Rēzeknē atklās mākslinieka Osvalda Zvejsalnieka gleznu izstādi «Gadiem pāri»

2019. gada 21. martā plkst. 15.00 norisināsies Osvalda Zvejsalnieka gleznu izstādes "Gadiem pāri" atklāšana Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)! Izstāde būs apskatāma līdz 20. aprīlim.

Svinot gleznotāja profesora Osvalda Zvejsalnieka 75. dzimšanas dienu, muzeja apmeklētājiem ir iespēja aplūkot jaunāko mākslinieka veikumu, kas radīts, esot plenēros tepat Latgalē un strādājot darbnīcā pie molberta. Iespaidu bagātība, ko deva pagājušā gada krāšņā vasara un garais rudens, ir iegūlusi audeklos krāsu slāņu un emociju piesātinājumā, realizējusies jubilejas izstādes versijā, lai aizvien no jauna izpaustu mākslas cienītājiem savu mīlestību uz glezniecību.

Gleznotājs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Rēzeknes Goda pilsonis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors Osvalds Zvejsalnieks aizvien aktīvi un enerģiski iesaistās dažādās kultūras aktivitātēs, sniedzot būtisku ieguldījumu mākslas izglītības, Latgales glezniecības un Latgales kultūras attīstības jomā. Osvalds Zvejsalnieks ir pieminekļa "Vienoti Latvijai" atjaunošanas darbu vadītājs, Latvijas atmodas virzītājs Rēzeknē un Latgalē, pateicoties viņam, izveidots Rēzeknes Mākslas nams ar pastāvīgo Latgales mākslinieku darbu ekspozīciju.

Mākslas zinātnieces Ingrīdas Burānes teikto par Meistara neizsīkstošo mīlestību pret mākslu un dabu var lasīt tikko izstādes vajadzībām iznākušajā bukletā: "Veids, kādā viņš kalpojis, gājis pretī pilnības meklējumiem visos glezniecības žanros, izzinājis amatu, kolorītu, kompozīciju, lai atrastu un izmantotu savu vien individuālo izteiksmes paleti, ir nodrošinājis viņa mākslai neatslābstošu skatītāju un profesionāļu interesi starptautiskās un pašmāju izstāžu zālēs, galerijās, muzejos; visur, kur viņš rīkojis savu darbu personālizstādes vai iekļāvies kopīgās skatēs. Un viņa gleznu sižeti vienmēr saistīti ar dabu, tās atklāsmi, caur ainavas nezūdošo skaistumu un varenību gadalaiku mijās vai ar ziedu, augu klātbūtni interjeru, kluso dabu skatījumos. Abas šīs filozofijas un jūtu piesātinātās Mūžības izteicējas – Māksla un Daba nav saprotams, kopjamas, atklājamas, skaidrojamas, saudzējamas, izdziedamas bez Mīlestības. Mīlestība spēj visu un tā palīdz, iedvesmo Osvaldu Zvejsalnieku radīt darbus, kas vairo pasaulē Skaistumu, Gaismu un Pilnību".

"Savā mākslā vienmēr esmu vēlējies parādīt Latgali," atzīst gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks, bet viņa sens draugs un līdzgaitnieks Jānis Streičs atceras:  "Jau no pašas pirmās iepazīšanās es Osvaldā ieraudzīju dedzīgu Latgales patriotu un tikai tad atklāju unikālu gleznotāju. Un tagad tas ir kopā: gan viņa mūžs Latgalei, gan izcilais gleznotāja talants, kas Latgali godā ceļ". Tieši ar šo vēlēšanos dot dzimtajai pusei no sevis, atdot tai godu darbā Osvalds Zvejsanieks nevis norobežojas vai "veido rāmjus", bet, gluži otrādi, atver durvis uz tautas dvēseli, tās saknēm un vērtībām.

