28.septembris vēsturē: Tika atklāts Sandjego līcis

1542. gada 28. septembrī spāņu pētnieks Huans Rodrigess Kabriljo nejauši atklāja Kalifornijas štatā esošo Sandjego līci, taču patiesībā viņa ekspedīcijas mērķis bija dažādiem mītiem apvītais Aniana šaurums.

Kabriljo nebija pirmais un pēdējais pētnieks, kas meklēja īsākus jūras tirdzniecības ceļus Ziemeļamerikā. Kad kļuva skaidrs, ka Ziemeļamerika nav Indija, un ir pavisam cits kontinents, pētnieki nezaudēja cerību, ka eksistē kāds ceļš cauri “jaunajai pasaulei”, kas ved tikai pa ūdeni. 16. un 17. gadsimtā pētnieki ticēja, ka šāds ceļš varētu būt mistiskais Aniana šaurums – vieta, kas, pēc citu jūrnieku teiktā, savieno Kluso okeānu un Meksikas Līci.

1542. gada jūnijā Kabriljo pameta Meksikas rietumu krastu un devās uz ziemeļiem, lai pētītu lauzīto Klusā okeāna krasta līniju. Ekspedīcijas laikā, daudzkārt novirzoties austrumu virzienā, Kabriljo bija pirmais eiropietis, kas atklāja daudzus Klusā okeāna piekrastes līčus. Neraugoties uz to, ka 28. septembrī viņam izdevās atklāt Sandjego līci, mistiskais Aniana šaurums tā arī netika sasniegts.

Vēlāk, daudz gadu garumā, citi pētnieki un jūrnieki turpināja meklēt Aniana šaurumu, taču arī bez panākumiem. Ironiski ir tas, ka šāda vieta patiesi eksistē, un 1905. gadā to atklāja polārpētnieks Roalds Amundsens. Viņš kļuva par pirmo, kas šķērsojis Ziemeļrietumu jūrasceļu starp Atlantijas un Kluso okeānu. Taču Amundsena atklājums liktu senajiem pētniekiem vilties, jo tas it nemaz nav tas, ko viņi vienmēr ir meklējuši – īsākus jūras tirdzniecības ceļus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.85859895sec.