«Latvijas Goda aplis» ar vērienīgām svinībām piestās Gulbenes 90 gadu jubilejā

Latvijas simtgades svinēšanas festivāls “Latvijas Goda aplis” apceļo un godina valsts novadus. Šajā nedēļas nogalē, 25. februārī, tas piestās Gulbenes novadā, kur notiks Gulbenes pilsētas 90 gadu jubilejas svinības un notiks krāšņa gaismas parāde “Gaismas slepenā dzīve”.

Gulbenes dzimšanas dienas pasākumi, kam dots kopnosaukums “Bez desmit simts”, sāksies pulksten 16.00, kad kultūras centrā, O. Kalpaka ielā 60, tiks atklāta foto izstāde “Gulbenei 90”. Tā tapusi sadarbojoties Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejam, Gulbenes kultūras centram un Gulbenes mākslas skolai.

Pulksten 16.15 turpat sāksies projekta “Darini savu tautastērpu” noslēguma pasākums. Vēl 2014. gadā Gulbenes kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” dalībnieces ar Gulbenes novada atbalstu izveidoja rokdarba prasmju apgūšanas grupu “Darini savu tautastērpu” un uzsāka latviešu tautastērpu darināšanu bez iepriekšējas pieredzes un zināšanām par aušanu un rokdarbiem. Apzinot savu patību, katra dalībniece izvēlējās sev atbilstošu Latvijas novada tautas tērpu, uzzināja tā valkāšanas tradīcijas un apguva darināšanas prasmes. Lielākais gandarījums par notiekošo procesu ir tas, ka tērps tiešām darināts pašas rokām. Projekta noslēguma pasākumā tiks cildināti latviešu tautastērpi un daudzinātas to darinātājas. Pasākumu muzikāli papilinās Jaungulbenes postfolkloras grupa “Dadzes”.

Pulksten 18.00 kultūras centrā uzstāsies visā Latvijā atzinību guvusī etno mūzikas grupa “Tautumeitas”, uz kuras koncertu gan ieejas kartes jau atradušas savus īpašniekus. “Tautumeitas” sāka ar tradicionālās mūzikas dziedāšanu, mēģinot pietuvoties un atdarināt teicējas, taču, jo tuvāk viņas gāja dziesmām, jo tuvāk dziesmas nāca pie viņām, kamēr šķita dabiski tās apvienot ar visu pārējo, kas šajā pasaulē jau dzirdēts un sajusts kā savs. Tagad viņas tautasdziesmas izspēlē, izmantojot balsis un tembrāli piesaistošus instrumentus, skanējumā ietverot arī savus uzskatus par laiku, telpu un tautumeitas izjūtām tajos. Pēc koncerta tiks pasniegta svētku kūka.

Pulksten 19.00 pie kultūras centra sāksies un turpat pilsētas centrālajā skvērā turpināsies “Latvijas Goda apļa” gaismas parāde “Gaismas slepenā dzīve”, kas bija publikas populārākais objekts 2014. gada gaismas festivālā “Staro Rīga”. Gaismas parāde ir unikāla līdzdalības akcija, kurā pilsētas iedzīvotāji kopā ar gaismu tēliem veido savu gaismas “slepeno stāstu”. Dienas gaismai satumstot, pilsēta atdzīvojas – tā atplaukst spožās gaismās. Taču, kas notiek ar pilsētas gaismu tad, kad visi aizgājuši gulēt un iestājas nakts? Ko gaismas ģimene dara nakts tumšajās stundās? Gaismas parādes laikā pilsētas aizmigusī gaisma visā savā spožumā iznāk pilsētā, lai sarīkotu ballīti un atklātu savas slepenās dzīves stāstu. Gaismas ģimenes locekļi ir Mazā spuldzīte, Gaismas mamma, Gaismas tētis, Gaismas līgava un Gaismas astoņkājis, kuri aicina ikvienu noskatīties neparasto, urbāno parādi. Gaismas ģimenes ballīte Gulbenē norisināsies līdz pat pulksten 22.00.

Tikmēr vēl pulksten 20.00 parādei ar krāšņu vērienu pievienosies pilsētas svētku uguņošana. Visos pasākumos ieeja būs bez maksas. Šīs reizes “Latvijas Goda apļa” Goda saimnieks būs Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Vējiņš.

Pasākumu rīko biedrība “Staro 100” sadarbībā ar Gulbenes novada domi, Gulbenes pilsētas pārvaldi un Gulbenes kultūras centru. Plašāka informācija atrodama festivāla “Latvijas Goda aplis” mājas lapā godaaplis.lv. Nākamais pasākums notiks 10. martā Līvānu novadā.

Festivāls “Latvijas Goda aplis” ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas jau kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām un aicinot pievienoties ikvienu interesentu un pašmāju kultūras cienītāju. Festivāls turpināsies līdz pat šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā “Staro Rīga”. Attiecīgi arī “Latvijas Goda apļa” pieturvietās tiek ieskicētas gaismu festivāla vizualizācijas, radot vēl emocionāli pacilājošāku noskaņu. Ikvienam saimniekam vai saimniecei vēl ir iespēja kļūt par Goda saimnieku vai Goda saimnieci, aicinot “Latvijas Goda apli” paciemoties un svinēt valsts simtgadi arī savā pusē.

Festivālu “Latvijas Goda aplis” rīko biedrība “Staro 100” sadarbībā ar novadu pašvaldībām, kultūras centriem un namiem, nevalstiskām organizācijām, novadu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju. Festivāla rīkošanu līdzfinansē Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14735103sec.