14. jūlijs vēsturē: Sākas Lielā Franču revolūcija (video)

Francija, kas slavena ar savu galvaspilsētu Parīzi, visu romantiķu galamērķi, izsmalcināto vīnu un Eifeļa torni, laika gaitā ir piedzīvojusi vairākas varas un politiskos režīmus. Taču viens no ievērojamākajiem noteikti ir Lielā Franču revolūcija, kas sākās 1789. gada 14. jūlijā.

Lielā Franču revolūcija uzskatāma par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem Eiropas jauno laiku vēsturē. Kaut gan par oficiālo revolūcijas sākumu tiek uzskatīts 14. jūlijs, kad notika Bastīlijas ieņemšana, kā iepriekšējā varas režīma simbola gāšana, tās cēloņi meklējumi vēl ātrāk.

18. gs. Francijā bija vairākas samilzušas problēmas. Visas trīs sabiedrības kārtas – garīdzniecība, aristokrātija un trešā kārta, kurā bija gan buržuāzija, gan arī zemnieki – bija neapmierinātas ar savu stāvokli. Francijas iedzīvotāju lielākā daļa gan pilsētā, gan laukos grima nabadzībā smago nodokļu dēļ. Konfliktu sabiedrībā vēl dziļāku padarīja sociālā un mantiskā nevienādība starp vienas kārtas piederīgajiem.

1789. gadā Francijas karalim Luijam XVI tika dota iespēja izšķirties par reformām. Aristokrātijas opozīcija, cerot atjaunot tādu ietekmi valsts dzīvē, kāda tai bija pirms absolūtisma nostiprināšanās, izvirzīja prasību, lai tiktu sasaukti Ģenerālštati. Ģenerālštatu sanāksmē abas augstākās kārtas nevarēja vienoties ar trešo kārtu, tāpēc trešā kārta zāli pameta, pēc tam sanāca kopā, nodevēja sevi par Satversmes sapulci un uzskatīja sevi par vienīgo likumīgo tautas pārstāvniecības orgānu.

Faktiski Francijā bija sākusies revolūcija. Karalis atzina Satversmes sapulces tiesības, ieradās Parīzē ar revolūcijas simbolu – trīskrāsaino kokardi pie cepures, taču vienlaikus pavēlēja izvietot papildu karaspēka vienības Versaļā un Parīzē. Parīzē pastiprinājās pārtikas trūkums un pieauga bezdarbs, sākās pastāvīgas sadursmes starp karaspēku un demonstrantiem, kas atbalstīja deputātus. 14. jūlijā sacēlusies Parīzes tauta ieņēma valsts cietumu – Bastīlijas cietoksni, kas bija kļuvis par vecā režīma simbolu.

Revolūcijas rezultātā nodibinātā republika kļuva par modernas valsts un sabiedrības formas modeli, tās konstitūcija paredzēja, piemēram, viedokļa un vārda brīvību, visu pilsoņu vienlīdzību likuma priekšā, vispārējas vēlēšanu tiesības, darba un profesijas izvēles brīvību un citas tiesības, bez kurām nav iedomājama arī mūsdienu demokrātija.

Viens no revolūcijas cēloņiem bija galma lielā izšķērdība, ko mūsdienās vislabāk var redzēt populārajā tūrisma apskates objektā – Versaļas pilī. Tajā ir apmēram 2300 istabas un 2153 logi, kā arī kopējā celtnes platība ir 67 000 m2. Versaļas pils tiek uzskatīta par absolūtās monarhijas sistēmas simbolu un 1979. gadā pils komplekss tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.00557709sec.