Aktīvā atpūta ārzemēs – ko ņemt vērā?

Latvijas ziemas sporta veidu piekritēji jau iecienījuši aktīvo atpūtu ārzemēs, un arvien vairāk atpūtnieku, dodoties slēpot vai snovot citās valstīs, līdzi ņem visu ģimeni. Arī slēpošanas kūrorti attīstās un biežāk cenšas piedāvāt iespējas līdzbraucējiem, kuri aktīvo atpūtu nav tik ļoti iemīļojuši, kā arī bērniem, kuri var iesaistīties citās aktivitātēs, kamēr vecāki netraucēti uzņem svaigo kalnu gaisu.
Galamērķa noteikšana
Pirmais solis pretim aktīvās atpūtas braucienam ir izvēlēties piemērotāko galamērķi, kas sniegs atpūtas iespējas visiem līdzbraucējiem. Vieni no Latvijā pieprasītākajiem galamērķiem aktīvās atpūtas tūrismam atrodas Francijā, Itālijā un Andorā.
Francijas kūrorti būs vairāk piemēroti tiem, kuri vēlas ceļojuma laikā baudīt izsmalcinātus franču sierus un vīnus, kā arī pēc dienas uz kalna nodoties kādai aktīvai izklaidei. Tieši francūži izdomāja izteicienu Apres Ski, kas ir īpašs apzīmējums slēpošanas kūrortos ar nozīmi „izklaide pēc slēpošanas”. Baseinu, dubļu vannu un masāžu apmeklējums ir īsti franču gaumē.
Uz Itāliju ieteicams doties atpūtniekiem, kuri novērtē itāļu krāšņo kultūru. Liela daļa kūrortu viesnīcu ir saglabājušas tradicionālo kalnu mājiņu izskatu, tomēr iekārtojums gan ir mūsdienīgs. Itālijā noteikti ir vērts ļauties gastronomiskiem priekiem – gardi sieri, tradicionālie vīni un, protams, picas un pastas, taču jo īpaši itāļi lepojas ar savu kafijas kultūru.
Andora ir salīdzinoši jauna virsotne slēpošanas ainavā. Tā ir maza slēpošanas pērle, ko ne visi atklājuši, tāpēc kūrortos ir mazāk drūzmas un vairāk relaksējošas atpūtas. Andoras atrašanās starp Franciju un Spāniju izpaužas arī vietējā kultūrā. Ja viesnīcas iekārtotas gan franču, gan katalāņu stilā, tad ēdienu piedāvājumā gan lielāku mīlestību bauda tieši katalāņu virtuve. Andora ir pazīstama ar plašajām beznodokļu (duty-free) iepirkšanās iespējām, tāpēc šis galamērķis patiks arī neslēpotājiem.
„Aktīvās atpūtas ceļojumi jau iekarojuši īpašu vietu mūsu galamērķu vidū. Vieniem tā ir iespēja no sirds nodoties aktīvai atpūtai, bet citiem – atgūt elpu ikdienas ritmā, pavadot laiku kopā ar ģimeni. Jāatceras, ka aktīvās atpūtas braucienus īpašus padara tas, kas nav pieejams tepat mūsmājās: kalnu slēpošanas trases ar elpu aizraujošām ainavām, kalnu ciematiņu šarms un praktiski garantēts sniegs un laikapstākļi,” atzīmē Novatours vadītājs Leonīds Močeņovs.
Bērni
Pēdējos gados arvien vairāk atpūtnieku izvēlas doties ceļojumā kopā ar visu ģimeni, tādēļ, plānojot atpūtas braucienu uz kalniem, ir svarīgi saprast katra ģimenes locekļa vajadzības un intereses. Atpūtas piedāvājumi arvien attīstās un iespējas ģimenēm ar bērniem kļūst tikai plašākas. Kūrortos tiek domāts par dažāda vecuma bērnu vajadzībām un interesēm. Ja vecāki vēlas visu dienu pavadīt uz kalna, tad jāmeklē atpūtas vieta, kurā būtu arī bērnu slēpošanas vai snovborda skola, kur instruktoru pavadībā bērni varēs attīstīt savas sportiskās prasmes, savukārt vecākiem būs brīva diena, lai divatā izslēpotos. Mazākus bērnus vecāki var atstāt profesionālu auklīšu apgādībā, kamēr paši pavada dienu slēpošanas trasē. Ja kāds no vecākiem tomēr nav kaislīgs slēpotājs vai snovotājs, tad jāizvērtē, kādas ir atpūtas iespējas līdzbraucējiem. Daudzi slēpošanas kūrorti piedāvā apmeklēt dienas SPA, baseinus vai masāžas, kā arī ekskursijas, iepirkšanos un izbraucienus ar sniega motociklu vai pat suņu pajūgu.
Līdzbraucēji
Dodoties aktīvās atpūtas ceļojumā ar draugu kompāniju vai ģimeni, ne vienmēr visi būs patiesi aktīvās atpūtas entuziasti, tādēļ kūrorti piedāvā arī dažādas citas izklaides un atpūtas iespējas. Dabas baudītājiem patiks dažādi pārgājieni un ekskursijas pa kalnu takām. Noteikti ir vērts doties pārgājienā ar sniega kurpēm, kas atgādina pie kājām piesietas tenisa raketes. Kūrorti parasti sagatavo vairākus maršrutus, piemērotus atšķirīgai fiziskajai sagatavotībai un izturībai. Tāpat tiek piedāvāta arī slēpošana pa kalnu takām un līdzenumiem ar distanču slēpēm. Daudzos kūrortos ir ierīkotas slidotavas, kas atvērtas gan publiskai slidošanai, gan arī hokeja spēles faniem.
