Turpinot veidot Latvijas kultūras procesu jaunos vaibstus, rit jau piektā Latgales vēstniecības GORS sezona

Kamēr aktīvi notiek dažādas diskusijas par akustiskās koncertzāles celtniecības plāniem Rīgā, pirmajā reģionālajā koncertzālē Latvijā – Latgales vēstniecība GORS – šoruden sākusies piektā darbības sezona, kuras noslēgumā, 2018. gada maijā, gaidāmas GORS dzimšanas dienas svinības ar īpaši veidotām koncertprogrammām visa mēneša garumā.

“Par Latgales vēstniecību GORS, raksturojot vienā teikumā, var sacīt, ka tā ir daudzfunkcionāla koncertzāle ar izcilu akustiku, varenām iespējām un latgalisku dvēseli. Lai arī reģionālo koncertzāļu tīkls kopš 2013. gada, kad tika atklāts GORS, kopā ar Vidzemes koncertzāli “Cēsis” un Liepājas “Lielais dzintars” paplašinājies līdz trīs koncertzālēm, vēl arvien kultūras nozares profesionāļu, mūziķu un dažāda veida pasākumu rīkotāju vidū tieši Rēzeknē esošā ēka gan pēc akustiskajām, gan tehniskajām iespējām tiek nepārspēti atzīta par labāko koncertzāli ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Nu jau visām reģionālajām koncertzālēm kopā izdevies mainīt Latvijas kultūras patēriņa tendences – gandrīz piecu gadu laikā ir kļuvis par normu augstvērtīgus kultūras notikumus piedzīvot ne tikai galvaspilsētā, bet arī reģionos,” priecājas Latgales vēstniecības GORS vadītāja Diāna Zirniņa.

Četru darbības sezonu laikā, sākot strādāt līdz šim nezināmā kultūras nozares laukā, Latgales vēstniecība GORS ir guvusi vērā ņemamu pieredzi, lai saprastu gan pasākumu, gan apmeklētāju raksturu, skaita dinamiku un iespējas tieši reģionālā skatījumā. Lai gan GORS pamatauditorija ir Latgales reģiona un tam tuvējo novadu iedzīvotāji (vidēji 100 km rādiusā ap Rēzekni), kas sakrīt ar sākotnēji izvirzītajiem mērķiem, tomēr liels prieks, ka arvien ļoti liela interese turpinās un pat pieaug no citu Latvijas reģionu un Rīgas iedzīvotāju puses. Šobrīd ir skaidrs, ka optimālais publisko kultūras notikumu skaits sezonā ir vidēji 150 pasākumi (neskaitot kino seansus un semināru/konferenču tipa pasākumus). Pērngad Latgales vēstniecības GORS apmeklētāju skaits sasniedzis vairāk nekā 180 tūkstošus, no kuriem gandrīz 75 tūkstoši apmeklētāju bijuši tieši publisko kultūras notikumu apmeklētāji.

2017./2018. gada kultūras notikumu sezona Latgales vēstniecībā GORS iesākusies jau ar vairākām “pirmajām reizēm” – augusta beigās notikusi bungu un dūdu grupas “Auļi” un tradicionālās mūzikas grupas “Tautumeitas” koncertturnejas “Lai māsiņa rotājās” atklāšanas koncerts, septembra vidū pirmo reizi izskanēja pianista Reiņa Zariņa jaunā koncertprogramma “Skaņu katedrāles”, kurā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja arī komponista Andra Dzenīša pianistam veltītais jaundarbs, septembra beigās sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu un baletu pirmo reizi tiešraidē ārpus Operas nama bija vērojama kādas pirmizrādes tiešraide – Zigmara Liepiņa operu “Turaidas Roze” varēja noskatīties arī Rēzeknes iedzīvotāji un viesi. Oktobris sākās ar “Sinfonietta Rīga”, pianistes Diānas Ketleres un bandoneonista Marselo Nisinmana tango mūzikai veltīto koncertprogrammu, bet turpināsies ar īpašo TV raidījuma “Dzirdi Balsis ar Kārli Kazāku” koncertu. Oktobrī nu jau trešo reizi notiks Latgales vēstniecības GORS un pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas rīkotais eksperimentu pilnais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”, kuram speciāli tiek veidots teatrāli muzikāls uzvedums ar Apkalnas un Renāra Kaupera piedalīšanos, kā arī gaidāms Ivetas Apkalnas solo koncerts. Tāpat šajā sezonā Latgales vēstniecībā GORS viesosies Ksenija Sidorova, Raimonds Pauls, Latvijas Radio bigbends, notiks VAK “Latvija” jubilejas svinības, turpināsies sadarbība ar Starptautisko Baltijas baleta festivālu, LNSO atskaņos Imanta Kalniņa 4. simfoniju un Gabriela Forē Rekviēmu, notiks koncertcikla “Latvijas gredzens” koncerti un citi pasākumi. Iepriecinot tieši reģiona iedzīvotājus, GORS sadarbosies ar Latvijas profesionālajiem teātriem (Dailes teātris, Liepājas teātris, Jaunais Rīgas teātris u. c.), piedāvājot Rēzeknē noskatīties Latvijā atzinību guvušās teātra izrādes. Sava pasākumu programma tiek veidota arī bērnu un skolēnu auditorijai, kā arī populārās mūzikas cienītājiem, kurus šajā sezonā priecēs gan grupas “DaGamba”, “The Sound Poets”, Slavenais Jersikas orķestris, Antons Beļajevs un “Therr Maitz”, gan citi mākslinieki.

