8.maijs vēsturē: 1886.gadā tiek izgudrota «Coca-Cola»

Kokakolu izgudroja farmaceits Džons Stits Pembertons, no Atlantas pilsētas Džordžijas štatā, Amerikas Savienotājās Valstīs. Īpatnēji, bet pasaulē vispopulārākais dzēriens, kas nav ūdens, tika izgudrots kā ārstniecības līdzeklis – oriģinālās kokakolas galvenās sastāvdaļas bija trīs kokas lapu daļas (no tām iegūst arī narkotisko vielu kokaīnu) un viena daļa tropiskā kolas rieksta.

Dzēriena patents skaidroja, ka tas ir paredzēts "pret jebkādiem viegliem nervu sistēmas traucējumiem" un tika pārdots dzērienu automātā aptiekā, Atlantā. Uzņēmuma grāmatvedis, Frenks Robinsons, nosauca dzērienu par "Coca-Cola", jo domāja, ka divi C izskatītos labi reklāmās.

Pirmajā kokakolas gadā tika pārdoti vidēji deviņi dzērieni dienā un produkts ne tikai nenesa peļņu, bet gan radīja zaudējumus. Taču popularitātei un pieprasījumam augot, kokakola kļuva par pelnošu produktu.

Šobrīd kokakolu var nopirkt 135 valstīs, tostarp vistrūcīgākajos reģionos, kur to uzskata par progresa un labklājības simbolu. Ik dienu pasaulē tiek izdzerti aptuveni 240 miljoni pudeļu. The Coca-Cola Company zīmols, kurš 2006. gada bija pats dārgākais zīmols pasaulē, ir viens no populārākajiem un atpazīstamākajiem pasaulē, turklāt kompānija apgalvo, ka dzēriens tiek pārdots vairāk kā 200 pasaules valstīs. Tāpat kompānija apgalvo, ka kokakolas sastāvā vairs nav sastopamas kokas lapas.

Pasaulē ir ārkārtīgi daudz kokakolas atdarinātāju ar dažādiem zīmoliem un jau kopš tās izveides bijuši vairāki simti tiesas procesu par zīmola un dzēriena atdarināšanu.

Lai arī kokakolas recepte ir viens no pasaulē vislielākajā slepenībā turētais komercnoslēpums, aptuvenais klasiskās kokakolas dzēriena sastāvs ir šāds:

Ūdens, cukurs (apt. 11%), oglekļa dioksīds, krāsviela (brūnais cukurs, E150), ortofosforskābe (170 ppm fosfora), kofeīns (140 ppm), aromatizators: vanilīns, kanēlis, muskatriekstu eļļa, citrona eļļa.

8.maijā arī atzīmē starptautisko "Have a Coke" jebšu "Paņem kokakolu" dienu. Šajā dienā, īpaši ASV, novērojams neliels kokakolas iegādes apjoma pieaugums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25700784sec.