Īpaši pieprasīta izklaide ir izbraukumi ar suņu pajūgu. Tas ir unikāls veids, kādā pieredzēt ziemu, sniegu un Alpu kalnus. Praktiskāki ir izbraukumi ar romantisko zirgu pajūgu, jo pats pajūgs ir lielāks, un tas ir piemērots vairākiem cilvēkiem. Brauciens ar zirgu pajūgu pa sniegotu mežu takām liks sajusties kā krāšņā ziemas pasakā un ļaus baudīt pasakainos ziemas skatus, kā arī tā būs piemērota pēcpusdienas atpūta pēc aktīvi pavadītām stundām slēpošanas trasē.
Īpašais ziemas kūrortu piedāvājums ir vakariņas namiņos kalnu virsotnēs, kur gardiem ēdieniem klātais galds atrodas gandrīz zem klajas debess. Vietējos ēdienus var pagatavot arī paši no zemnieku produktiem, kas pieejami zemnieku tirdziņos kalnu pakājē. Iespējas ir daudz un dažādas, atliek vien izvēlēties piemērotāko.
Inventārs un tā pārvadāšana
Aktīvās atpūtas ceļojuma viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir sporta inventārs. Pat, ja dodies slēpot vienu reizi gadā, ieteicams iegādāties vismaz savus slēpošanas vai snovošanas zābakus. Zābaku iegāde jāuztver pietiekami nopietni, jo neatbilstoši zābaki var sabojāt visu atpūtu. Ļoti svarīgi, lai zābaki būtu ērti, silti, atbilstu īpašnieka parametriem, sagatavotības līmenim un nenoberztu kājas jau pirmajā ceļojuma dienā. Pirms ceļojuma ieteicams pārbaudīt sava inventāra stāvokli – vai stiprinājumi ir pareizi noregulēti un strādā. Vēlams savas slēpes vai sniega dēli nodot apkopes servisā, kur to atbilstoši sagatavos – uzasinās kantes, pārbaudīs un sakops slīdvirsmu, lai, dodoties uz kalnu, vari būt pārliecināts, ka inventārs ir darba kārtībā.
Ja personīgā slēpošanas inventāra nav, tad aktīvās atpūtas ceļojumā slēpes droši var nomāt uz vietas. Pirms došanās ceļā ieteicams noskaidrot, kādi iznomātāji darbojas izvēlētajā kūrortā un jau laikus izdomāt, kāda modeļa slēpes vai sniega dēli labāk vēlētos nomāt. Pastāv arī iespēja sporta inventāru ceļojumam iznomāt tepat Latvijā, un, piemēram, Novatours to pārvadā bezmaksas. „Bieži vien ir izdevīgāk inventāru iznomāt Latvijā. Rīgā tiek piedāvāts labas kvalitātes ziemas sporta inventārs, kā arī Latvijas speciālisti ir gana zinoši par inventāru un tā specifiku. Latvijā būs vieglāk konsultēties ar speciālistiem par piemērotākā inventāra izvēli, nekā atpūtas kūrortos ārzemēs. Ceļojot ar lidmašīnu, jāņem vērā, ka sporta inventāra pārvadāšanas noteikumi atšķiras no standarta bagāžas noteikumiem un arī maksā atšķirīgi, tāpēc uzmanīgi jāizvērtē, kas ir izdevīgāk,” skaidro sporta preču veikala SKI BOX vadītājs Dzintars Lerhis.
Inventāru ieteicams pārvadāt tam paredzētās somās, piemēram, slēpēm pieejami divvietīgi slēpju maisi. Lai inventāra pārvietošana būtu pēc iespējas ērtāka, vislabāk to sadalīt vismaz divās somās, no kurām viena ir mugursoma. Slēpošanas vai snovošanas zābaki būs piemērota vieta ziemas sporta brillēm, jo tie ir pietiekami izturīgi, lai brilles lidojuma laikā netiktu bojātas.
Apdrošināšana
Lai arī ceļojumā vēlamies doties ar patīkamām domām par gaidāmo atpūtu, jāņem vērā arī iespējamie riski, kas ārzemēs varētu sagādāt nepatīkamus pārsteigumus – fiziskas traumas, saindēšanās ar ēdienu, bagāžas vai dokumentu nozaudēšana un citi. Tādēļ katra ceļotāja somā ir jābūt apdrošināšanas polisei.
„Veselības aprūpes un ceļojuma dokumentu apdrošināšana ir jebkuras ceļojuma apdrošināšanas pamats, jo, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, tas var radīt lielus izdevumus. Aktīvās atpūtas ceļojumos svarīgi apdrošināšanas segumā iekļaut arī civiltiesiskās apdrošināšanas risku. Tādā veidā var sevi pasargāt no neparedzētiem izdevumiem gadījumos, ja nodarīts kaitējums trešajai personai, piemēram, slēpojot uz kalna notiek sadursme ar citu slēpotāju, kā rezultātā tiek nodarīts kaitējums slēpošanas aprīkojumam,” stāsta apdrošināšanas akciju sabiedrības „Gjensidige Baltic” personu apdrošināšanas nodaļas pārstāvis Ainārs Lazda.

Par „Novatours”
„Novatours” ir vadošais tūroperators Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kura kapitāls un finanšu resursu avoti atrodas Baltijas valstīs un ASV, kas nodrošina šodien iegādāto pakalpojumu stabilitāti arī nākotnē. Tūroperators organizē brīvdienu un ekskursiju braucienus ar čarterlidojumiem. „Novatours” garantē kvalitatīvus, uzticamus un drošus ceļojumu risinājumus pat uz vistālākajiem galamērķiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42939401sec.