9. februāris vēsturē: Pasaulē atzīmē picas dienu

Ja tā padomā - kura piektdiena tad nav picas diena...? Bet šī piektdiena - 9.februāris ir pavisam nopietni un cik nu oficiāli var, atzīta par picas dienu visā pasaulē. Tātad - šodien noteikti ir iemesls sevi palutināt!

Vārds pica nāk no itāļu valodas un tas būtībā nozīmē "pīrāgs". Tradicionāli pica ir cepeškrāsnī cepts plācenis, kas pārklāts ar nelielu daudzumu olīveļļas, kā arī tomātu mērci un sieru. Un, protams, citām piedevām - šeit nu ir vieta savai iztēlei, jo būtībā uz picas var likt jebko, kas pašam garšo. Picas pārklājums ir atkarīgs no reģiona un kultūras - arī pašā Itālijā ir neskaitāmi picu varianti.

Tiek uzskatīts, ka pica ir cēlusies no Neapoles un no neapoliešu virtuves šis ēdiens ir kļuvis populārs teju visur pasaulē. Tolaik Neapolē pica tika dēvēta par plāceni ar tomātiem, taču jau pirms aptuveni 130 gadiem, picai sāka pievienot arī sieru. Veikalus vai restorānus, kas galvenokārt gatavo un pārdod picas, mūsdienās sauc par picērijām - picērijas, lielā daudzumā, teju jebkurā pasaules pilsētā, jo picas ir ļoti pieprasītas - kā nu nē, tās ir garšīgas, ērtas un sātīgas.

Picas pirmsākumi gan meklējami jau Grieķijā un Romā - senie grieķi maizi apslacīja ar eļļu un tai virsū lika garšaugus un sieru. Senie romieši radīja "placentu" — mīklas loksni, kam virsū lika sieru un medu, un garšvielām lietoja lauru lapas. M

Īstas neapoliešu picas gatavo no vietējām sastāvdaļām, piemēram, San Marzano tomātiem, kas aug vulkāniskajos līdzenumos uz dienvidiem no Vezuva, un Mocarellas siera, ko ražo no ūdens bifeļa piena, nevis govs piena. Saskaņā ar ierosinātajiem noteikumiem īstu neapoliešu picas mīklu veido no itāliešu kviešu miltiem, dabas neapoliešu rauga vai alus rauga, sāls un ūdens. Picas mīklai jābūt izrullētai tā, lai tā būtu 3 mm bieza un pati pica jācep tikai 60—90 sekundes 485 grādos akmens krāsnī ar ozola koka malku. Pēc izcepšanās tai jābūt kraukšķīgai, maigai un aromātiskai. Itālijā Neapoles picai ir dots statuss "garantētām tradicionālām īpatnībām."

Neapoles picai ir tikai trīs varianti - Marinaras pica, Margarita un Margarita extra. Nevienā no šīm picām nepievieno gaļu - to sastāvdaļas ir tikai tomāti, mocarellas siers, baziliks un olīveļļa.

Viena no labākajām Latvijas picērijām ir Lulu pica.

-------------------------------------------------------------------------------------

9. februāris vēsturē: Pirmais «Boeing» izmēģinājuma lidojums

Foto: seattlepi.com; Avots: boeing.com

«Boeing 747» lidmašīna, kas labāk pazīstama ar vārdu «Jumbo Jet», ir viens no pasaulē visatpazīstamākajiem modeļiem. Tā bija pirmā komerciālā pasažieru lidmašīna, kas tika izgatavota gandrīz divas ar pus reizes lielāka par «Boeing 707», un bija lielākā lidmašīna 60. gados. 

Pirmais izmēģinājuma lidojums notika 1969.gada 9.februāri, bet pirmo komerciālo lidojumu «Boeing 747» veica 1970. gadā, un tai piederēja rekords pasažieru skaita pārvadājumos veselus 37 gadus. 

«Boeing 747» ir četru dzinēju avio laineris ar diviem stāviem. Tas ir pieejams pasažieru, kravas un cita veida pārvadājumiem. Otrais stāvs tika izveidots, lai tiktu nodalītas pirmās klases sēdvietas.  

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Mazo vokālistu konkurss „Cālis 2019” Valmieras TIC
10. martā plkst.12.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies mazo vokālistu konkurss „Cālis 2019”. | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara balle ar brāļiem Auzāniem Valmieras TIC
8. martā no plkst. 21.00 Valmieras Kultūras centrā notiks Pavasara balle. Par lustīgu noskaņojumu ballē rūpēsies brāļi Atis un Jānis Auzāni ar | Skatīt vairāk
Martas balle - Daugavpils AP SAULI
Ceļojums ar autobusu! Izbraukšana 25.05.19 - 2 Dienas. Apskatīsim: Ošu mājās, Šmakovkas muzejs,Martas ballee, Kristus Karaļa kalns | Skatīt vairāk
73 EUR
Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš Valmieras TIC
Šī gada pirmās gadskārtu svinības Valmiermuižā būs 16. martā, kad svinēsim pavasara saulgriežus un andelēsimies tirdziņā „Gardu muti”, kā | Skatīt vairāk

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2019 www.turismabizness.de | Design & maintenance © 2000 - 2019 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21595216sec.