16. novembris vēsturē: Tiek dibināta pirmā lidsabiedrība - kompānija, kas lido ar cepelīniem

Pirms nedaudz vairāk nekā 100 gadiem, Vācijas pilsētā Frankfurtē pie Mainas 1909. gada 16. novembrī tiek dibināta pirmā aviosabiedrība pasaulē. Kompānijai bija liela ietekme gaisa satiksmes attīstībā, jo tā bija pirmā, kas pasaulē sāka nodrošināt komerciālus lidojumus - tolaik gan nevis ar lidmašīnām, bet gan cepelīniem.

Nodibinātā vācu gaisa kuģniecības akciju sabiedrība tika nodēvēta par "Delag" un jau nākamajā - 1910. gadā, pirmais šis sabiedrības gaisa kuģis - cepelīns devās savā pirmajā komerciālajā lidojumā. Gaisa kuģi - cepelīni savu nosaukumu ir guvuši tieši no lidsabiedrības dibinātāja, grāfa Ferdinanda Cepelīna (angliski - Zeppelin) vārda. Grāfs Cepelīns ideju par šāda gaisa kuģa izbūvi apsvēra jau 1874.gadā (35 gadus pirms dibināja kompāniju) un līdz 1893.gadam fiziski arī izgatavoja pirmo cepelīnu. 1895.gadā viņš saņēma patentu šādiem gaisa kuģiem Vācijā, savukārt 2 gadus vēlāk - arī ASV.

Pašu pirmo lidojumu cepelīns aizvadīja 1900.gadā, kad pēc sekmīga lidojuma nosēžoties tas tika nedaudz sabojāts. Tomēr to ātri vien atjaunoja un uzlaboja - līdz tā paša gada oktobrī tas jau aizvadīja divus sekmīgus lidojumus (ar ātrumu līdz 25 kilometriem stundā). Cepelīnam bija aptuveni 30 zirgspēku dzinējs.

Pēc šiem lidojumiem grāfs Cepelīns sāka darbu pie jauna modeļa gaisa kuģa izbūves - piesaistot gan publisku finansējumu, gan ieguldot visus savus resursus - un pat izliekot savu māju "uz kredīta". Vēlāk tika veidoti arī jauni gaisa kuģa modeļi un katrs nākamais, protams, bija arvien sekmīgāks.

Un līdz ar šiem sekmīgajiem lidojumiem, cepelīnu veiksmes stāsts pārņēma pasauli - un tieši tāpēc 1910.gadā, kad tika organizēti pirmie komerciālie lidojumi, bija ļoti liels pieprasījums. Nākamo četru gadu laikā grāfs Cepelīns ar savu lidsabiedrību bija pārvadājis aptuveni 10,000 pasažierus, kopā veicot 1500 lidojumus. Cepelīnus izmantoja arī Pirmā Pasaules kara laikā.

Cepelīnu angāru augšdaļas ikdienā kļuvušas par vienu no Rīgas simboliem - Centrāltirgus sastāvdaļu, jo tieši šajos angāros veidoti tirgus paviljoni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12735105sec.