15. maijs vēsturē: ASV atver pirmo McDonalds restorānu

Mūsdienu ātrās ēdināšanas ķēdes "McDonalds" pirmais restorāns savas durvis vēra jau 1940. gada 15. maijā, taču tolaik atvērtajam restorānam bija maz līdzību ar šobrīd pasaules slavu ieguvušo frančīzi. 1940. gadā brāļu Ričarda un Morisa Makdonaldu atvērtais restorāns bija barbekjū restorāns.

Abi brāļi savu pirmo restorānu atvēra San Bernandino pilsētā, Kalifornijā, Amerikas Savienotajās Valstīs. Viņu galvenā biznesa ideja bija ātras apkalpošanas restorāna izveide - šajos gados populāras bija iebrauktuves, kur iebraukt ar savu mašīnu, taču bija problēma ar ēdiena pagatavošanas laiku, piegādi (jo bija daudz pasūtījumu un viesmīlēm bija grūti pēc 30 minūtēm saprast kas ko ir pasūtījis), kā arī ēdiena iesaiņojumu - jo tolaik to pasniedza uz parastiem traukiem.

Pāris gadus vēlāk, sapratuši, ka bārbekju ātrās ēdināšanas restorāns nav tik veiksmīgs, kā viņi to bija plānojuši, abi brāļi mainīja restorāna konceptu, pārejot uz vienkāršāk pagatavojamu lietu - hamburgeriem, kā arī izveidoja sev jaunu, daudz pievilcīgāku un atmiņā paliekošu logo - kas šobrīd kļuvis par teju vai ikonu pasaules kultūrā. Savā ēdienkartē jaunais restorāns bija iekļāvis hamburgerus, čīzburgerus, limonādes, kafiju un čipšus - kurus gan vēlāk aizvietoja ar kartupeļiem frī.

Tomēr lielākās izmaiņas uzņēmumā notika 1955. gadā, ko arī daudzi uzskata par īsto McDonalds dzimšanas gadu - šajā laikā brāļu vadīto, veiksmīgo restorānu pamanīja biznesmenis Rejs Kroks, kurš bija sajūsmināts par brāļu Makdonaldu biznesa panākumiem. Kroks tobrīd bija piena kokteiļu mikseru tirgotājs, kurš Makdonaldu restorānā un viņu zīmolā saskatīja neierobežotu potenciālu. Kroks iepazinās ar abiem brāļiem un iedrošināja attīstīt savu franšīzes restorānu ķēdi. Pēc dažiem uzņēmējdarbības veiksmes gadiem Rejs Kroks par 2,5 miljoniem ASV dolāru uzņēmumu no Ričarda un Morisa atpirka. Četrus gadus vēlāk 1960. gadā Kroks atvēra jau savu simto Makdonalda frančīzes restorānu.

1967. gadā Makdonalds sāka izplatīties arī pasaulē - restorānu tīklu sāka paplašināt un atvēra jaunas franšīzes Kanādā un Puertoriko. Gadiem ejot, ēdienkartē tika iekļauts BigMaks, izveidotas "drive-in" iespējas, kā arī pievienota "Happy Meal" komplekta ideja - ar tajā ietilpstošo mantiņu.

Latvijā pirmais Makdonalds restorāns tika atvērts 1994.gadā. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81138515sec.