Dzejniece Anna Rancāne pārdomās par to, kā mākslinieks izjūt Latgali, saka: "Osvalda Zvejsalnieka bildēs nekas nav pieticīgi brūngans vai pelēcīgs. Ja debesīs ir mākonis, tas noteikti ir sarkans vai lillā, logu palodas saules staros nokrāsojušās spilgti rožainas, jumti atplaukst krāšņā krāsu gammā. Krāsainā Krāslava līst kā ugunīga lava, deg Dagda, nokaitēti kvēlo Ludzas pils ķieģeļi, noslēpumaini mirdzinās vecās Rēzeknes ieliņu putekļi. Pāri visām šīm krāsu jukām iezīmējas baznīcas torņi kā stabila un droša dominante. Latgale viņa gleznās ir tāda kā nevienam - kā atzīst pats autors, viņš ir mēģinājis attēlot to, kas dzīvo latgaliešu tautasdziesmās, kuru smeldzei un trakajai līksmei nav līdzīgu. Laikam tāpēc viņa gleznās Latgales maigi apaļie pakalni griežas kā zemeslode, istabās gaiss ir zaļš no mirtēm".

Par savu skolotāju un plenēru biedru gleznotājs Jānis Plivda saka: "Man tika dota iespēja, kad pabeidzu Latvijas Mākslas akadēmiju: profesors Osvalds Zvejsalnieks uzaicināja piedalīties Latgalē rīkotajos plenēros. Vēl tagad atceros pirmos plenērus. Toreiz, vēl būdams "jauns un zaļš", centos pieslēgties gleznot blakus lieliem māksliniekiem, lai no viņiem varētu mācīties" un tālāk par vietas izvēli gleznošanai kopīgos sižetu meklējumos piebilst: "… ar Osvaldu Zvejsalnieku tās bija mazas, klusas ieliņas, vecas pilsētas mājas, žogu ieskauti pagalmi ar augļu dārziem". Sakrālo mirkli, kad audeklam pieskaras meistara ota, Jānis Plivda apraksta šādi: "Kad tas bija izdarīts (atrasta vieta gleznošanai), tad ātri vien tika uzlikta palete, audekls, saliktas krāsas, nopētīts gleznojamais objekts, tad mirklītis pārdomām un ātri vien tika iegleznota kompozīcija, ieklāts pagleznojums. Tas viss tika darīts ātri, ka sākumā pat izbrīnījos. Ar drošiem otas triepieniem tika ieklāti laukumi, kur galvenā nozīme bija likta uz darba kopformu un krāsu saderību. Es esmu priecīgs, ka man ir bijusi tā iespēja mācīties pie profesora Osvalda Zvejsalnieka. Būt kopā plenēros, sekot un vērot, kā top kāds no plenēra darbiem".

Osvalds Zvejsalnieks aizvien ir juties atbildīgs par to, kā izskan Latgales vārds mākslas kopainā, vērojis jaunāko kolēģu gaitas un paveikto. Esot dāsns savos izteiksmes līdzekļos gan mākslā, gan valodā, gan darbos, iedvesmo un virza savus audzēkņus, ļaujot viņiem būt pašiem.

Gleznotājas Agras Ritiņas teiktais izstādes bukletā par savu skolotāju un kolēģi Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā un radošajā dzīvē: "Viņš redz kādai ir jābūt Latgales glezniecībai un uzņemas aizbildņa lomu pār tiem, kas atbilst viņa redzējumam. Aizbildniecība nav norādīšana, kā jāglezno, tā ir ieteikta piedalīšanās plenērā vai izstādē. Katrs pats veido savu ceļu!"

Pavisam nesen gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks saņēma Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2018" par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā. Lai spēks un enerģija Meistaram darboties arī turpmāk un palikt uzticīgam savai pārliecībai mākslā un dzīvē!

Osvalds Zvejsalnieks dzimis 1944. gada 21. martā Varakļānos, 1971. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju, kopš 1976. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. No 1970. gada strādā Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā, vēlāk ir Rēzeknes mākslas koledžas direktors un Mākslas akadēmijas Rēzeknes filiāles vadītājs. Šobrīd – Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors, Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles profesors.

Kopš 1971. gada piedalījies vairāk kā 60 novada, valsts un starptautiskajās mākslas izstādēs, sarīkojis ap 20 personālizstādēm, regulāri piedalās starptautiskajos plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Atklāšanas pasākumā ieeja – brīva.

Izstādes darba laiks: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no plkst. 10.00–18.00, svētdien, pirmdien – slēgta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45356011sec.