30. jūnijs vēsturē: Kongo Demokrātiskā Republika iegūst neatkarību

Šajā dienā, 30. jūnijā, pēc platības otrā lielākā valsts Āfrikā un 11. lielākā valsts pasaulē, kurai ir ceturtais lielākais iedzīvotāju skaits pasaulē un kuras valūta ir Kongo franks, ieguva savu neatkarību.

Kongo Demokrātiskā Republika ir valsts, kas savos pastāvēšanas gados mantojusi vairākus nosaukumus. No 1908. līdz 1960. gadam Kongo Demokrātiskā Republika bija Beļģijas kolonija un tās nosaukums bija Beļģijas Kongo. No 1971. līdz 1997. gadam tā bija oficiāli pazīstama ar nosaukumu Zaira, taču tagad palikusi pie nosaukuma – Kongo Demokrātiskā Republika.

Pirmie cilvēki reģionā mājoja jau vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras. Pirmie ciemi parādījās ap 2600. gadu pirms mūsu ēras. 7. un 8. gadsimtā šeit ienāca bantu tautas. 14. gadsimtā reģionā izveidojās varenā Kongo impērija, kas eksistēja četrus gadsimtus, taču, ierodoties portugāļiem, tā pamazām zaudēja savu spēku.

Kongo oficiālā valoda ir franču valoda, un valsts galvaspilsēta, Kinšasa, ir pasaulē otra lielākā franču valodā runājošā pilsēta. Taču bez šīs valodas par oficiālām atzītas arī četras bantu valodas - kongo valoda, lingala valoda, luba, svahili. Kā arī bez šīm oficiālajām valodām Kongo Demokrātiskajā Republikā tiek izmantotas vairāk kā 250 valodas un dialekti.

Neskatoties uz to, ka tikai 3% no zemes ir piemērota darbam, iedzīvotāji visvairāk nodarbojas ar  lauksaimniecību. Lauksaimniecības produkti ir saldie kartupeļi kukurūza, rīsi, rieksti, banāni un pākšaugi. Ražo gumiju, kafiju, kokvilnu un apstrādā tēju un cukurniedres galvenokārt eksportam. Audzē kazas, aitas, liellopus. Rok tādus derīgos izrakteņus kā varu, kobaltu, cinku, mangānu, urānu, alvas rūdas, ogles, zeltu, sudrabu, dimantu. Blakus Kongo upes grīvai ir lieli naftas nogulumi. Tiek eksportēti dimanti, nafta, kobalts, kafija, palmu izstrādājumi un gumija. Importē dažādas iekārtas, transporta iekārtas, pārtikas produktus. Valsts galvenie saimnieciskās sadarbības partneri ir Beļģija, ASV, Francija, Vācija un Dienvidāfrika. Tā ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē.

Kongo iedzīvotājiem mēdz būt stipra ticība dažādiem ticējumiem un paradumiem, kas, iespējams, citās valstīs nav ierasti. Piemēram, tūristiem nav ieteicams uzņemt fotogrāfijas, kurās iekļauti vietējie iedzīvotāji, jo viņi uzskata, ka cilvēka attēla uzņemšana tam atņem dvēseli. Kā arī Kongo iedzīvotāji vēl joprojām tic burvestībām un raganām. Bieži vien cilvēki bērniem piedēvē pārdabiskas spējas un uzskata tos par raganām vai burvjiem. Ja kādam bērnam piedēvē šīs spējas, to var piekaut vai pat nogalināt. Taču visbiežāk šādos gadījumos ģimene no šī bērna atsakās un atstāj to uz ielas lai bērns kļūtu par bezpajumtnieku.

Tūristiem, viesojoties Kongo, ieteicams apskatīt tās  septiņus nacionālos parkus, no kuriem pieci -  Garambas nacionālais parks, Kahuzi-Biéga nacionālais parks, Okapi savvaļas rezervāts, Salongas nacionālais parks un Virungas nacionālais parks - ir iekļauti UNESCO Pasaules kultūras mantojumu sarakstā. Pēdējais savvaļas baltais degunradzis dzīvo Garambas nacionālajā parkā, savukārt Salongas nacionālais parks ir tikpat liels kā Āfrikas lielākais lietusmežs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44201684sec.