8.marts: Vai zināt, kāpēc 8. marts ir sieviešu diena?

8.marts: Vai zināt, kāpēc 8. marts ir sieviešu diena?

8.marts ir tā diena, kad sievietes tiek sveiktas ar ziediem un laba vēlējumiem daudzās pasaules valstīs. Arī Latvijā kopš 2008. gada tā ir noteikta par atzīmējamu dienu. Tomēr daudzi nezin, ka šie svētki radušies caur daudziem protestiem, demonstrācijām un nemieriem, savijoties politikai, sociālismam un sieviešu tiesību kustību pārstāvju centieniem.

Šo svētku pirmsākumi meklējami vairāk nekā pirms 100 gadiem. Iesākumā tie nebija izveidojušies kā sieviešu sumināšanas un slavināšanas diena, bet gluži pretēji – kā sieviešu protests par viņu tiesību neievērošanu.

Vēsturniekiem gan nav izdevies rast pierādījumus, taču leģenda vēsta, ka 8. martu kā sieviešu solidaritātes dienu cīņā par sieviešu tiesībām sākuši svinēt pateicoties 1857. gada 8. marta notikumiem Ņujorkā. Kad tekstilrūpniecības strādnieces devās ielās, lai paustu protestu pret zemajām algām, pārlieku garo darba dienu un smagajiem darba apstākļiem. Protestējot vairāki desmiti sieviešu esot nogalinātas un ievainotas. Līdz ar to pasaulē šī diena sākumā tika pieminēta kā sēru diena, bet vēlāk kā sieviešu solidaritātes diena.

Līdzīga situācija meklējama 1908. gada 8. martā, kad Ņujorkas sociāldemokrātiskā sieviešu organizācija organizēja masveida mītiņu, kura pamatdoma bija aizsargāt sieviešu tiesības. Tūkstoši sieviešu devās Manhetenas ielās, lai pieprasītu lielāku darba samaksu, aizliegtu bērniem strādāt un iegūtu balss tiesības vēlēšanās. Pēc šīs demonstrācijas, 1909. gadā ASV tika izziņota nacionālā sieviešu diena, bet nākamajā gadā Kopenhāgenā. 2. starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē tika nolemts 8. martā svinēt Starptautisko sieviešu dienu kā solidaritātes dienu cīņā par sieviešu līdztiesību ekonomiskajā, sociālajā un politiskajā jomā. Līdz ar to Eiropā Starptautisko sieviešu dienu sāka svinēt 1911. gadā, Austrumeiropā - 1913. gadā.

Dokumenti atstāj iespaidu par Sieviešu dienu kā ļoti politizētu pasākumu. Taču atmiņu stāsti par reiz tik vērienīgi svinētajiem svētkiem ir pozitīvi, jo viss taču atkarīgs no pašu svētku dalībnieku radītās noskaņas. Tādēļ padarīsim šo dienu īpašu visām daiļā dzimuma pārstāvēm!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.23899102sec.