6. jūlijs vēsturē: Piedzimst pašreizējais Dalailama

Dalailama ir reliģiska persona Tibetas budismā un viņš ir augstākais garīgais skolotājs. Tiek uzskatīts, ka katrs nākamais Dalailama ir iepriekšējā reinkarnācija un pirmais Dalailama piedzima 1391. gadā.

Šā brīža Dalailama Tenzins Gjaco ir dzimis 1935. gada 6. jūlijā. Viņš ir pēc skaita 14. Dalailama. Par Dalailamu Gjaco kļuva 15 gadu vecumā 1950. gada 17. novembrī un 9 gadus kopš šā brīža viņš bija Tibetas valdības galva – tāpat kā viņa priekšteči jau no 17.gadsimta. Tomēr, 1959.gadā, pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas Tautas Republikas pārvaldi, Dalailama aizbēga no Tibetas. Kopš Tibetas pamešānas, Dalailama atrodas trimdā Indijā un tur savus valdības galvas pienākumus turpināja pildīt līdz 2011. gadam, izveidojot Tibetas trimdas valdību. Pirms došanās trimdā ziemā Dalailamas uzturējās Potalas pilī, bet vasarā - Norbulingkas pilī. Abas pilis atrodas Tibetas administratīvajā centrā Lhasā.

Trimdas sākumā Dalailama uzstāja uz neatkarīgas Tibetas atjaunošanu, bet vēlāk mīkstināja savu nostāju un pieprasīja "jēgpilnu autonomiju" Ķīnas sastāvā. Dalailama uzstāja uz nevardarbīgas pretošanās metodēm. 1989. gadā Dalailama saņēma Nobela miera prēmiju.

Dalailama Latvijā pabijis kopumā jau četras reizes - 1991. gadā Dalailama Latvijā viesojās pirmo reizi. 2001. gada jūnijā Baltijas valstu apmeklējuma ietvaros Tibetas garīgais vadītājs Dalailama viesojās Latvijā atkal, kā arī ar publisko lekciju "Līdzcietības kultūra" Arēnā Rīga Dalailama uzstājās 2013. gada septembra sākumā. Lekciju sniegšana bija iemesls arī Dalailamas pēdējai vizītei 2016. gadā, kad viņš 10. un 11. oktobrī Arēnā Rīga Dalailama pasniedza lekciju.

Dalailama arī ir paziņojis, ka plāno atteikties no savas politiskās darbības un pilnībā nodot Tibetas trimdas valdības vadību vēlētiem pārstāvjiem. Ņemot vērā esošā Dalailamas vecumu, šobrīd norisinās arī diskusijas par viņa pēcteci – tomēr ap šo tematu nav nekādas skaidrības, jo baumo, ka Ķīna vēlas lielāku kontroli pār Dalailamu, līdz ar to, jebkuru jaunieti, kurš varētu būt nākamais Dalailama, tā varētu apdraudēt. Tenzins Gjaco arī iepriekš paudis, ka iespējams, nemaz nākamās Dalailamas varētu nebūt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12672687sec.