28. jūlijs : Eiropā pirmo reizi ievesti kartupeļi

Kartupelis noteikti ir teju katra latvieša iemīļotākais dārzenis. Pastāv tik daudz un dažādi veidi, kā to pagatavot, ka grūti pat iedomāties, kas notiktu, ja kartupeļi pie mums tā arī nebūtu atceļojuši. Tāpēc atliek vien priecāties, ka 1568.gada 28. jūlijā kartupeļi atrada savu ceļu uz Eiropu.

Pastāv vairākas versijas par to, kā kartupelis nonāca līdz eiropiešu galdiem. Laurus par kartupeļu atvešanu grib iegūt gan spāņi, gan arī briti. Taču viena no versijām ir šāda: anglis Tomass Heriots 1568. gada 28. jūlijā uz Angliju atveda neparastu kravu, ko ieguvis no slavenā pirātā Frensisa Dreika, kas, savukārt, bija to nolaupījis spāņiem. Šajā kravā nebija nekas cits, kā vien visparastākie kartupeļi.

Šo dārzeņu dzimtene ir Dienvidamerika, tādēļ spāņi bija pirmie, kas uzzināja par to eksistenci, un neparasto augu nosūtīja pat Romas pāvestam. Tomēr vēsture saglabājusi Heriota vārdu, kurš pirmais kartupeļus iedēstīja karaļa Īrijas rezidencē, līdz ar to Īrija kļuva par pirmo valsti Eiropā, kur kartupeļi kļuva par galveno pārtikas produktu.

Sākumā šie dārzeņi cilvēku vidū nebija visai iecienīti. Problēmas radīja tas, ka neviens nemācēja pareizi pagatavot šo dārzeni. Valdīja uzskats, ka ēdams ir nevis bumbulis, kas aug zem zemes, bet gan zaļās ogas, kuras izveidojas pēc ziedēšanas. Pat novārītas  cukurā tās bija sīvas un negaršīgas. Un tikai vēlāk pavisam nejauši atklājās, ka ēdamas ir nevis ogas, bet kartupeļu bumbuļi.
Tāpēc ar kartupeļu ieviešanu tiešām negāja viegli. Zemnieki šos dārzeņus negribēja pieņemt vairāku iemeslu dēļ.  Viens no tiem bija tas, ka bieži vien izraka jaunus, negatavus bumbuļus, un tie bija rūgti un nederīgi ēšanai, jo saturēja vielu, kas reizēm izraisīja saindēšanos. Tāpēc pirmajam francūzim, kas veicinājis kartupeļu ieaudzēšanu savā zeme, — aptiekāram Parmantjē pat uzcēla pieminekli.

Kaut gan Īrija bija pirmā valsts, kur kartupeļi kļuva par galveno pārtikas produktu, Kurzemes un Zemgales hercogiste tai strauji sekoja. 1637. Gadā hercogiste bija  viena no pirmajām Eiropas valstīm ar koloniju Amerikā (Tobāgo), kas ieveda un vēlāk arī sāka audzēt kartupeļus pārtikai, tos pārsvarā izmantojot cūku nobarošanai.

Mūsdienās kartupeļi vairākās pasaules valstīs ir neaizvietojami. Kartupeļi ir pasaules ceturtā svarīgākā lauksaimniecības kultūra, 1995. gadā kartupelis kļuva par pirmo dārzeni, kurš tika izaudzēts kosmosā un visvairāk to audzē Ķīnā, Indijā un Krievijā. Ir izveidots Starptautisks kartupeļu centrs, radīts kartupeļu izpētei un kurā atrodas arī lielākā kartupeļu šķirņu kolekcija pasaulē – vairāk nekā 7000 savvaļas un cilvēka selekcionētu kartupeļu šķirņu.

Lai pievērstu pasaules iedzīvotāju lielāku uzmanību kartupelim kā vērtīgam pārtikas produktam, Pārtikas un lauksaimniecības organizācija, kas darbojas ANO paspārnē,2008. gadu bija pasludinājusi par Starptautisko kartupeļa gadu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13080001sec.