15. septembris vēsturē: ASV pirmo reizi tiek nodēvēta par «Tēvoci Semu»

Amerikas Savienotajām valstīm ir daudz dažādu apzīmējumu - Amerika, Štati, Savienotās valstis un citi. Tomēr viens no populārākajiem apzīmējumiem ir "Tēvocis Sems" jeb "Uncle Sam". Šis apzīmējums arī tiek attainots grafiski - gara auguma, kalsns un sirms vīrs, kurš tērpies ASV karoga krāsas apģērbā ar tā elementiem.

Gadu gaitā šo grafiku arī izmantojuši ASV militāristi, aicinot amerikāņus iestāties armijā.

Tomēr vēl labu laiku pirms "Tēvocis Sems" tika attēlots grafiski - to pirmo reizi 1852. gada 13. marta „The New York Lantern" izdevumā publicēja karikatūrists Frenks Beljū, šis termins tika izmantots karā.

Tēla pamatā ir miesnieks Semjuels Vilsons, kura gaļas izstrādājumi piegādāti kādai ASV kara bāzei. Viņš uz gaļas mucām sācis rakstīt burtus "U.S.", ar ko bija domāts apzīmējums Savienotās Valstis (angļu valodā "United States"). Taču karavīri "U.S." interpretējuši savādāk un jokojoties teikuši, ka gaļa esot pienākusi no "Tēvoča Sema".

Šis termins arī "panesās" tālāk ASV - un šobrīd jau tas ir ļoti populārs apzīmējums ASV federālajai valdībai.

"Tēvoci Semu" vēlāk popularizēja arī ASV mākslinieks Tomass Nasts, kurš, papildinot iepriekšējos zīmējumus, Tēvocim Semam piešķīra viņam raksturīgo kazbārdu, vaibstus un cilindra cepuri. Iespējams, Tēvoča Sema vizuālais tēls zināmā mērā ietekmējies no bijušā prezidenta Abrahama Linkolna, kurš pats bija gara un kalsna auguma.

Tēvocis Sems kļuva plaši atpazīstams ar Pirmā pasaules kara rekrutēšanas plakātu. Tajā viņš bija attēlots ar izstieptu pirkstu, kurš norādīja uz plakāta aplūkotāju. Plakāta lejasdaļā bija teksts, ka "Tēvocis Sems" ASV armijā vēlas tieši tevi.

Pats Sems Vilsons mira 88 gadu vecumā 1854.gadā. 1961. gada 15. septembrī ASV Kongress pieņēma rezolūciju, ar ko tika godināts šī simbola aizsācējs. Semjuela Vilsona dzimšanas vietā tika izveidots muzejs un uzstādīta piemiņas plāksne.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 23.03.2024 Alīsijas Edelvaisas (Austrija) koncerts Valmieras TIC
22.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā koncertēs austriešu dziesminiece, multiinstrumentāliste, cirka māksliniece un aktrise Alīsija Edelvaisa. | Skatīt vairāk
25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.03.2024 - 20.03.2024 Neaizmirstama atpūta TUNISIJĀ! Latvia Tours
Dzidrais un tīrais ūdens pludmalēs, vēsturiskās, iespaidīgās ēkas, kā arī daudzveidīgās atpūtas iespējas piesaista tūristus katru gadu. | Skatīt vairāk
no 525 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19374895sec.