6. oktobris vēsturē: 1934.gadā Katalonija sevi uz vienu dienu pasludina par neatkarīgu republiku

Lai arī liekas, ka neatkarības cīņas Spānijas reģionā Katalonijā, notiek tikai mūsdienās, raugoties vēsturē, tās norisinājušās jau gadu simtiem. Pirmo reizi Katalāņu Republika (jeb atsevišķa valsts) tikusi deklarēta jau 1641.gadā, bet pēdējo reizi - 1934.gadā.

Tomēr, ja pēc 1641.gada neatkarības pasludināšanas pagāja 11 gadi (līdz 1652.gadam) līdz Katalonija tika atkal pievienota Spānijai, tad pēc pēdējās neatkarības pasludināšanas (1934.gada 6.oktobrī) pagāja tikai viena diena līdz Katalonija atkal kļuva par Spānijas sastāvdaļu.

Šis gan nebija īpaši nozīmīgs notikums Katalonijas (vai Spānijas) vēsturē, jo notikušais tika raksturots kā politiska cīņa starp kreisajiem (kas pārvaldīja Kataloniju) un labējo spēku Spānijas valdību. Kā viens no iemesliem šādai cīņai bija Katalonijas kreiso politiķu bailes, ka jaunās valdības ministri, kuri pārstāvēja CEDA partiju (kas bija tuvu fašisma idejām), varētu pārņemt varu valstī - līdz ar to arī Katalonijā. Tomēr Katalonijas reģiona prezidenta Luisa Kompanija pasludinātā neatkarība neilga ilgi - jau uzreiz pēc tās pasludināšanas Spānijas militārais spēks iejaucās un vainīgie politiķi tika ieslodzīti cietumā, jaunā valdība tika atsaukta un teju visi tās ministri arī ievietoti cietumā. Vēlāk gan, kad šī pati valdība uzvarēja vēlēšanās, tai tika dota amnestija un tā tika dota atļauja turpināt darbu.

Tomēr raugoties vēsturē - reģiona vēsture ir vēl raibāka, jo jau Romas Republikas laikā tā tika iekļauta Republikas sastāvā kā Tuvās Spānijas province. Pēc Rietumromas impērijas sabrukuma to iekaroja vestgoti, bet vēlāk tajā iebruka arābi līdz 9. gadsimta beigās izveidojās suverēna Barselonas grāfiste. 1137. gadā tā apvienojās personālūnijā ar Aragonas karalisti un, kad Aragonas karalis Ferdinands II apprecējās ar Kastīlijas karalieni Izabellu I, Katalonija bija Spānijas karalistes sastāvā. 1659. gadā gan Katalonijas ziemeļu apgabalus (tagadējo Rusijonu) pievienoja Francijai un vēlāk arī uz diviem gadiem visa Katalonija bija iekļauta Francijas impērijas sastāvā (Napoleona karu laikā), taču Napoleonam zaudējot, tā atgriezās Spānijas sastāvā.

Spānija Otrās republikas laikā 1932. gadā izveidoja Katalonijas autonomiju, ko likvidēja pēc Fransisko Franko uzvaras Spānijas pilsoņu karā 1939. gadā, bet atkal atjaunoja 1977. gadā. Kopš šā brīza Katalonija ir Spānijas autonomais apgabals, tomēr pēdejos 15-20 gadus aktīvi notiek kataloniešu cīņas par neatkarību. 2013. gada 11. septembrī aptuveni 400 000 cilvēku piedalījās akcijā "Katalonijas ceļš" (Via Catalana), sadodoties rokās un izveidojot 400 kilometrus garu dzīvo ķēdi no robežas ar Valensijas apgabalu līdz Francijas robežai ziemeļos. Akciju organizēja nevalstiskā organizācija "Katalonijas Nacionālā sapulce" pēc 1989. gada Baltijas ceļa parauga.

2014. gada novembrī katalāņi pirmo reizi noorganizēja neoficiālu referendumu, kurā 80,7% no balsotājiem atbalstīja neatkarību. Spānijas Konstitucionālā tiesa atzina referendumu par nelikumīgu. 2017.gada 1.oktobrī norisinājās jauns referendums (kuru ar militāru spēku centās apturēt Spānija), kurā gan piedalījās tikai aptuveni 40% iedzīvotāji, no kuriem vairums (ap 90%) pauda vēlmi pēc reģiona neatkarības. Eiropas Komisija gan paziņojusi, ka Katalonijai nav tiesību uz neatkarību, jo to neparedz Spānijas konstitūcija, kurai iepriekš pievienojusies arī pati Katalonija. Tomēr EK uzsver, ka jebkādas diskusijas starp Spāniju un Kataloniju jārisina mierīgā ceļā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 25.03.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 21.03.2024 Pirts rituāli pie Dzintras Abarones TAKA
Pirts rituāli un meistarklases dažādiem pasākumiem .Meistarklašu formāti parasti pielāgoti atbilstoši pasūtītāja vēlmēm. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48543811sec.