4 ieteikumi, kā sagatavot savu viedtālruni ceļojumam

Ko darīt ar viedtālruni, ja plānojam doties brīvdienu ceļojumā - ņemt līdzi uzticamo palīgu vai labāk atstāt mājās, lai nebūtu lieku tēriņu par mobilo sakaru izmantošanu viesabonēšanā?

Protams, lielā mērā šis lēmums ir atkarīgs no galamērķa un ieplānotajām aktivitātēm. Taču ir vairāki svarīgi pamatprincipi, kuri būtu jāievēro ikvienam ceļotājam, skaidro mobilā operatora BITE Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Oksana Stankeviča.

#1 Noskaidro visus informāciju par mobilo sakaru un interneta pieejamību galamērķī

Ja plāno ceļot pa Eiropas valstīm, pārliecinies, ka uz tām attiecas regulējums "Viesabonē kā mājās", proti, zvani, īsziņas un mobilais internets ir pieejams par to pašu cenu kā Latvijā. Par mobilo sakaru lietošanu viesabonēšanā būs jāpiemaksā Šveicē, Monako, Andorā u.c. valstīs, kas neietilpst Eiropas Savienībā (ES) un Eiropas Ekonomiskajā zonā (EEZ). Savukārt par "mājas tarifiem" mobilie sakari būs pieejami visās 28 ES valstīs un trīs EEZ valstīs – Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā.

Dodoties ārpus Eiropas, piemēram, uz ASV, Austrāliju, Ķīnu, savlaicīgi iepazīsties ar sava mobilo sakaru operatora tarifu plānu piedāvājumu un izvēlies saviem mobilo sakaru lietošanas paradumiem piemērotāko. Tāpat noskaidro, vai tavs telefons atbalsta konkrētās valsts mobilā tīkla frekvences. Ja tā nav, vari nopirkt lētu viedtālruni, kas tās atbalsta, vai iznomāt piemērotu ierīci galamērķī.

Ja tava mobilā operatora piedāvātie tarifi viesabonēšanai konkrētajā valstī (pakalpojumu cenas dažādās zemēs var būt atšķirīgas) šķiet pārāk dārgi, iespējams, izdevīgāk ir iegādāties starptautisku tūristiem domātu priekšapmaksas karti (Travel SIM card). Savukārt, uzturoties šajā valstī ilgāku laiku, piemēram, pāris mēnešus, ir vērts apsvērt iespēju izmantot kāda vietējā operatora pieslēgumu.  

Neaizmirsti, ka, ceļojot pa Eiropu, īpaši uzmanīgam jābūt pierobežas zonās, jo modernās ierīces vienmēr meklē spēcīgāko tīklu, kuram pieslēgties. Piemēram, Vācijas un Šveices pierobežā, mobilais telefons var pieslēgties kāda Šveices operatora tīklam, radot papildu izmaksas, jo tā nav ES dalībvalsts. Līdzīga situācija var izveidoties arī Francijas un Monako pierobežā. Lai no tā izvairītos, Stankeviča iesaka iestatīt manuālu tīkla izvēles režīmu.

#2 Lieto datus taupīgi - samazini "neredzamo" patēriņu, atslēdz visu lieko

Teju neviens tarifu plāns neparedz bezlimita datu lietošanu arī Eiropas valstīs, uz kurām attiecas regulējums "Viesabonē kā mājās", tādēļ taupīgai interneta lietošanai ceļojuma laikā ir ļoti būtiska nozīme.

Izceļojot no valsts pat uz īsu brīdi, ir vērts atslēgt telefonā automātiskos atjauninājumus, sinhronizāciju, video, audio atskaņošanu un lejupielādēšanu. Savukārt, ja ceļojuma laikā nevēlies izmantot internetu, jāatslēdz ne tikai datu pārraide, bet arī ierīces piekļuve 4G tīklam. Pēdējais ir ļoti būtiski, jo, to neizdarot, telefons aptuveni reizi stundā mēģinās pieslēgties tīklam pat tad, ja būs atslēgts internets, norāda BITES pārstāve.

Taupīt datus viesabonēšanā palīdz arī bezvadu internets (Wi-Fi), kas viesnīcās un dažādās sabiedriskās vietās tas parasti pieejams bez maksas. Tāpēc noskaidro, cik plaši šis pakalpojums ir pieejams galamērķī un kādi ir tā lietošanas nosacījumi.

#3 Lejupielādē aplikācijas un saturu, kuru izmantosi bezsaistes režīmā

Ja ārvalstīs mobilos sakarus lietosi taupīgi, apdomā, kā sazināsies ar tuviniekiem un draugiem. Piemēram, ja esi iecienījis saziņas aplikācijas, piemēram, "Whatsapp" vai "Skype", pārliecinies, ka tās savos telefonos un datoros ir instalējuši un prot izmantot visi tev svarīgie cilvēki.

Drošāk un ērtāk ir ceļot ar karti. Atceries, ka viedierīcēm piemērotās "Google Maps" un "Apple Maps" kartes darbojas arī bezsaistes režīmā. Šajā režīmā var lietot arī dažādās mobilajās aplikācijās, piemēram, "HERE WeGo", pieejamās kartes. Atrodi visas nepieciešamās kartes un lejupielādē tās telefonā vai planšetē pirms ceļojuma.

Ja ikdienā viedtālruni lieto izklaidei, pirms brauciena lejupielādē tajā arī visu, kas šķiet vajadzīgs labai laika pavadīšanai – mūzikas ierakstus, filmas utt.

#4 Parūpējies par lādētāju un tehniskiem sīkumiem

Noskaidro, kāda veida kontaktligzdas lieto tava ceļojuma galamērķī (pat Eiropā ir vairāki varianti), un nopērc piemērotu adapteri. Ja neesi to izdarījis savlaicīgi, ņem vērā, ka šo ierīci var iegādāties lidostās.

Pārskati kalendāra un modinātāja iestatījumus, īpaši tad, ja ceļo ļoti tālu. Lai arī viedtālrunis automātiski piemērojas laika joslai, kalendārs un modinātājs var palikt piesaistīti "mājas laikam" un aktivizēties visnotaļ nepiemērotos brīžos.

Tāpat atceries – ja, nonākot galamērķī, ierīce nepieslēdzas mobilajam tīklam automātiski, tā ir jārestartē un tai ir jāiestata manuāla tīkla meklēšana, jānomaina tīkla režīms uz 2G vai 2G/3G. Ja manuāli izvēlētā operatora tīklam pievienoties neizdodas, minētās darbības jāveic atkārtoti.

Mobilie sakari ārvalstīs ne vienmēr ir lēti, tādēļ, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, ir precīzi jānoskaidro iespējas ceļojuma galamērķī, telefona specifikācija un nosacījumi, ko konkrētā situācijā paredz līgums ar mobilo sakaru operatoru. Tāpat, izceļojot no mītnes valsts, obligāti jāpievērš uzmanība visām informatīvajām īsziņām, ko sūta mobilo sakaru operators, uzsver Stankeviča.

Protams, vienmēr ir iespēja viedtālruni vienkārši atstāt mājās un izbaudīt brīvdienas prom no visiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 20.04.2024 Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15566707sec.