7. marts vēsturē: Izgudrota galda spēle «Monopols»

7. marts vēsturē: Izgudrota galda spēle «Monopols»

Kurš gan nezina kas ir "Monopols"? Tā ir populārākā galda spēle pasaulē, kura pieejama vismaz 37 dažādās valodās, tostarp arī latviski, un ir oficiāli licencēta izdošanai 103 pasaules valstīs. Spēles mērķis ir imitēt nekustamā īpašuma tirdzniecību un ekonomiku, liekot spēlētājiem cīnīties par resursiem un pieņemt stratēģiskus mērķus.

Tā tiek dēvēta par klasisku īpašumu tirdzniecības galda spēli. Spēles mērķis ir pēc iespējas ātrāk kļūt bagātam, darbojoties ar pēc iespējas lielākām naudas summām un vairāk īpašumiem. Jūsu panākumi ir atkarīgi no jūsu apķērības, atjautības un veiksmīgiem darījumiem! Ja jums neveicas - varat ieķīlāt īpašumus un sadarboties ar pārējiem spēlētājiem. Kļūstot par visbagātāko spēlētāju, esat uzvarējis spēlē!

Lai arī liekas, ka "Monopols" ir ļoti pietuvināts mūsdienām, "Monopols" īstenībā ir visai sena spēle - to izgudroja jau gandrīz pirms 100 gadiem. Par spēles dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1933.gada 7.marts, taču, protams, pagāja laiks līdz spēle tika fiziski arī izdota - tas notika divus gadus vēlāk, 1935.gada 6.februārī. To paveica Čarlzs Darovs, kurš arī spēli nodēvēja par "Monopolu".

Pirmās spēles versijas atrodamas pat vēl agrāk - 1904.gadā. Tajā brīdī Elizabetes Megijas Filipsas izveidotās spēles mērķis bija parādīt cilvēkiem cik slikts ir monopola stāvoklis un situācija, kad īpašumi tiek koncentrēti pāris cilvēku rokās. Toreiz spēle tika nodēvēta par "Namīpašnieku spēli". Ar to bija paredzēts vizualizēt teoriju par zemes nodokļa piemērošanas nepieciešamības - uz to uzstāja tajā brīdī populārs politiķis Henrijs Džordžs. Šis politiķis un ekonomists uzskatīja, ka zemes koncentrācijai dažu monopolistu rokās ir daudz negatīvu aspektu.

Spēles vēlākā versija Amerikā ieguva lielu popularitāti, tomēr Darovs tajā bija iekļāvis tikai divas pilsētas - Atlantiksitiju un Ņūdžersiju. Un cilvēkiem no citām pilsētām nebija ar to tik viegli asociēt ar sevi. Tāpēc, Darovs vienojās ar korportatīvajiem spēļu ražotājiem, kuri sāka "Monopola" masu produkciju, to arī veidojot balstoties dažādās citās pilsētās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskā Itālija jau 24.03.! Latvia Tours
Garantēts ekskursiju ceļojums! 24.03.-31.03. Grāca, Venēcija, San Marino, Roma, Florence, Pyramidenkogel | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.705163sec.