25. oktobris vēsturē: Pasaulē svin pastas dienu

Pasta jeb makaroni visbiežāk asociējas ar mūsdienu itāļu virtuvi, tomēr šī ēdiena pirmsākumi ir daudz senāki un pārsteidzošāki. Itālijā makaroni visdrīzāk nonāca tikai 13. gadsimtā, pateicoties ceļotājam Marko Polo, kas ar tiem iepazīstināja vietējos, atgriežoties no ceļojuma pa Ķīnu.

Pēc definīcijas pasta (itāļu: pasta - mīkla) ir ēdiens, kas pamatā gatavots no miltiem - tam ir apmēram 310 dažādas ēdiena formas un dokumentēti vairāk nekā 1300 nosaukumi.

Pirmās liecības par makaroniem līdzīga ēdiena gatavošanu pārādījās jau pirms mūsu ēras. Tiek uzskatīts, ka etruski bija pirmie, kas sasmalcinātus graudus jauca kopā ar ūdeni un cepa, iegūstot makaroniem līdzīgu galaproduktu. Ziņas par makaroniem līdzīga ēdiena gatavošanu pirms mūsu ēras nāk arī no Ķīnas. Tāpat arī grieķu mitoloģijā un citu tautu folklorā rodamaas vēstis, kas ļauj secināt, ka mūsdienās tik populārā ēdiena aizmetņi tiecas ļoti senā pagātnē.

Lai vai kādi būtu šī brīnišķīgā ēdiena pirmsākumi, šodien katrs gardu muti notiesājam kādu makaronu šedevru, jo visā pasaulē 25. oktobrī svin pastas dienu.

Dobeles Dzirnavnieks piedāvā interesantus faktus par makaroniem:

  • Zīmējumos, kuru vēsture sniedzas līdz pat 4. gadsimtam pirms Kristus dzimšanas, attēloti etruski, kas mielojas ar pastu, savukārt ķīnieši izgatavoja nūdelēm līdzīgus ēdienus, kas var tikt uzskatīti par pastu, jau 3000 gadus pirms Kristus dzimšanas. Arī sengrieķu mitoloģijā minēts, ka dievs Vulkāns, kalēju un amatnieku aizbildnis, radījis ierīci, ar kuras palīdzību izgatavotas garas mīklas strēmeles – mūsdienās tās pazīstamas kā spageti.

  • Pirmā makaronu fabrika tika atklāta Sicīlijā 12. gadsimtā, bet makaronu rūpnieciskā ražotne – 1824. gadā Ziemeļitālijas pilsētā Agnese.

  • Garākā pastas jeb makaronu virve, kas sasniedza 597,7 metru garumu, radīta, izmantojot 68 makaronu iepakojumus, no kuriem katrs svēra 500 gramus, jeb kopā 28 983 makaronus. Šis rekords sasniegts 2013. gadā Apvienotajā Karalistē.

  • Lielākā pastas bļoda – 7900 kilogramu pastas, kas ietilpināti milzīgā koka bļodā (4.66 m diametrā un 0.87 m dziļumā). Šo pastu aptuveni 19 stundas gatavoja vairāk nekā 40 pavāri. Pēc rekorda sasniegšanas tai tika pievienota Boloņas mērce un servētas vairāk nekā 10 000 porcijas, kas pasniegtas maratona dalībniekiem un skatītājiem. Šis rekords uzstādīts 2015. gadā Polijā.

  •  Ātrākais laiks, kādā izveidota pastas kaklarota, izmantojot 25 penne makaronus – 39.25 sekundes. Šis rekords sasniegts 2013. gadā ASV.

  • Lielākais pastas iepakojums – penne, kas iepakota 1.54 m augstā un 1.3 metru platā kastē svēra pus tonnu, un šādas kastes tika pārdotas lielveikalos. Visi ieņēmumi tika ziedoti UNICEF fondam. Šis rekords sasniegts 2012. gadā Turcijā.

  • Ātrākais laiks, kādā izēsta pastas bļoda – 150 grami pastas apēsti 26.69 s. Lai rekords tiktu pieņemts, šķīvi nedrīkst pacelt no galda un pastas ēšanai jāizmanto dakšiņa. Šo rekordu kādā labdarības pasākumā uzstādīja skolotāja, kas ar savām ātrēšanas prasmēm vēlējās palīdzēt citiem. Šis rekords sasniegts 2017. gadā ASV.

  • Kā izrādās, pastu dēvē arī par laba garastāvokļa ēdienu. Makaronu sastāvā ir vielas, kas stimulē serotonīna rašanos un vismaz pusstundu pēc makaronu ēšanas nodrošina labu garastāvokli. Durum kviešu pasta ir blīva, stingra un īpaša, pateicoties augstajam augu valsts olbaltumvielu saturam un uzturvērtībai. Tajā ir magnijs, fosfors, mangāns un selēns. Tā satur maz piesātināto taukskābju, holesterīna un nātrija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13014793sec.