15. novembris vēsturē: Brazīlijā svin Republikas proklamēšanas dienu

15. novembris Brazīlijā ir svētku diena - līdz ar to arī brīvdiena. Šajā dienā atzīmē valsts pārtapšanu no impērijas par republiku.

Vēsturnieki ir pierādījuši, ka Brazīlijas teritorija tikusi apdzīvota jau pirms 30 000 gadiem. Tomēr vēl pat pirms eiropieši bija atklājuši Dienvidameriku, tā jau bija sadalīta starp Spāniju un Portugāli. Saskaņā ar Tordesiljasas līgumu, kas tika parakstīts 1494. gadā, Portugāle pretendēja uz zemēm, kas atradās uz austrumiem no 50. meridiāna loka - tātad arī uz Brazīliju. Tieši tāpēc valstī, kas ir teritoriāli daudz lielāka nekā pati Portugāle, runā portugāļu valodā.

Tomēr jau pavisam drīz pēc šī līguma noslēgšanas - 1500. gadā Portugāles ekspedīcija bija pirmie eiropieši, kas sasniedza Brazīlijas piekrasti. Portugāļi bija pirmie kolonisti, kuri ieradās Brazīlijā un dibināja tur apmetnes. Portugāļi ziņoja, ka šeit dzīvoja aptuveni 7 miljoni Amerikas pamatiedzīvotāju, kas dzīvoja ciemos pa 5000 iedzīvotājiem. Vietējās ciltis pārsvarā bija klejotāji ar ierobežotām lauksaimniecības darbībām un pagaidu dzīves vietām. Liela daļa te mītošo indiāņu izmira eiropiešu atvesto slimību dēļ.

Drīz vien kolonisti atklāja, ka augsne un klimats bija ideāli apstākļi cukurniedru audzēšanai. Šajos darbos piespiedu kārtā tika izmantoti vietējie indiāņi. Drīz vien vergu sagūstīšana un pārdošana kļuva par ienesīgāko tirdzniecības avotu Brazīlijā.

Pirmo pastāvīgo apmetni portugāļi nodibināja tikai 1532. gadā mūsdienu Sanpaulu štatā un nosauca par Sanvisenti. Ap šo laiku sākās arī Brazīlijas ziemeļaustrumu reģiona izpēte. 1549. gadā tika dibināta Salvadora, kas kļuva par pirmo portugāļu kolonijas galvaspilsētu. 1555. gadā franču jūrnieks Nikolā Djurāns de Viležjons (Nicolas Durand de Villegaignon) Riodežaneiro salā nodibināja apmetni, kuras iedzīvotāji bija no Francijas aizbēgušie hugenoti. Tomēr 1565. gadā portugāļi frančus padzina un šo gadu uzskata par vienas no lielākās brazīļu pilsētas Riodežaneiro dibināšanas gadu.

Cīņas par teritoriju starp eiropiešiem turpinājās vēl vairākus gadsimtus, kuru laikā Brazīlijā no Āfrikas papildus ieveda aptuveni 3 - 4 miljonus vergu. Tie tika nodarbināti pārsvarā cukurniedru plantācijās, kurās līdz Āfrikas vergu ievešanai strādāja paverdzināti vietējie.

Lai arī notika cīņas, visu šo laiku faktiski Brazīlijas teritorija piederēja portugāļiem līdz 1822. gada 7. septembrī Brazīlija pasludināja neatkarību no Portugāles, izveidojot Brazīlijas impēriju. Savukārt 67 gadus vēlāk - 1889.gada 15.novembrī tā kļuva par republiku, lai gan īstena demokrātija te iestājās tikai teju 100 gadus vēlāk. No 1964. līdz 1985. gadam valstī vēl aldīja militārā diktatūra. Pēc tam tika uzsākts demokrātijas process, kas veiksmīgi tiek turpināts.

Šobrīd valstī dzīvo aptuveni 210 miljoni iedzīvotāju un pēdējos 60 gados iedzīvotāju skaits valstī ir trīskāršojies. Liels skaits lauku iedzīvotāju pārceļas uz dzīvi pilsētās. Tikai neliela daļa no Brazīlijas iedzīvotājiem ir turīgi, taču miljoniem cilvēku dzīvo ārkārtīgi nabadzīgi.  Vairums Brazīlijas lielpilsētu atrodas Atlantijas okeāna vai lielo upju krastos. Visvairāk iedzīvotāju ir koncentrējušies Brazīlijas dienvidos un dienvidaustrumos, kas ir izskaidrojams ar to, ka 19. un 20. gadsimtā imigranti Brazīlijā ieradās tieši šeit nevis ziemeļu štatos. Šeit atrodas abas lielākās Brazīlijas pilsētas Sanpaulu un Riodežaneiro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 21.03.2024 Eksotiska atpūta - pēdējās vietas! Estravel Latvia
Ieleciet vasarā jau tyagad! - pēdējie lidojumi uz eksotiskiem galamērķiem Āzijā - Bali, Taizeme, Maldīvu salas... Tagad un tūlīt! | Skatīt vairāk
no 1329 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem Estravel Latvia
Neaizmirstama pieredze, augstākās klases apkalpošana! Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem - Piepildiet sapni! | Skatīt vairāk
no 2210 EUR
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69850397sec.