Pētījums: kā cilvēki gatavojas atzīmēt citādākus Gadu mijas svētkus

Šogad viss ir citādāk, arī paradumi, kā cilvēki gatavojas gada skaistāko svētku svinēšanai. Ko Latvijas iedzīvotāji šogad dara, lai radītu to īsto Ziemassvētku un Jaungada sajūtu? Kādā veidā viņi ir meklējuši dāvanas, ja teju visi veikali ir slēgti? Un ko galu galā liks galdā kā svētku cienastu? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem ir atradis tirdzniecības centrs “Domina Shopping”, veicot Latvijas iedzīvotāju aptauju.

Ziemassvētku sajūtas radīšana

Lai mazinātu Covid-19 pandēmijas radīto diskomfortu un trauksmi, faktiski visi Latvijas iedzīvotāji jeb 96% aptaujāto ir apstiprinājuši, ka tā vai citādāk parūpēsies par Ziemassvētku sajūtas radīšanu savās mājās. Katrs otrais saposīs un izgreznos mājokli ar vainadziņu, svecēm vai lampiņām  (52%), pagatavos gardu maltīti tuviniekiem (54%) vai sarūpēs dāvanas (52%).

Kā allaž svētku sajūtas radīšanā dāmas iecerējušas iesaistīties vairāk kā kungi. Nedaudz mazāk kā puse (45%) aptaujāto svētku sajūtu radīs kopā ar bērniem un citiem ģimenes locekļiem, Ziemassvētku priekšvakarā  greznojot svētku eglīti. Savukārt katrs trešais tautietis īpašo noskaņu radīs, cepot piparkūkas, pīrāgus un plātsmaizes (33%) vai klausoties tikai šim gada laikam raksturīgo mūziku (31%). Savukārt, modes cienītājiem Ziemassvētku garastāvokli radīs nupat iegādātais tērps (5%), kas paredzēts, lai sapostos svētku vakaram.

Iepirkšanās veids

Koronavīrusa laiks ir ieviesis zināmas korekcijas gan cilvēku iepirkšanās paradumos, gan arī dāvanu izvēlē. Lielākā sabiedrības daļa (80% aptaujāto) arī šajos Ziemassvētkos plāno apdāvināt savus tuviniekus. Taču šogad atšķiras veids, kur cilvēki meklējuši dāvanas. Katrs piektais (20%) dāvanu iegādi ir apsvēris veikt internetā, bet gandrīz tikpat bieži (18%) cilvēki dāvanas tomēr meklējuši tirdzniecības centros, kur vienuviet ir viss viņiem nepieciešamais.     

“Atšķirībā no citiem gadiem, tikai 9% aptaujāto šogad bija apsvēruši dāvanu iegādei atvēlēt veselu dienu. Un tas ir ļoti pareizi, jo šogad kā nekad iepriekš iepirkšanās ir jāveic ātri un pārdomāti, lai pēc tam, savukārt, svinētu ilgi un bez steigas,” akcentē Dina Bunce, t/c “Domina Shopping’’ direktore.

Pārdomātas dāvanas

Arī dāvanu izvēle šogad atšķiras - 12% aptaujāto Ziemassvētkos nolēmuši dāvināt dāvanu karti, ļaujot saņēmējam pašam izvēlēties sev nepieciešamāko. Interesanti, ka šāds lēmums visvairāk raksturīgs jauniem cilvēkiem no 18 līdz 29 gadiem (18%), kas parāda šīs sabiedrības daļas pragmatisko pieeju citu apdāvināšanā. Toties 14% respondentu svētku dāvanas jau atraduši vai vēl plāno meklēt pie vietējiem ražotājiem, tādējādi atbalstot viņus šajā sarežģītajā pandēmijas periodā.

Garda maltīte kā centrālais elements

Nevaram aizmirst arī par svētku galdu, kas nav iedomājams bez gardām maltītēm. Vairāk kā puse jeb 58% aptaujāto ir iecerējuši likt galdā tradicionālos Ziemassvētku ēdienus, savukārt gandrīz piektdaļā (18%) svētku galdu būs atrodams arī pa kādam pašu gatavotam, līdz šim vēl nebaudītam ēdienam.

“Taču šajā laikā īpaši zīmīgi ir arī tas, ka 5% aptaujāto galdā plāno likt jau gatavas maltītes, kuras pagatavotas kādā no vietējiem restorāniem. Tas ir neatsverams atbalsts kafejnīcu un restorānu nozarei, kurai šobrīd ir īpaši grūti laiki. Arī mūsu tirdzniecības restorāni un kafejnīcas kā Vairāk Saules, Lauku Bauda, Lido, Lage Gastronomija un citi ar prieku pagatavos ikvienam gardēdim cienastus gaidāmajiem svētkiem, aizgādājot jums to līdz namdurvīm”, saka D.Bunce.

Veikalu klāsts un darba laiks ĀS periodā

Papildus informējam, ka t/c “Domina Shopping” šobrīd strādā pēc vēl stingrākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem. Līdz 2021. gada 11. janvārim vai līdz nākamajam valdības rīkojumam Dominā tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniedz vairāk nekā 50 tirdzniecības vietas -  pārtikas un higiēnas preču veikali, aptiekas un veterinārās aptiekas, alkohola un smēķēšanas produktu veikali, preses izdevumu vietas, mobilo tālruņu priekšapmaksas karšu vietas, kā arī eglīšu tirdzniecības punkts C puses stāvvietā.

Līdztekus Dominas klienti var saņemt arī attālinātos tirdzniecības centra veikalu e-komercijas pakalpojumus, tajā skaitā preču piegādi uz pakomātiem un to izsniegšanu veikalos uz vietas. Joprojām darbojas arī Informācijas centrs, kurā cilvēki var iegādāties dāvanu kartes. Par “Domina Shopping” veikalu darba laikiem šajā laika periodā cilvēki aicināti iepazīties mājas lapā un sociālajos tīklos: https://www.domina-shopping.lv/lv/jaunumi/domina-shopping-darba-laiks-arkartas-situacijas-laika/.

Atgādinām, ka t/c “Domina Shopping” telpās ir obligāti jāievēro visi nepieciešamie epidemioloģiskie drošības pasākumi. Apmeklētājiem ir obligāti jāietur 2m distances savā starpā, jāvelk sejas maskas vai vizieris. Nepieciešamības gadījumā sejas maskas bez maksas var saņemt Domina Shopping Informācijas centrā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48950887sec.