Eksperts: “Rudzu maize baro zarnu traktu no abām pusēm!”

Lai atzīmētu Latvijas Maiznieku biedrības 25. jubileju, jau 7. septembrī izstādē “Riga Food 2018” Ķīpsalā notiks simpozijs “100 iemesli, kāpēc jāēd maize”, kurā maizes eksperti un dietologi kliedēs mītus par maizi, bet Latvijas labākie šefpavāri parādīs, kā maizi iekļaut katrā ēdienreizē.

Simpozijā “100 iemesli, kāpēc jāēd maize” izstādē “Riga Food 2018” diskutēs diētas ārsti Andis Brēmanis, Lolita Neimane un Atis Tupiņš, Latvijas Universitātes (LU) profesors Valdis Segliņš, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Daiga Kunkulberga, LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Jānis Liepiņš, “Rīgas dzirnavnieka” direktore Anita Skudra un maizes amata meistare, “Puratos Latvia” tehnoloģe Linda Bekmane.

Moderatora Valda Meldera vadībā eksperti spriedīs par maizes vēsturisko, emocionālo un kultūras mantojuma vērtību, maizes kā veselīga produkta nozīmi ikdienā un ar objektīviem un zinātniski pamatotiem faktiem kliedēs negatīvos pieņēmumus par maizi. Ar videoprezentāciju simpozijā piedalīsies arī LU asociētā profesore Ida Jākobsone un profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

“Tas ir tāpat kā ar to sievu, kas vīram teica: “Ja es būtu tikai uz tevi paļāvusies, tad mums arī bērnu nebūtu!” Kuņģa un zarnu trakts nevar paļauties tikai uz asinsapgādi, jo 60 % enerģijas tiek uzņemti no lūmena puses ar šķiedrvielu palīdzību. Tādēļ ir svarīgi ēst maizīti – rupjmaize ir īpaši bagātīgs šķiedrvielu avots. Gaļa, cukurs un piens jau nebaro no iekšpuses, bet maizīte gan!” pārliecinoši apgalvo profesors Danilāns. Tāpat gastroenterologs uzsver, ka maizē atrodamās šķiedrvielas ir nozīmīgas arī asinsritei un stiprina galvas, aknu, ādas u. c. asinsvadus, ļaujot mums labāk domāt un izskatīties skaistākiem.

Jāapēd arī garoziņa!

Lai gan ir daudzi, kam rupjmaizes garoziņa negaršo vai šķiet pārāk cieta, tomēr ir vērts ar to pacīnīties. “Spļaujiet savā kuņģī uz čūlas, un čūla sadzīs labāk!” saka profesors Danilāns, “Ļoti vērtīga ir rupjmaizes garoziņa, kuru ir labi košļāt, lai palīdzētu izdalīties siekalām, – arī tās stiprina kuņģa un zarnu traktu no iekšienes, dziedē kuņģa čūlas un iekaisumus.”

Pavāru meistarklase – mūsdienīgi ēdieni ar maizi

Simpozijā notiks arī pavāru meistarklase “Maize brokastīs, pusdienās un vakariņās – viegli, sātīgi, gardi, veselīgi un radoši!” Tajā restorānu servisa skolas un restorāna “Ferma” vadītājs un īpašnieks Māris Astičs, restorāna “Vairāk saules” šefpavārs un vadītājs Tomass Godiņš un restorāna “Ferma” konditore Airita Jurcika demonstrēs, kā no maizes pagatavot mūsdienīgus ēdienus katrai dienas ēdienreizei.

Rudzu maize – Latvijas sirdsmaize

Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) Latvijas simtgades gadā īpašu uzmanību pievērš rupjmaizei un jau kopš gada sākuma aptaujā iedzīvotājus, meklējot 100 iemeslus, kāpēc ēst maizi un, it īpaši, rudzu rupjmaizi. Viena no atbildēm kļuvusi par LMB saukli – “Rudzu maize ir Latvijas sirds maize!”

Tas ir trāpīgi, jo norāda gan uz rudzu maizes emocionālo vērtību un īpašo vietu latvietības kodā, gan uz tās veselīgumu, tai skaitā labvēlīgo ietekmi uz asinsriti. Visi 100 iemesli tiks apkopoti un prezentēti LMB ekspozīcijā, kas būs atrodama Latvijas nacionālajā kopstendā izstādē “Riga Food 2018” no 5. līdz 8. septembrim Ķīpsalā.

Visās izstādes “Riga Food 2018” dienās Izstāžu centra Ķīpsalā vestibilā varēs aplūkot arī maizes gleznas, kas tapušas par godu LMB 25. jubilejas gadam – “Maize mākslā Latvijai”.

Latvijas Maiznieku biedrība ir Latvijā vienīgā brīvprātīga profesionālā organizācija, kuru vieno interese par maizes ražošanas nozares attīstību un kopīga sadarbība maizes ražotāju interešu aizstāvībai un pārstāvībai. Jau 25 gadus LMB apvieno maizniekus un popularizē maizes tradīcijas Latvijā.

Simpoziju “100 iemesli, kāpēc jāēd maize” atbalsta Zemkopības ministrija, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1, Vācijas un Baltijas tirdzniecības kamera.

Kā zināms, no 5. līdz 8. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks Baltijas nozīmīgākais pārtikas nozares notikums – izstāde “Riga Food 2018”, kuras piedāvājumā ir vērienīga nozares uzņēmumu un organizāciju ekspozīcija, meistaru un pārtikas produktu konkursi, aizraujoši šovi, izglītojošas meistarklases un degustācijas. ”Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv;

sociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafood

Izstādes darbalaiks:

Profesionāļu diena

5. septembris 10.00–18.00

Apmeklētājiem

6.–7. septembris 10.00–19.00

8. septembris 10.00–17.00

Biļešu cenas:

5. septembrī (Profesionāļu dienā)

Ieejas biļete – 10 €

Pārtikas nozares profesionāļiem, aizpildot anketu un atstājot savu vizītkarti – 5,00 €

6.–8. septembrī

Ieejas biļete – 5 €

Skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem – 4,00 €

Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 2 bērni līdz 18 gadu vecumam) – 13 €

Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas

Grupas (10+) ieejas biļete skolēniem, studentiem – 3,00 €

Autostāvvieta – 5,00 €

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21422505sec.