16. marts vēsturē: Fernāns Magelāns atklāj Filipīnas

16. marts vēsturē: Fernāns Magelāns atklāj Filipīnas

Filipīnu salas jeb mūsdienās Filipīnu Republika atrodas starp Indonēziju un Taivānu. Turpat netālu ir arī Vjetnama. Filipīnas ir unikāla valsts, jo to veido vairāk nekā 7000 salu, kuras arī ir ļoti apdzīvotas - Filipīnās dzīvo vairāk nekā 90 miljoni iedzīvotāju. Neatkarību tā 1946.gadā ieguva no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Salīdzinot ar Latviju, Filipīnu teritorija ir aptuveni 5 reizes lielāka, taču iedzīvotāju blīvums ir aptuveni 10 reizes lielāks - Filipīnas ir 12. apdzīvotākā valsts pasaulē. Salas veidojušās no vulkāniskām darbībām un tajās arī šobrīd ir aktīvi vulkāni. Salās valda tropu un subtropu klimats un lietus sezona ilgst no jūnija līdz septembrim.

Filipīnu vēsture, iespējams, ir sākusies pirms vismaz 30 000 gadiem, kad pa sauszemes tiltiem Filipīnās ieradās pirmie cilvēki. Pirmā oficiāli reģistrētā eiropiešu ierašanās Filipīnās ir fiksēta 1521. gada 16. martā, kad Homonhonas salā, Samaras salas dienvidaustrumos, piestāja Fernāns Magelāns. Pēc tam, kad salas tika atklātas, uz tām drīz vien ieradās eiropieši, kas tās centās pakļaut.

Magelāns bija portugāļu jūras braucējs, kurš Spānijas dienestā vadīja pirmo ekspedīciju, kurā tika apbraukts apkārt pasaulei. Viņš 1519. gadā ar piecu kuģu eskadru devās uz Moluku salām, dodoties uz tām nevis ierastajā virzienā - uz austrumiem no Spānijas, bet gan uz rietumiem. Dienvidamerikā viņš atklāja Patagoniju un šaurumu starp Patagoniju un Ugunszemi, kas savieno Atlantijas okeānu ar Kluso okeānu (vēlāk nosaukts par Magelāna šaurumu) - atpakaļceļā viņš atklāja Marianas salas un Filipīnas. Filipīnās Magelāns tika nogalināts, taču viņa ekspedīcija tika noslēgta, to pabeidza viņa stūrmanis.

Magelāna ceļojumam bija liela nozīme, jo tika pierādīts, ka Klusais okeāns, kas atdala Āziju no Amerikas, ir daudz lielāks, nekā uzskatīja līdz tam, un tika noskaidrots, ka visi okeāni ir savienoti.

Tomēr turpinot par Filipīnām - 40 gadus pēc Magelāna atklājuma sākās Filipīnu pakļaušana. Pirmie salās ieradās spāņi, kuru kolonizācija sākās 1565. gadā. Tuvākajos gados spāņi iekaroja vairākas salas un Manilā (šī brīža galvaspilsētā) spāņi dibināja jaunu pilsētu, kura bija centrs spāņu kundzībai nākamos trīs gadsimtus. Tomēr spāņi Filipīnās nedzīvoja mierīgi un piedzīvoja regulārus pirātu un angļu iebrukumus. Tāpat Manila tika diezgan izpostīta pēc japāņiem un amerikāņu bombardēšanas 1.Pasaules kara laikā. Sagrautās sienas tika restaurētas 1970.gadā, un tagad tūristi Manilā var apmeklēt veco pilsētu – Intramurosu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14491391sec.