21. aprīlis vēsturē: 1963.gadā ASV slēdz slaveno Sanfrancisko Alkatrazas cietumu

Alkatrazas cietums, iespējams, ir vispopulārākais cietums pasaulē. Tas izvietots uz salas Sanfrancisko līcī un to aptver ledusauksts ūdens. Alkatraza bija pirmais maksimālas drošības un minimālu privilēģiju nodrošinošs cietums Amerikas Savienotajās Valstīs.

To izveidoja, lai tajā ievietotu likuma pārkāpējus, kas citos cietumos uzvedās neatbilstoši vai arī – ja citur kur viņus nebija likt. Gadu laikā cietums bija “mājas” kopumā 1576 notiesātajiem, no kuriem daudzi bija slaveni noziedznieki – kā Als Kapone, Džordžš Kellijs (“Machine Gun Kelly”) un citi. Tas bija uzskatīts par cietumu, no kura nav iespējams izbēgt. 29 gadu laikā, kamēr salā atradās cietums, no 36 vīriem, kas centušies izbēgt, 23 tika notverti, seši nošauti un divi noslīka. Savukārt par atlikušajiem pieciem nav nekādu ziņu un tie arī nav nekad atkārtoti redzēti, līdz ar to tiek uzskatīts, ka viņi ir noslīkuši.

Cietumu slēdza, jo tā uzturēšanas izmaksas bija teju trīs reizes lielākas nekā vidējam cietumam citur ASV. Tāpat, lielā vēja un sālsūdens daudzuma dēļ, to regulāri vajadzēja atjaunot un labot. Tāpat 1962.gadā norisinājās, iespējams, vienīgā veiksmīgā bēgšana no šī cietuma, kad trīs cietumnieki izbēga no cietuma, pametot salu uz piepūšamas pašgatavotas peldrīcas. Viņu liktenis gan nav zināms, taču ņemot vērā lielās cietuma izmaksas un aizdomas par to, ka cietumā kāds palīdzējis šim bēgšanas mēģinājumam, cietumu slēdza.

Šobrīd sala un tajā atrodošais cietums ir viens no populārākajiem Sanfrancisko tūrisma apskates objektiem, piesaistot vismaz 1,5 miljonus apmeklētāju gadā. Ņemot vērā lielo tūristu interesi par šo vietu, cietums un tam piederošās ēkas ik pa laikam tiek renovētas un tiek uzturētas apskates kārtībā. Tāpat pirms aptuveni piecpadsmit gadiem ikvienam apmeklētājam bija iespēja iegādāties ķieģeli no slavenās salas. Cietums arī attēlots tādās slavenās filmās kā "Alkatrasas putnu vīrs" ("The Birdman of Alcatraz") ar Bārtu Lankasteru galvenajā lomā un "Bēgšana no Alkatrasas" ("Escape from Alcatraz") ar Klintu Īstvudu galvenajā lomā, bet no nesenākajām - "Klints" ("The Rock"), kurā piedalījās Šons Konerijs un Nikolajs Keidžs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6181519sec.