24. oktobris vēsturē: Zeme tiek pirmo reizi nobildēta no kosmosa

Mūsdienās ar bildēm no kosmosa vairs nav nekādu problēmu - ar modernajiem satelītiem var radīt tik kvalitatīvas bildes, ka tās "pievelkot tuvumā" var teju pat atpazīt vai cilvēks tajā brīdī smēķē vai nē. Tomēr pirms vairāk nekā 60 gadiem tā viss vēl nebija...

Tomēr ap šo laiku - pēc Otrā pasaules kara, arvien vairāk attīstījās tehnoloģijas un idejas par pasaules zinātnisko attīstību. Tieši 24.oktobrī, 1946.gadā, 14 mēnešus pēc Otrā pasaules kara beigām, amerikāņu zinātnieki, izmantojot nacistiskās Vācijas veidotu raķeti, no Ņūmeksikas tuksneša gaisā palaida fotokameru, kas uzņēma pirmo Zemes bildi no kosmosa.

Protams, uzņemtā bilde nebija īpaši kvalitatīva un arī raķetes sasniegtais augstums neļāva fotogrāfijā iekļaut visu, taču, ņemot vērā, ka šajā brīdī vēl nebija pat dibināta NASA, cilvēki (vismaz amerikāņi) īsti par kosmosu un tā izpēti nedomāja. Teju vienīgie pasaulē, kas par šādām lietām domāja, bija vācieši - kuri arī plānoja raķeti palaist kosmosā un pētīt iespējas veidot kosmosa floti.

Tieši Hitlers vāciešu zinātniekiem piešķīra naudu, materiālus un vergus, lai izveidotu raķeti "V-2", kas tika izmantota, lai terorizētu Eiropu (īpaši Londonu), kā arī vēlāk - lai lidotu kosmosā.

Tomēr pēc kara beigām, amerikāņi šo vācu "projektiņu" pārņēma savā paspārnē, vienlaikus arī konfiscējot vairākas "V-2" raķetes. Tās tad līdz ar zinātniekiem, kas strādāja pie šīm idejām, tika aiztransportētas uz ASV, kur darbs tika turpināts. Viens no inženieriem bija izveidojis fotokameru, kas automātiski uzņēma bildi ik pēc 1,5 sekundes.

Lai arī par fotogrāfijām citiem bija maza interese, jau tajā brīdī Klaids Holidejs, kas bija izveidojis fotokameru, saprata, ka tieši kosmosā uzņemtajām fotogrāfijām būs lielākā lidojuma pievienotā vērtība - un viņam bija taisnība, jo tieši tās kļuva par instrumentu kā tika pētīta Zeme, tās virsotne un laikapstākļi. Tāpat beidzot tika fiziski saprasts cik maza planēta tomēr ir.

1950.gadā National Geographic parādīja šīs bildes arī publikai un Holidejs par to rakstīja "šis ir tas kā mūsu planēta izskatītos viesiem no citām planētam, ja tie šurp dotos kosmosa kuģī".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14646602sec.