Īpaša vieta Latgales vēstniecības GORS repertuārā piektajā sezonā ir Latvijas simtgades filmām – te notiks visu filmu Latgales pirmizrādes. Tāpat kultūras baudītājus iepriecinās arī GORS Mākslas galerija – vēl šogad būs skatāmas ar Latgali saistīto mākslinieku – Osvalda Zvejsalnieka un Jāņa Streiča izstādes, bet 2018. gadā koncertzāles apmeklētāji varēs novērtēt Frančeskas Kirkes, Franciska Varslavāna, Magones Boleiko, projekta “#100dečiLatvijai” un citu mākslinieku veikumu. Februāra beigās Latgales vēstniecībā GORS tradicionāli noskaidros latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” saņēmēji – 2018. gadā ceremonija notiks jau desmito reizi.

Ar lielu nepacietību pati Latgales vēstniecība GORS gaida 2018. gada maiju, kad Rēzeknē tiks svinēta GORS piecu gadu dzimšanas diena. Svētki iecerēti mēneša ilgumā, akcentējot Latgales vēstniecības GORS īpašās kvalitātes – izcilās akustiskās iespējas un daudzfunkcionalitāti. Svinības četru nedēļas nogaļu ilgumā notiks klasiskā, populārā, radošā un viesmīlīgā GORS zīmē. Pirmais jubilejas pasākums būs gaidāms jau maija sākumā, kad tieši Latgales vēstniecībai GORS veidotu koncertprogrammu, uzsverot GORS akustiku, izspēlēs valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”, radošumam ļaus izpausties pašu spēki – programmu bērniem veidos Rēzeknes kamerorķestris, bet, sadarbojoties ar ārvalstu viesiem, pasaules vēsmas maijā ienesīs pūšamo instrumentu orķestris “Rēzekne”, populārās mūzikas klausītāji ciemos sagaidīs dziedātāju Donu, bet svētku kulminācija maija beigās būs ar īsti sirsnīgi latgalisku sadziedāšanos Lielajā zālē.

Izvērtējot līdzšinējo darbību, pieredzi un nākotnes resursu kapacitāti, Latgales vēstniecība GORS piektajai sezonai izvirzījusi vairākus mērķus, kas vairāk saistīti ar reģionālās kultūras pasākumu auditorijas iedrošināšanu, cita (ne-kultūras) profila pasākumu skaita palielināšanu, programmām skolu jauniešiem kā topošajai kultūras pasākumu auditorijai, kā arī atbildīgu programmu veidošanu un izvēli, ņemot vērā ierobežotā finansējuma apstākļus un juridisko statusu. Diāna Zirniņa atzīst: “Ņemot vērā, ka jaunu koncertzāļu laukā Latvijā esam pirmie, un atskatoties uz aizvadītajām darbības sezonām, jāsecina, ka šie četri gadi ir bijuši izaicinājumu un atbildīgu lēmumu pilni, taču sasniegtais rezultāts sniedz gandarījumu – Latgales vēstniecību GORS kā savu pirmo izvēli kultūras piedzīvošanai izvēlas ne tikai reģiona iedzīvotāji, esam kļuvuši savējie gan latgaliešiem, gan ciemiņiem, tāpat šāda reģionāla būve devusi ievērojamu pozitīvu ietekmi gan uz pilsētas, gan Latgales reģiona ekonomiku, tūrisma plūsmu, mobilitāti visā valstī un, viennozīmīgi, radījusi jaunus Latgales vaibstus. Priecājamies, ka Rēzeknes drosme uzņemties, īstenot un turpināt atbalstīt tādu vērienīgu projektu pretēji sākotnēji paustajām bažām ir viennozīmīgi attaisnojusies!”

Plašāk par Latgales vēstniecību GORS: http://latgalesgors.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03541994sec.