TOP6 izplatītas kļūdas, kas kavē jaunas valodas apguvi

Valodu zināšanas ir liela bagātība, kas palīdz gan veiksmīgas karjeras veidošanā, gan paplašina personīgos apvāršņus ceļojot un satiekot jaunus cilvēkus. Svešvalodas apguve prasa gan lielu pacietību, gan pašdisciplīnu un laika resursus. Taču pat tad progress nereti ir lēns. Bailes kļūdīties, pārlieka koncentrēšanās uz gramatiku vai latviešiem tik raksturīgā izvairīšanās valodu likt lietā – lūk sešas izplatītas kļūdas, ko cilvēki pieļauj, apgūstot jaunu valodu, un daži noderīgi padomi, kā tās pārvarēt.

Pašanalīzes trūkums

Mūsu prāts ne vienmēr darbojas visiem vienādi – vienam atmiņā paliek jauni spilgti izteicieni no filmas, citam – izlasītais, vēl kādam vārdu krājuma paplašināšanā palīdz asociāciju veidošana vai apgūstamo vārdu uzrakstīšana ar roku uz baltas lapas. “Ja mācies jaunu valodu, vienmēr aizdomājies – kurā situācijā un kādā veidā apgūtie vārdi palikuši prātā vislabāk?  Tas palīdzēs saprast to, kā darbojas tavs prāts un atmiņa, un kā to izmantot savā labā,” iesaka valodu centra “Berlitz” pārstāve Sandra Gnevosa.

Izrunas un valodai raksturīgo skaņu apguve

Lasīšanas, rakstīšanas un klausīšanās uzdevumi neapšaubāmi ir lieliska lieta, taču jebkuras svešvalodas apguves sākumposmā svarīgi vispirms trenēt savu izrunu. Izmanto interneta resursus, lai klausītos, kā runā tie, kuriem šī valoda ir dzimtā. Klausies, nopauzē un skaļi atkārto – tas palīdzēs nostiprināt izrunu un dos lielāku drosmi valodu ātrāk likt lietā. Tāpat skaļa dažādu pamatfrāžu izrunāšana, var palīdzēt prātā nostiprināt nereti atšķirīgās teikumu konstrukcijas un vārdu savienojumus.

“Es labāk paklusēšu, lai runā citi”

Apgūstot svešvalodu, jāizmanto katra iespēja runāt un izmantot jau apgūto vārdu krājumu. Tomēr latviešiem bieži vien raksturīgais kautrīgums nereti liedz runāt un skaļi izteikties pat grupu nodarbību laikā, stāsta Sandra Gnevosa:  “Es nezinu, kā to īsti pareizi pateikt, mans vārdu krājums nav pietiekams – tie ir biežākie iemesli, kāpēc cilvēki izvairās runāt un valodu likt lietā. Tas ir nekas cits kā bailes kļūdīties un izklausīties muļķīgi. Taču cilvēki velti par to uztraucas: kļūdīšanās ir daļa no mācību procesa, un bieži vien tieši nepareizi pateikta un pēc tam izlabot frāze vislabāk paliek atmiņā un veicina progresu jebkuras valodas apguvē.”

Koncentrēšanās uz nepareizu vārdu krājumu

Pat ja tavs vārdu krājums nav liels, svarīgākais – lai tas ir noderīgs. Ja esi iesācējs, vispirms koncentrējis uz ikdienā visbiežāk lietojamo vārdu krājuma apguvi. “Skaitļi, krāsas, ģimene, darbs, hobiji un ēdiens ir labas tēmas, ar kurām sākt. Galvenais uzdevums ir pēc iespējas ātrāk sākt runāt, un to palīdz īstenot tieši vienkārša, praktiska vārdu krājuma nostiprināšana,” skaidro Sandra Gnevosa.

Pārlieks fokuss uz gramatiku

Ja esi sācis mācīties jaunu valodu, neuztraucies tik daudz par gramatiku! Sākumposmā svarīgākais ir vārdu krājuma nostiprināšana un paplašināšana, savukārt gramatiku var nostiprināt vēlāk. Tāpat neizvairies no runāšanas tikai tāpēc, ka nejūties droši par to, vai lietoji pareizo locījumu vai pagātni. “Cilvēkiem bieži nez kāpēc šķiet, ka pateiktajam teikumam noteikti jābūt perfektam un ar sarežģītiem vārdiem. Šī iemesla dēļ daudzi sākumposmā pārlieku koncentrējas uz gramatiku. Tomēr pieredze rāda, ka visātrāk valodu apguvē progresē tieši tie, kas visvairāk runā un tādējādi apgūst jaunus vārdiņus un frāzes,” stāsta Sandra Gnevosa.

Netikšana pāri motivācijas zudumam

Jebkuras valodas apguvē pienāk brīdis, kad motivācija mazinās: progress nav tik raits un mācības sāk šķist grūtas un laikietilpīgas. Šādos brīžos svarīgi aizdomāties par iemesliem un mērķiem, kas lika mācības uzsākt. Ja jaunu vārdiņu un gramatikas apguve nedaudz apnikusi, padomā: kuras tēmas vai notikumi tev šobrīd šķiet īpaši interesanti? Varbūt tā ir ceļošana, varbūt kultūra vai jaunās tehnoloģijas – atrodi sevi interesējošu tēmu apgūstamajā svešvalodā un apvieno valodas apguvi ar interesējošās tēmas izzināšanu, iesaka “Berlitz” pārstāve.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17390919sec.