Rēzeknē un Rīgā notiks festivāla “ORGANismi” koncertuzvedumi ar Apkalnu un Kauperu

Jau trīs gadus rudenī Latgales vēstniecībā GORS dažādas ērģeļmūzikas prieku, eksperimentus un jaunas sadarbības rada Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”, kura mākslinieciskā vadītāja ir ērģelniece Iveta Apkalna. Šogad festivālam radošā pauze un gatavošanās satikšanās mirklim 2019. gada rudenī, bet, gaidot jaunu tikšanos, oktobra sākumā Rēzeknē un Rīgā vēlreiz piedāvājam noskatīties sirsnīgo koncertuzvedumu “Viens prāts ar otru”, kura pamatā ir Renāra Kaupera dziesmas.

Pērnā gada festivālā koncertuzvedums “Viens prāts ar otru” lika gan smieties, gan raudāt, gan priecāties par sirsnīgo mūziķu un bērnu kopdarbu, tādēļ, pateicoties apmeklētāju atsaucībai un interesei, nolemts šogad vēlreiz ļaut piedzīvot šo “ORGANismu” satikšanos. 2. oktobrī plkst. 18.00 koncertuzvedums “Viens prāts ar otru” skanēs Rēzeknē, Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē, bet 3. oktobrī pirmo reizi kāds festivāla “ORGANismi” notikums būs piedzīvojams ārpus Rēzeknes – plkst.18.30 koncertuzvedums Rīgā atklās jauno Rīgas Stradiņa universitātes aulas koncertsezonu.

Koncertuzveduma “Viens prāts ar otru” pamatā ir Renāra Kaupera dziesmas bērniem jaunos aranžējumos, kurus izpilda pats autors, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērni un jaunieši, instrumentālā grupa Eināra Lipska vadībā un ērģelniece, festivāla “ORGANismi” mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna. Muzikālā uzveduma galvenā intriga būs tā pati: vai ērģeles var atskaņot arī Renāra Kaupera dziesmas? Koncertuzvedumu Latgales vēstniecībā GORS 2017. gada rudenī veidojusi radošā grupa: režija – Māra Zaļaiskalns, telpa – Daina Salmiņa, tērpi – Ināra Apele, horeogrāfija – Ilmārs Dreļs un Vineta Āboliņa, aranžijas – Ilona Rupaine, Einārs Lipskis, Dace Mangulsone, Guntars Poplavskis, gaismas – Ervīns Šaicāns, kormeistare – Anda Lipska. Uzvedumā līdzās Renāra Kaupera dziesmām skan arī Dmitrija Šostakoviča, Imanta Zemzara un Žorža Bizē mūzika.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, divu gadu laikā parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia iegāde” 2014. gadā, rosinot koncertzāles komandu un festivāla māksliniecisko vadītāju Ivetu Apkalnu, kuras dzimtā puse ir tieši Rēzekne, domāt par ērģeļmūzikas plašajām iespējām – ne tikai visdažādāko žanru un sastāvu mūzikas atskaņojumam, bet arī eksperimentiem, jaunu sadarbības formu un skanējuma meklējumiem. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas. Līdz šim ērģeles skanējušas kopā gan ar kamerorķestri, gan duetā ar klavierēm, tāpat ērģeļmūzikas improvizāciju spilgtinājusi laikmetīgā deja. Neiztrūkstoša festivāla sastāvdaļa un tieši Ivetas vēlme ir uzdevums, kurā piedalās bērni – pirmajā gadā tas bija veltījums Rainim, otrajā – iedvesmas avots rasts Džanni Rodāri pasakās, bet pērn – sadarbībā ar Renāru Kauperu. Festivāla idejas tiks turpinātas 2019. gada rudenī, tiekoties nu jau ceturtajā Starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā “ORGANismi”.

Biļetes uz 2. oktobra notikumu sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” biļešu sistēmās kasēs visā Latvijā un internetā, cena 10,00 un 12,00 € (GORS kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 30 % atlaide), bet uz 3. oktobra uzvedumu biļetes nopērkamas “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā, cena no 10,00 līdz 25,00 €.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.85451293sec.