5. septembris vēsturē: Norisinās pirmais Latvijas riteņbraucēju vienības brauciens

Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens ir riteņbraukšanas sacensības amatieriem, kas vēsturiski notika no 1936. līdz 1939. gadam un tika atjaunotas 1995. gadā.

Sacensības, kopš to atjaunošanas katru gadu notiek Siguldas apkārtnē. Arī šogad, atzīmējot 30 gadu jubileju, 2020. gada 6. septembrī Siguldā norisināsies 30. Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens.

Vēsturiski sacensības risinājās 2 dienas augusta mēneša beigās, taču mūsdienās, kopš Vienības brauciena atjaunošanas, tās norisinās septembra sākumā.

Par Vienības brauciena vēsturi - 1930. gados riteņbraukšanas sports bija populārs sporta veids Latvijā. Riteņbraukšanu atbalstīja un tā popularitāti veicināja Latvijas Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa ierosinātie Vienības braucieni.

Ar prezidenta atbalstu pirmās sacensības tika organizētas 1936. gadā, kurās no visiem Latvijas novadiem piedalījās 1214 riteņbraucēji. Šis brauciens noslēdzās Rīgā. Savukārt pēdējā, 4. Vienības braucienā, 1939. gada 26. un 27. augustā piedalījās jau 6225 riteņbraucēji. Vienības brauciena dalībniekus arī piesaistīja ievērojamās balvas - posmu uzvarētajiem tika piešķirti jauni velosipēdi no tā laika lielākajām velosipēdu fabrikām G. Ērenpreis velosipēdu fabrikas, velosipēdu fabrikām Latvello, A/S Omega, Lippert, Līva, dažādi kausi, medaļas, pašvaldību speciālbalvas, rakstāmlietas un citas piemiņas balvas.

2. Pasaules karš un Padomju Savienības okupācija pārtrauca Vienības braucienu norisināšanos līdz pat Latvijas Neatkarības atjaunošanai, un tie tika atjaunoti 1995. gadā. Vienības velobrauciens tika atjaunots pēc riteņbraukšanas kluba "Marss" trenera Ernesta Pūces iniciatīvas, to atbalstot tā brīža Latvijas prezidentam Guntim Ulmanim un citiem domubiedriem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 23.03.2024 Satriecošs piedāvājums atpūtai ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Viena no skaistākajām un interesantākajām Āzijas valstīm, kuru ir vērts apmeklēt kaut reizi dzīvē. Šo salu raksturo ārkārtēja dabas un kultūras | Skatīt vairāk
no 793.00 EUR
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10985017sec.