Kāda ir patiesība par lidojuma drošību?

Ikvienam ir zināms cilvēks, kam ir bail lidot. Protams, tā sajūta, ka esi gaisā un jebkas var notikt, ir biedējoša. Taču cik pamatotas ir šīs bailes? Kāda ir iespēja, ka lidojuma laikā ar jums kaut kas notiks? Lūk, pāris fakti par lidojumu drošību.

1. Piecpadsmit svarīgās minūtes

Pirmkārt, ir būtiski atcerēties, ka ceļošana lidmašīnā ir viens no drošākajiem pārvietošanās veidiem, ja ne pats drošākais. Aviokatastrofas notiek ārkārtīgi reti. Pēc statistikas, cilvēks varētu ceļot lidmašīnā 123 000 gadu garumā pirms lidmašīna piedzīvotu katastrofu. Tāpat vērā jāņem fakts, ka vairāk nekā 4/5 aviokatastrofu notiek nosēšanās vai pacelšanās laikā, tādēļ, kā norāda eksperti, uztraukties vajag tikai pirmās 5 - 10 minūtes lidmašīnai paceļoties un uzņemot augstumu, kā arī lidojuma beigās - nosēžoties. Brīdī, kad lidmašīna ir kruīza kontrolē, esat drošāk nekā savās mājās.

Statistiski ir lielāka iespēja kājāmgājējam ciest autokatastrofā nekā lidojot piedzīvot lidmašīnas avāriju.

2. Turbulence pieņemas spēkā

Ja jums šķiet, ka lidojumi pēdējā laikā kļūst aizvien nelīdzenāki, tā, visticamāk, nav tikai jūsu iztēle. Kā atzīst eksperti, 21. gadsimta vidū transatlantisko lidojumu laikā iespēja iekļūt gaisa bedru zonā var pieaugt par 10–40 %. Turbulences intensitātes pieaugums tiek skaidrots ar oglekļa dioksīda daudzuma palielināšanos atmosfērā.

3. Piloti bieži aizmieg pie lidmašīnas vadības svirām

Lidojumi mēdz būt ilgi un nogurdinoši. Tādēļ brīdī, kad jūs nespējat atturēties no kārdinājuma nosnausties, paturiet prātā, ka līdzīgi var rīkoties arī lidmašīnas piloti. Kā noskaidrots Lielbritānijas Civilās aviācijas aģentūras pētījumā, vismaz puse britu pilotu lidojuma laikā aizmiguši, turklāt daži no viņiem atmostoties pamanījuši, ka arī viņu kolēģi ir miega varā. Bet esiet mierīgi - lidmašīna lido autopilotā un pat pilotam guļot nekas īsti nevar notikt. Ja lidmašīna sāks strauji samazināt ātrumu, kontroles panelis "iedegsies" sarkans un būs brīdinājuma skaņas, kas noteikti pilotus pamodinās.

4. Vislabākās sēdvietas – pirmajās piecās rindās pirms izejas

Analizējot aviokatastrofas, pētnieki ir noskaidrojuši, ka pasažieriem, kuri sēž piecas vai vairāk rindas aiz salona izejas, ārkārtas situācijā ir mazāka iespēja izkļūt no lidmašīnas. Tādēļ vērts paskaitīt rindas un izvēlēties sēdvietas tuvāk kādai no izejām, kā arī labi iegaumēt ceļu, kā nokļūt līdz tai ārkārtas situācijā.

5. Jums var būt tikai 90 sekundes, lai pamestu degošu lidmašīnu

Lūdzu, aizmirstiet par bagāžas glābšanu brīdī, ja nepieciešams izkļūt no degošas lidmašīnas. Kā liecina aviācijas eksperti, pietiek ar pusotru minūti, lai uguns izplestos pa visu aviolainera salonu. Īpaši piesardzīgiem un drošību mīlošiem ceļotājiem tiek ieteikts valkāt kokvilnas apģērbu, jo sintētika ir vieglāk uzliesmojošs materiāls un var būt par cēloni smagiem apdegumiem.

6. Lidmašīnas var būt īsti baktēriju perēkļi

Milzīgā aviolīniju pasažieru skaita un ierobežotu laika resursu dēļ apkalpes locekļiem bieži vien neizdodas ievērot visas higiēnas prasības, tīrot lidmašīnas salonu. Tādēļ nav brīnums, ka aviolaineros mīt veselas baktēriju kolonijas. Netīrākās vietas lidmašīnas salonā ir kabatas sēdekļu aizmugurē, ēdienu paplātes un segas, kuras atsevišķos gadījumos netiek mazgātas vispār. Baktēriju perēkļi atrodami arī uz tualetes durvju rokturiem un sēdekļu balstiem.

7. Turbulence var izrādīties sāpīga

Patiesībā lidmašīnu pasažieri visbiežāk ievainojumus gūst tieši turbulences dēļ, nevis aviokatastrofu laikā. Nereti pēc gaisa bedru zonas šķērsošanas izmētāti pa salonu tiek ne vien nenostiprinātie priekšmeti, bet arī paši ceļotāji.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.154737sec.