Latgales mākslas rudens 2016: izstāde “Oga. Ūga”

17. novembrī plkst. 15.00, svinot Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienu, Latgales kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) tradicionālās izstādes “Rudens 2016” atklāšana, kas šogad ieguvusi apakšnosaukumu “Oga. Ūga”.

Izstāde apskatāma līdz 17. decembrim.


Atjaunotās Latvijas valsts laikā jau 21. reizi Latgales reģiona mākslinieki pulcējas Rēzeknē  kopīgā mākslas darbu rudens izstādē. Te satiekas dažādu paaudžu kolēģi – gan profesionāli mākslinieki un Mākslinieku savienības biedri, gan aktīvi strādājoši pašdarbības mākslinieki un Mākslas virzienu studenti: gleznotāji, grafiķi, tēlnieki, tekstilmākslas, vides objektu un keramikas meistari. Satiekas ne tikai fiziski, lai saredzētos, aprunātos, padalītos, te saplūst viņu gada laikā uzkrātās emocijas, pārdzīvojumi un atklājumi, izteikti mākslas valodā. Izsakoties salīdzinājumā, ikgadējais mākslas kopkoris ir svarīgs un nepieciešams ikvienam māksliniekam. Kādam, lai uzdrošinātos, lai virzītos uz savu solo uznācienu, kādam, lai apliecinātu savu esību mākslas sabiedrībā, sajūtoties vajadzīgam un piederīgam kopējā ainā, citam, lai smeltos iedvesmu un spēku.


Cik daudzveidīga ir māksla Latgalē, tik daudzšķautnaina ir arī šī Latgales mākslinieku rudens izstāde. Lielāko ekspozīcijas daļu veido glezniecības un grafikas darbi dažādās tehnikās, tāpat izstādē redzami arī materiālu daudzveidībā izpildīti tēlnieku, keramiķu un tekstilnieku darbi.


Atskatoties vēsturē, mākslas dzīves aktivitāšu un izstāžu rīkošanas tradīciju Rēzeknē iedibināja Rēzeknes mākslinieku kopas dalībnieki, kas pilsētā darbojās Latvijas brīvvalsts laikā 20. gs. 20.–30. gados. Misiju mākslinieki saskatīja jaunas, nacionālas mākslas radīšanā tepat Latgalē, pārliecinot sabiedrību, ka arī nelielai pilsētai Rēzeknei var būt savi mākslinieki un izstādes.


Toreiz Rēzeknes mākslinieku kopas kodols bija gleznotāji Francisks Varslavāns (kopas dibinātājs), Arvīds Egle, Vitālijs Kalvāns, Jānis Gailis, Nikolajs Breikšs, tēlnieks Leons Tomašickis u.c. Diemžēl 2. pasaules karš pārrāva uzsākto mākslinieku darbošanos, dzīves ceļi aizveda viņus prom no Rēzeknes un Latgales.


Padomju gados pamazām atjaunojās kultūras norises arī ārpus Rīgas, nodibinoties Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolai (1959. g.), atkal aktivizējās mākslas dzīve Rēzeknē. Mākslas vidusskolā darbu uzsāka daudzi jauni, radoši mākslinieki, kas vēlējās radoši strādāt Latgalē. 20. gs. 70. gadu beigās tika dibināta Latvijas PSR Mākslinieku savienības (MS) Latgales organizācija, kas uzņēmās izstāžu un mākslas dienu pasākumu rīkošanu Latgalē. Par tradīciju kļuva arī plašas, profesionālas Latgalē darbojošos mākslinieku izstādes. MS Latgales organizāciju tai laikā vadīja gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks (pašlaik – Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolas direktors), organizācijā darbojās profesionāli mākslinieki no Rēzeknes, Daugavpils, Preiļiem, Krāslavas un citām pilsētām.


20. gs. 70.–80. gados uzplauka daudzu tagad labi zināmu mākslinieku (Jānis Unda, Pēteris Gleizdāns, Elga un Vladislavs Pauri, Helēna Svilāne-Kuzmina, Māra Kalniņa u.c.) talants, izstāžu zāļu un muzeju apmeklētājus priecēja mākslinieciski augstvērtīgas, daudzpusīgas tēlotājas mākslas izstādes.


Līdz ar padomjzemes sabrukumu un pārmaiņu laikiem Latvijas valstiskuma atjaunošanā, mākslas dzīvē iestājas gaidīšanas un spēku uzkrāšanas posms. 1996. gadā Rēzeknes mākslinieki atkal sanāca kopā un rīkoja plašu Latgales mākslinieku darbu izstādi Latgales kultūrvēstures muzejā, kas bija veltīta 1936. gada Pļaujas svētku atcerei Rēzeknē.


No šī brīža par tradīciju kļuvusī izstāde ir neatņemama sastāvdaļa Rēzeknes un Latgales kultūras norišu spektrā. Visus turpmākos gadus tās rīkošanas laiks un vieta ir nemainīgi – izstāde veltīta Latvijas valsts proklamēšanas kārtējai gadadienai un tieši pirms Latvijas dzimšanas dienas Latgales kultūrvēstures muzejā pulcē vairāk kā 50 dažādu paaudžu māksliniekus, bet skatītājus priecē ap 100 dažādu mākslas veidu un žanru darbi. Rudens izstādes mērķis ir popularizēt Latgales mākslinieku devumu sabiedrībā, veicināt mākslinieku radošo darbību, iepazīt jaunus talantus un vērot viņu turpmākās gaitas mākslā.


Pēc izstādes, pateicoties Rēzeknes pilsētas domes atbalstam, vairāki jaunākie un labākie Latgales tēlotājas mākslas darbi tiks iegādāti muzeja krājumā, tādejādi stimulējot autorus un papildinot gan Latgales kultūrvēstures muzeja tēlotājas mākslas kolekciju, gan Nacionālo muzeju krājumu ar mūsdienu mākslinieku darbiem. Ņemot vērā, ka darbu atlasi izstādei un izvirzīšanu iepirkumam veic kompetenta žūrijas komisija, mākslinieku kopā nākšana kārtējā rudens izstādē rada arī veselīgu konkurences garu. Daļu līdz šim iegūto darbu no rudens izstādes ir iespēja aplūkot Latgales glezniecības ekspozīcijā, kas izvietota koka arhitektūras pērlē – Rēzeknes Mākslas namā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Latgale.travel
,


Balvu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17803121sec.