācija" (Time and Navigation), kas atrodas Vašingtonā, ASV.

Protams, tā kā kopš 1933. gada ir attīstījušās tehnoloģijas, tad arī Posta uzstādītais rekords ir lauzts. Šobrīd rekords pieder amerikānim Stīvam Fosetam, kurš lidojumu veica 2005. gadā speciāli veidotā vieglajā lidmašīnā, kā būvēšanā piedalījās arī pats Fosets. Lidojums ilga 67 stundas un tā laikā lidmašīna neveica nevienu nosēšanos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13407588sec.